8 κόκκινα κρασιά για θερμοκρασίες στο... κόκκινο!

8 κόκκινα κρασιά για θερμοκρασίες στο... κόκκινο!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Θυμάστε τις ημέρες της κακοκαιρίας, που κάθε μέρα έβρεχε, που δεν ξέραμε τι να φορέσουμε, που τρέχαμε να κατεβάσουμε τις τέντες και που το πιο βασικό μας αξεσουάρ ήταν η ομπρέλα; Είμαι σίγουρη ότι όλοι τις θυμάστε, ιδιαίτερα αν κάποιοι ‘άτυχοι’ είχαν επιλέξει αυτές τις ημέρες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μία από αυτές τις βροχερές ημέρες λοιπόν, βρέθηκα σε ένα από τα winebar του κέντρου της Αθήνας. Κατά την προσφιλή μου ‘κακή’ συνήθεια, κοίταζα τι πίνουν στα γύρω τραπέζια. Λοιπόν εκεί στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, οι περισσότεροι θαμώνες (όπως και εγώ) έπιναν κόκκινο κρασί! Το τράβαγε ο καιρός δηλαδή! Δεν θυμήθηκα αυτές τις ημέρες, γιατί τις αναπολώ αλλά γιατί είμαι σίγουρη ότι αυξήθηκε ή κατανάλωση των ερυθρών κρασιών σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που σημαίνει ότι στο οινόφιλο κοινό ‘λείπουν’ τα κόκκινα κρασιά αυτή την εποχή.

Δεν χρειάζεται όμως να περιμένουμε να ‘ανοίξουν’ οι ουρανοί για να απολαύσουμε κόκκινα κρασιά μέσα στο καλοκαίρι. Το λέμε και το γράφουμε κάθε χρόνο, σε σημείο που ίσως γινόμαστε γραφικοί, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφορίσουμε τα ερυθρά κρασιά από τις διακοπές μας ή γενικότερα από το καλοκαίρι μας. Υπάρχουν πάρα πολλά ερυθρά κρασιά που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν ατελείωτες στιγμές απόλαυσης ακόμα και όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 30 ºC. Πολλές από τις νέες προτάσεις των παραγωγών άλλωστε, είναι δροσερά κρασιά που ταιριάζουν στο Ελληνικό καλοκαίρι! Το διαπιστώσαμε στο φετινό Οινόραμα και χαρήκαμε για αυτό.

Αρκεί να διαλέξουμε τα κατάλληλα κρασιά και να τα δροσίσουμε λιγάκι. Εμείς θα σας προτείνουμε 8 από αυτά τα ‘κατάλληλα’, αν και οι προτάσεις μας θα μπορούσαν να είναι 18, 28…και παραπάνω. Όλα Ελληνικά αυτή την φορά. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να τα πιείτε σε θερμοκρασία γύρω στους 10-14 ºC. Μισή ωρίτσα στο ψυγείο ίσως είναι αρκετή. Με αυτά θα καταρρίψουμε και τον μύθο ότι τα ψάρια δεν ταιριάζουν με κόκκινα κρασιά.

Κτήμα Μπριντζίκη - Αυγουστιάτης

Φανταστείτε το σκηνικό: Ξύλινες παραδοσιακές καρέκλες, ξύλινο τραπεζάκι, παραδοσιακή ταβέρνα με μαγειρευτά μοσχομυριστά φαγητά και η σκιά από κάποιον πλάτανο ή μια μουριά. Κρίμα δεν είναι με το μοσχαράκι το κοκκινιστό και το χοντρό μακαρόνι να ‘αναγκαστούμε’ να πιούμε λευκό κρασί ή μπίρα αντί για ένα λιγάκι δροσερό ερυθρό κρασί με ευγενικές τανίνες, μπόλικο φρούτο και νύξεις γλυκών μπαχαρικών όπως αυτός ο λαχταριστός Αυγουστιάτης; Και αυτό το σκηνικό να μην έχουμε, σίγουρα τα μαγειρευτά κρέατα αλλά και όλα τα πιάτα με μελιτζάνες, θα αναδειχθούν καλύτερα δίπλα σε ένα τέτοιο κρασί.

Νεμέα, Κτήμα Λαντίδη

Το Αγιωργίτικο είναι μία χαρισματική πολυδυναμική ποικιλία, που μπορείς να την ‘κάνεις’ ότι θες! Μπορεί να δημιουργήσει κανείς φρέσκα κρασιά δεξαμενής μέχρι ερυθρά κρασιά βαθιάς παλαίωσης. Η πρόταση μας αυτή βρίσκεται κάπου στην μέση, καθώς το κρασί ‘περνάει’ κάποιους μήνες από βαρέλι και του χαρίζει μόνο κάποιες διακριτικές νότες δρυός, που ντύνουν πολύ όμορφα τα ζωηρά φρουτώδη χαρακτηριστικά, ενώ οι τανίνες του είναι μεταξένιες. Είναι λοιπόν ιδανικό κρασί για το βράδυ στο μπαλκόνι ή στην αυλή, παρέα με ότι βγαίνει από την σχάρα ή με πιάτα μαγειρεμένα με μπόλικη φρέσκια ντοματούλα.

Rossiu di Munte Pinot Noir

Το Pinot Noir είναι μία ποικιλία με ευγενικά χαρακτηριστικά, που στηρίζει την γοητεία της στην φινέτσα. Μία ποικιλία που ενδείκνυται για το καλοκαίρι καθώς δεν ‘ανεβάζει’ τις θερμοκρασίες, δροσίζει με την ζωηρή της οξύτητα και το βάθος του φρούτου. Μία ποικιλία που αναζητά ψυχρό κλίμα για να δώσει σπουδαία κρασιά, όπως αυτό το κρασί που προέρχεται από 900 μέτρα στο Μέτσοβο. Κοκκινιστά ή ψητά κρέατα, πλούσια πιάτα ψαριών, έντονα λαδερά, ζυμαρικά, ριζότο, ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και ότι άλλο βρεθεί στο καλοκαιρινό τραπέζι σας, μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι θα τα απολαύσετε διπλά!

Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός

Το Λιάτικο είναι μία ‘ταπεινή’ ποικιλία, που δεν ‘φωνάζει’, με το καλύτερο κατά την γνώμη μου ξηρό κρασί από αυτή την ποικιλία να κερδίζει με την λεπτότητα του. Είναι τόσο νόστιμο και γεμάτο φρεσκάδα στο στόμα με πολύ όμορφο φρούτο, που ένα-δύο μόνο ποτηράκια δεν είναι αρκετά ακόμα και αν ο υδράργυρος δείχνει 40! Ψάρια, λευκά κρέατα, τυριά αλλά και φασολάκια, μπριάμ και άλλα λαδερά του πάνε γάντι!

Κτήμα Βογιαζτή Νεαρός Τσαπουρνάκος

Βύσσινα, βατόμουρα και κεράσια είναι μόνο από τα φρουτάκια που μπορεί να βρει κανείς μυρίζοντας αυτό το κρασί και να του ανεβάσουν την διάθεση. Μπορεί να έχει υψηλό αλκοόλ, όμως το πυκνό φρούτο και η φρεσκάδα του δεν το αφήνουν να φανεί! Ζωηρότατο και εξωστρεφές κρασί που αν το απολαύσετε εκεί γύρω στους 12 ºC παρέα με πιάτα λευκών και κόκκινων κρεάτων αλλά και με ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες ή πίτσες, θα ομορφύνει το καλοκαίρι σας.

Κτήμα Μουσών - Μούχταρο

Σπάνιο, ιντριγκαδόρικο και σίγουρα ένα από τα ερυθρά κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο. Ένα κρασί που μπορεί να σταθεί όμορφα στην ‘ψαροφαγία’, ειδικά αν έχουμε ψάρια με αρκετό λίπος, ψάρια στα κάρβουνα ή μαγειρεμένα με ντομάτα. Σίγουρα δεν θα αδικηθεί και από ένα τοματένιο σαγανάκι γαρίδας ή από ένα χταποδάκι στα κάρβουνα. Και μία κλασική μακαρονάδα με κιμά να επιθυμήσουμε βέβαια, δεν θα αρνηθούμε την παρέα του Μούχταρου.

Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό

Πήρε το μάτι μου κάπου στο timeline, μία συνταγή σφυρίδας με μπάμιες και αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό αυτό το κρασί! Ένα κόκκινο κρασί. Εντάξει, δεν είναι το πιάτο που θα το βάλουμε εύκολα στο τραπέζι μας, όμως ψάρια πλακί, τόνος στην σχάρα, ζυμαρικά με θαλασσινά και ντομάτα, όπως το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, αλλά και λαδερά φαγητά όπως ένα μπριάμ ή γεμιστά με κιμά θα βρουν τον τέλειο ΄καλοκαιρινό’ σύντροφο σε αυτό το φρουτένιο, βελούδινο και σχετικά ελαφρύ ερυθρό κρασί από το σπάνιο Μαύρο Καλαβρυτινό.

Freedom

To Syrah δεν είναι στις πρώτες επιλογές ποικιλιών όταν αναζητάμε ερυθρά κρασιά για το καλοκαίρι. Αυτό εδώ όμως, με την φινέτσα που εμφανίζει, το βάθος φρούτου, τις βελούδινες τανίνες και τη δροσερή οξύτητα είναι σίγουρο ότι θα δώσει υπεραξία στο καλοκαιρινό σας τραπέζι! Εκτός από όλα τα ψητά κρέατα που θα τα συνοδεύσει υπέροχα, δοκιμάστε το με τον κλασικό μουσακά αλλά και με ένα φρέσκο σολομό στην σχάρα. Ξεχάσαμε να γράψουμε ότι είναι ένα κρασί στο οποίο δεν έχει προστεθεί θειώδες


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: