Ασύρτικο

Το Ασύρτικο θεωρείται από πολλούς ειδικούς σαν το κορυφαίο ελληνικό σταφύλι.

Είναι μια ζωηρή ποικιλία σταφυλιού, με εξαιρετική αντοχή στη ξηρασία και τις ασθένειες, που καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά (Πάρος Νάξος), στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Χαλκιδική, Μακεδονία. Θεωρείται ότι ο τόπος καταγωγής του είναι τα νησιά των Κυκλάδων, με κύριο τόπο προέλευσης την Σαντορίνη, αλλά σήμερα η διασπορά του στον ελληνικό χώρο είναι η δεύτερη μετά τον ροδίτη. Εν τούτοις, το Σαντορινιό Ασύρτικο διαφέρει από αυτά της στεριανής Ελλάδας λόγω της σημαντικής συμμετοχής στα αρώματα του πρώτου του εδάφους (terroir), ενώ στα δεύτερα υπερισχύουν τα φρουτώδη αρώματα.

Τα σταφύλια έχουν μέτριο έως και μεγάλο μέγεθος, με λευκοπράσινο ή χρυσοπράσινο, μέτριου πάχους φλοιό και πυκνές ρώγες, με καλοσχηματισμένη και μάλλον μαλακή σάρκα.

Η ποικιλία δίνει κρασιά ανοιχτόχρωμα έως λευκά, με κυρίαρχα αρώματα αυτά των ξινών εσπεριδοειδών αλλά και παρουσία αρωμάτων μήλου, αχλαδιού, και στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Σαντορίνη αρώματα μελιού, σταφίδας, λιβανιού, καθώς το ηφαιστιογενές ελαφρύ έδαφος της Σαντορίνης, προσδίδει στο Ασύρτικο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μεταφέρονται στο κρασί. Έχουν γεύση φρουτώδη με αρκετή έως μεγάλη οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, από τα ελάχιστα κρασιά διεθνώς με αυτό τον συνδυασμό. Η ποικιλία έχει την δυνατότητα να δώσει και γλυκά και ξηρά κρασιά.

Μπορεί να δώσει εξαιρετικά μονοποικιλιακά κρασιά, αλλά και να συμμετάσχει εύκολα σε ενδιαφέροντα χαρμάνια, με συνηθέστερο στη χώρα μας αυτό του Ασύρτικου με το Sauvignon Blanc.

Συνοδεύει συνήθως θαλασσινά, ψάρια ψητά και τυριά.