1650 ετών το αρχαιότερο πόσιμο κρασί στον κόσμο!

1650 ετών το αρχαιότερο πόσιμο κρασί στον κόσμο!Δημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβα
Ενώ ακούμε συχνά για μερικά από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, λιγότερο συχνά να μαθαίνουμε για τα παλαιότερα. Ακόμα και αν απολαμβάνετε τα παλαιωμένα κρασιά, είναι μάλλον σοφό να μην αγοράζετε κρασιά τόσο παλιά όσο το κρασί Speyer, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι είναι το παλαιότερο μπουκάλι κρασί στον πλανήτη.

Η ηλικία του μπουκαλιού κρασιού Speyer είναι επική, εκτιμάται σε περίπου 1.650 χρόνια. Βρέθηκε στον τάφο ενός Ρωμαίου ευγενή το 1867, στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου της Γερμανίας. Το παλιό μπουκάλι πήρε το όνομά του από την πόλη Speyer, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον τάφο που βρέθηκε. Ο αρχαίος οινοποιός τα κατάφερε άριστα, σφραγίζοντας το με ένα μίγμα από ζεστό κερί και ελαιόλαδο. Είναι ένα λευκό κρασί , πιθανόν πόσιμο ακόμα, και είναι σε υδαρή κατάσταση

Ο ευγενής μαζί με τη σύζυγό του, είχαν θαφτεί εκεί με το κρασί γύρω στο 350 μ.Χ. και οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν σε πλήρη αμηχανία όταν συνειδητοποίησαν ότι το μπουκάλι εξακολουθούσε να περιέχει υγρό. Μέχρι σήμερα, το κρασί θεωρείται το πιο αρχαίο γνωστό υγρό κρασί που ανασκάφηκε ποτέ από έναν αρχαιολογικό χώρο οπουδήποτε στον κόσμο.

Για πολλά χρόνια, όλοι οι ειδικοί συζητούν για το τι πρέπει να γίνει με το μπουκάλι Speyer και αν πρέπει να ανοίξει και να αναλυθεί κάποια στιγμή. Ωστόσο, το μπουκάλι παρέμεινε κλειστό ως τμήμα της συλλογής του Ιστορικού Μουσείου του Pfalz στη γερμανική πόλη Speyer.

Οι μικροβιολόγοι συνέστησαν να μην ανοίχτεί το κρασί και την ίδια γνώμη συμμερίζεται ο επιμελητής του μουσείου, Ludger Tekampe, ο οποίος στο παρελθόν δήλωσε ότι εάν ανοίξει το μπουκάλι, «Δεν είμαστε σίγουροι αν θα μπορούσε να αντέξει το σοκ του αέρα.» Αλλά και αν ανοίξει, όπως σχολίασε η ειδικός Monika Christmann, «είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι μια… απολαυστική εμπειρία για όποιον το δοκιμάσει!»

Μοιραστείτε το άρθρο: