Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

3 λόγοι για να πιούμε Beaujolais και 3 για να μην πιούμε..!

3 λόγοι για να πιούμε Beaujolais και 3 για να μην πιούμε..!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πλησιάζει για φέτος η ‘μέρα’ των Beaujolais Nouveau! Αυτή την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμο το ‘πρώτο κρασί της χρονιάς’, μιλώντας πάντα για την Ευρώπη! Θα μου πείτε βέβαια, ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν τα πρώτα λευκά κρασιά από το 2017. Έτσι λοιπόν, εμείς στην Ελλάδα ας το ονομάσουμε ‘το πρώτο ερυθρό κρασί της χρονιάς’.

Αν και είμαι σίγουρη ότι όλοι οι φίλοι του House of Wine γνωρίζετε την ‘ιστορία’ του Beaujolais Nouveau γιατί τα έχουμε ξαναγράψει, να πούμε εν συντομία τα βασικά. Τα Beaujolais Nouveau βάση νόμου δεν μπορούν να πουληθούν πριν από την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου και μετά την 31η Αυγούστου. Προέρχονται από την κοινότητα Beaujοlais στην Νότια Βουργουνδία, παράγονται από την ερυθρή ποικιλία Gamay, ενώ χρησιμοποιείται η μέθοδος της ανθρακικής αναεροβίωσης (carbonic maceration), όπου οι ρόγες οδηγούνται ολόκληρες στην δεξαμενή για την ζύμωση, με αποτέλεσμα να παράγονται ελαφριά, φρέσκα ερυθρά κρασιά με ελάχιστο ποσοστό τανινών. Δεν παλαιώνουν και είναι φτιαγμένα για να καταναλωθούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. (Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες έχουν γραφτεί αντίστοιχα κείμενα στο House of Wine)

Οι συζητήσεις για την ποιότητα και για το αν θα πιούμε ή δεν θα πιούμε αυτό το φρέσκο κρασί, έχουν ήδη ξεκινήσει. Εμείς θα σας δώσουμε 3 λόγους για να πιείτε και 3 για να μην πιείτε! 6 στο σύνολο! Ή μήπως 3 τελικά?

Γιατί να το πιούμε

1. Είναι ελαφρύ και φρουτώδες

Για όποιον θέλει ένα κόκκινο κρασί με φρέσκα αρώματα τσιχλόφουσκας, μπανάνας, φράουλας, κερασιού και γλυκών μπαχαρικών σε αφθονία, με ζωηρή οξύτητα, ελάχιστες τανίνες και ελαφράδα, τότε αυτό το στυλ κρασιού θα τον ξετρελάνει.

2. Είναι χαλαρό κρασί

Είναι κρασιά που δεν χρειάζονται πολύ ‘σκέψη’, ανέμελα, παιχνιδιάρικα, παρεΐστικα και ιδανικά για πάρτι αλλά και για ‘γρήγορο φαγητό’.

3. Δεν χρειάζεται να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Οι τιμές των Beaujolais Nouveau σπάνια ξεπερνούν τα 9 €, έτσι είναι προσιτά για όλους όσους τους αρέσει αυτό το στυλ κρασιού, που μας έρχεται από την Γαλλία και επιπλέον είναι συνήθως ‘αμπαλαρισμένο’ σε ένα χαρούμενο και πολύχρωμο μπουκάλι.

Γιατί να μην τα πιούμε

1. Είναι ελαφρύ και φρουτώδες

Μπορεί όπως αναφέραμε να είναι πολύ φρουτώδη, είναι όμως και μονοδιάστατα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πολυπλοκότητες, εντάσεις και βάρος, ούτε και για εξέλιξη. Όσοι λοιπόν αναζητούν αυτά τα χαρακτηριστικά στα κρασιά ας μείνουν μακριά.

2. Είναι χαλαρό κρασί

Είναι κρασιά που δεν έχουν τα ‘φώτα’ και τα χαρακτηριστικά να σταθούν σε ένα ‘σοφιστικέ’ τραπέζι ή δίπλα σε ένα σύνθετο πιάτο που χρειάστηκε ώρα, εκλεπτυσμένα υλικά και τέχνη για να φτιαχτεί. Είναι κρασιά που ‘διαβάζονται’ με την πρώτη ανάγνωση και η περιστροφή του ποτηριού δεν θα μας φανερώσει τίποτα παραπάνω από την πρώτη φρουτώδη μυρωδιά.

3. Δεν χρειάζεται να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά…

Μπορεί να μην χρειάζεται να μπει βαθεία στην τσέπη, αλλά ακόμα και σε αυτή την τιμή, θα μπορούσαμε να βρούμε πιο ‘σοβαρά’ κρασιά, με περισσότερα προσόντα από ένα επιτυχημένο marketing.

Όπως καταλάβατε, οι λόγοι που μπορεί να κάποιος να θέλει να πιει ένα Beaujolais Nouveau θα μπορούσαν να είναι και οι λόγοι για να μην πιει ένα τέτοιο κρασί! Εξαρτάται από τι αρέσει στον καθένα, τι διάθεση έχει, την περίσταση και με τι φαγητό θα το συνοδεύσει. Έτσι για την ιστορία, εγώ για τους 3 πρώτους λόγους θα το πιω την πρώτη εβδομάδα και για τους τρεις ίδιους ‘δεύτερους’ λόγους, δεν θα το πιω για τον υπόλοιπο καιρό και μέχρι να καλωσορίσουμε το Beaujolais Nouveau του 2018!

Όσοι επιλέξετε να το απολαύσετε, δροσίστε το για μισή ωρίτσα στο ψυγείο και συνοδεύστε το με πίτσες, σουβλάκια, πιτόγυρα, κοτοπουλάκι στα κάρβουνα, μακαρονάδες με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, κεφτεδάκια, λουκάνικα Φρανκφούρτης, ποικιλίες αλλαντικών, πατάτες με τυριά και μπέικον, καναπεδάκια αλλά και κινέζικα ρύζια. Αποφύγετε να το πιείτε με πλούσια πιάτα κόκκινων κρεάτων και γενικότερα με πιάτα με πλούσιες σάλτσες ή με ότι θα πίνατε ένα στιβαρό ερυθρό κρασί. Ούτε με ένα πλούσιο και λιπαρό ψάρι όπως μία σφυρίδα ή μία συναγρίδα σας συστήνουμε να το πιείτε.

Και μην ξεχάσετε να έλθετε στο House of Wine την επόμενη Πέμπτη, όπου και θα γίνει η καθιερωμένη γιορτή για το άνοιγμα των Beaujolais Nouveau! Θα τα δοκιμάσουμε μαζί και εντελώς Δωρεάν! Σας περιμένουμε όλους!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: