Βαθμολόγηση-Αξιολόγηση


Οι συνεργάτες του House of Wine απαντούν στις ερωτήσεις σας για το κρασί... και ότι σχετικό με αυτό!


Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε γιατί 2 κρασιά που προέρχονται ακριβώς την ίδια ποικιλία σταφυλιού, έχουν διαφορά στην τιμή? Πέρα από την μετά τον τρύγο επεξεργασία... Τι το διαφορετικό γίνεται στο αμπέλι,όπως π.χ τι σημαίνει η έννοια "αραίωμα σταφυλιών" ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στον καθορισμό της τιμής αγοράς....Ενδεικτικά σας αναφέρω το παράδειγμα της σαμπάνιας όπου η τιμή του σταφυλιού σε κάποιες περιοχές είναι 5 ευρώ ενώ σε άλλες μπορεί να είναι 80 λεπτά. Η περιοχή στην οποία καλλιεργείται το αμπέλι παίζει σημαντικό ρόλο: Άλλο να καλλιεργείται σε μια πεδιάδα όπου μπορούν να μπουν μηχανήματα και άλλο σε μια απότομη πλαγιά όπου όλη η εργασία πρέπει αναγκαστικά να γίνει χειρωνακτικά. Επίσης οι στρεμματικές αποδόσεις του σταφυλιού επηρεάζουν την τιμή: Μπορεί ένας παραγωγός από την ίδια ποικιλία και από ένα στρέμμα να πάρει μόνο 200 κιλά σταφύλι, ενώ ένας άλλος να πάρει 3.000 κιλά. Σαφέστατα παίζει ρόλο η φήμη της περιοχής επίσης. Όσον αφορά στο οινοποιείο και εκεί είναι πάρα πολλές οι διαφοροποιήσεις: Αν ένα κρασί παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι καινούριο των 225lt πρέπει να ξέρετε ότι αυτό κοστίζει γύρω στα 700Ευρώ , οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την τιμή ενός κρασιού σε σχέση με ένα άλλο από την ίδια ποικιλία αλλά χωρίς να περάσει από βαρέλι. Το packaging είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωσης της τιμής. Τέλος πάντα μπαίνει και το κόστος του μάρκετινγκ. Για να καταλάβετε τα ποσά που δαπανούνται στη διαφήμιση της σαμπάνιας και στο promo τους είναι τεράστια για να διατηρείται στο έπακρο η φήμη αυτού του πολυτελούς προϊόντος.
Καταρχάς, ένα μεγάλο μπράβο για αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία! Τώρα... τα φώτα σας παρακαλώ... Είναι γνωστό πως γενικά το έτος παραγωγής ενός κρασιού είναι μια παράμετρος που σχετίζεται με την ποιοτητα του, καθώς πχ κάθε χρονιά επικρατούν διαφορετικές καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την παραγωγή ενός αμπελώνα. Βάσει της εμπειρίας σας, ισχύει αυτό και για κρασιά με "προσιτές" τιμές
Στα «κρασιά με προσιτές τιμές», στα οποία αναφέρεστε, το έτος της εσοδείας χρησιμεύει περισσότερο ως γνώμονας για να μας βοηθάει να κρίνουμε πότε πρέπει να καταναλώσουμε το κρασί μας, προκειμένου αυτό να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Παρακαλώ θα ήθελα να ρωτήσω, όταν ένα κρασί βαθμολογείται ας πούμε με 90\100, ο δοκιμαστής λαμβάνει υπόψη του τα ελληνικά δεδομένα η το κρασί αυτό το συγκρίνει στο μυαλό του με τα καλυτέρα διεθνή κρασιά;
Η ερώτησή σας είναι πολύ εύστοχη. Ιδανικά ένα κρασί που πρόκειται να κριθεί και να βαθμολογηθεί, δεν πρέπει να δοκιμάζεται συγκριτικά, αλλά απόλυτα – δηλαδή ο δοκιμαστής να διεξάγει συστηματική ανάλυση (όψη, άρωμα, γεύση, ατέλειες ή προβλήματα, ποιότητα, γενικά συμπεράσματα, κλπ) χωρίς να ξέρει περί τίνος κρασιού πρόκειται, δηλαδή η δοκιμή να είναι, όπως λέμε, «τυφλή». Η σύγκριση κρασιών μεταξύ τους αναπόφευκτα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προκαταλήψεις και πιθανές αδικίες, εκτός βέβαια κι αν πρόκειται για μία συγκριτική δοκιμή – για παράδειγμα ένας ή περισσότεροι δοκιμαστές να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τα καλύτερα Ελληνικά Syrah εσοδείας 06. Στους διεθνείς διαγωνισμούς, όπου ο αριθμός των κρασιών προς δοκιμή και αξιολόγηση είναι μεγάλος και είναι πρακτικά αδύνατον κάθε κρασί να δοκιμαστεί χωριστά, τα κρασιά δοκιμάζονται σε ομάδες (που ονομάζονται “flights”) που συνήθως έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους – π.χ. εσοδεία, ποικιλία, προέλευση – για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και τελικά να βραβευτούν εκείνα που ξεχωρίζουν.

Έχοντας πει τα παραπάνω, πολλοί δοκιμαστές επιλέγουν να αποκτήσουν ειδίκευση σε μία συγκεκριμένη κατηγορία κρασιών, έτσι ώστε να μπορούν σε βάθος χρόνου να αξιολογήσουν την εξέλιξή τους, τη σταθερότητα κάποιων συγκεκριμένων κρασιών, την επίδραση της εσοδείας ή του terroir, κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διάσημος Robert Parker, ο οποίος, όταν συνειδητοποίησε ότι είναι αδύνατον να έχει προσωπική άποψη για τα κρασιά κάθε γωνιά του παγκόσμιου αμπελώνα, δημιούργησε μία ομάδα συνεργατών γύρω του, καθένας από τους οποίους έχει αναλάβει να δοκιμάζει και να βαθμολογεί σε τακτική βάση συγκεκριμένες κατηγορίες/προελεύσεις κρασιών. Στη δική μας περίπτωση ο Marc Squires είναι το μέλος της ομάδας Parker που έχει αναλάβει τα κρασιά της Ελλάδας, παράλληλα με αυτά της Κύπρου, του Λιβάνου και κάποιων Βαλκανικών χωρών. Επισκέπτεται τακτικά τη χώρα μας, δοκιμάζει σε διάφορες φάσεις μεγάλο αριθμό κρασιών από ολόκληρο τον Ελληνικό αμπελώνα και στη συνέχεια δημοσιεύει τις βαθμολογίες του.
Θα ήθελα να μάθω ποιο είναι το καλύτερο κρασί (σύμφωνα με την γνώμη σας) στην προσιτή ωστόσο τιμή των 25 ευρω? Η τιμή αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την ποιότητα? Ευχαριστώ πολύ!
Χωρίς καμία αμφιβολία, στην τιμή γύρω από τα 25 ευρώ βρίσκει κανείς πολλά «διαμάντια», τόσο του Ελληνικού, όσο και του διεθνούς αμπελώνα. Ποιο είναι το καλύτερο κρασί στην κατηγορία αυτή όμως, είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να το κρίνετε, μέσα από μία (άκρως απολαυστική) διαδικασία δοκιμής πολλών και διαφορετικών ετικετών, μέχρι να βρείτε αυτή που θα σας κάνει το μεγάλο «κλικ». Αν κάνετε μία αναζήτηση στον κατάλογο του House of Wine, θα βρείτε τριψήφιο αριθμό Ελληνικών προτάσεων κοντά στην τιμή αυτή! Εσείς απλά πρέπει να σκεφτείτε τι είδους κρασί είναι αυτό που ψάχνετε: λευκό, ροζέ ή ερυθρό; Για απεριτίφ ή για φαγητό; Για τι τύπου κουζίνα ή περίσταση; Προσωπικά νομίζω ότι δύσκολα θα καταλήξετε σε ένα μόνο κρασί. Κι αυτή είναι άλλωστε και η ομορφιά του κρασιού. Είμαι σίγουρος ότι αν ξεκινήσετε ένα τέτοιο οινικό «ταξίδι», κάθε φορά θα δοκιμάζετε κι ένα κρασί που θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο!...
Υπάρχει τροπος να καταλαβουμε αν ενα κρασι ειναι σε μεγαλη χρονια χωρις να συμβουλευτουμε π.χ. το wine spectator ή τον Robert Parker,αν δηλαδη αναγραφεται επανω στη φιαλη ή κατι τετοιο ή εχει καποιο ειδικο σημα οπως τα μεταλια
Μία οινική χρονιά θεωρείται "μεγάλη" όταν όλες οι συνθήκες τη χρονιά του τρύγου ήταν τόσο ιδανικές ώστε να οδήγησαν σε τέλεια ωρίμανση του σταφυλιού, να ακολούθησε η καλύτερη δυνατή οινοποίηση, και εν τέλει να δημιουργήθηκαν οι τέλειες προϋποθέσεις για μακρά και ουσιαστική παλαίωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ένα κρασί δοκιμάζεται από ειδικούς και γευσιγνώστες - και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά χρονικά σημεία - και η χρονιά ανακηρύσσεται μεγάλη εφόσον υπάρχει (σχετική) ομοφωνία σε ικανό βάθος χρόνου. Ο καθένας από εμάς σαφώς και μπορεί να σχηματίσει τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με την διαφορετική έκφραση ενός κρασιού ανάμεσα σε διάφορες εσοδείες, ωστόσο για να έχουμε μία πιο σφαιρική και εμπεριστατωμένη άποψη, πρέπει να συμβουλευόμαστε ειδικευμένες πηγές, π.χ. τα vintage reports ειδικών όπως ο Robert Parker, η Jancis Robinson, ή έγκριτων περιοδικών όπως τα Decanter, Wine Spectator, Wine Enthusiast, κλπ.

Best Sellers στην κατηγορία Κρασί