Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η τεχνική της γευσιγνωσίας

Για την επιτυχημένη γευστική δοκιμή θα πρέπει να ακολουθηθούν ορισμένα βήματα εξειδικευμένης αλλά απλής τεχνικής για την εκτίμηση της εμφάνισης, των αρωμάτων και των γευστικών χαρακτηριστικών του κρασιού.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τρία διακριτά βήματα:

  • την οπτική εξέταση.
  • την οσφρητική εξέταση.
  • τη γευστική εξέταση.

Μετά από αυτα τα βήματα και των εκτιμήσεων που γίνονται κατά τη διάρκειά τους, δημιουργείται η γενική αίσθηση που αφήνει το δοκιμαζόμενο προϊόν, η «γενική εντύπωση», που αφορά στη συνολική εικόνα του κρασιού και στο κατά πόσο είναι τυπικό δείγμα της ποικιλίας και της περιοχής από όπου προέρχεται, στην εκτίμηση του δυναμικού παλαίωσής του, στη σχέση τιμής / ποιότητας κλπ.

Οι Αγγλοσάξονες οινόφιλοι, «παίζοντας» με τις λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα S, αναφέρονται σε αυτή τη διαδικασία ως εξής: Seeing, Swirling, Sniffing (ή Smelling), Slurping (ή Sipping ή Savoring), Spitting, (τα πέντε S), που σημαίνουν αντίστοιχα: παρατήρηση, ανάδευση, όσφρηση, κατάποση - ρούφηγμα (αίσθηση γεύσης), φτύσιμο του κρασιού.

Πως δοκιμάζουμε ένα κρασί; Τι προσέχουμε, ποιά η διαδικασία δοκιμής; Ο Θόδωρος Λέλεκας εξηγεί με απλό, εύληπτο τρόπο όλα τα παραπάνω...




Best Sellers στην κατηγορία Κρασί