O Αλέξανδροw Σακκάς δοκιμάζει τις "Πλαγιές Γερακιών"
Ζητήσαμε από τον Αλέξανδρο Σακκά, γνωστό συγγραφέα και κορυφαίο κριτικό οίνου να δοκιμάσει τα "Γεράκια", τις "Πλαγιές Γερακιών-Ερυθρός" και τις "Πλαγιές Γερακιών-Λευκός" του Κτήματος Αβαντίς που από την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου διαθέτει αποκλειστικά το House of Wine (σε προαγορά το πρώτο, μετά το Πάσχα το δεύτερο). Ο κ. Σακκάς ανταποκρίθηκε άμεσα, και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό, αλλά και για την κριτική του που θα διαβάσετε στη συνέχεια.


ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ—ΠΛΑΓΙΕΣ ΓΕΡΑΚΙΩΝ

Μία ευχάριστη και ιδιαίτερα δημιουργική ανησυχία με καταλαμβάνει κάθε φορά που έχω να δοκιμάσω κρασιά του Κτήματος “Αβαντίς”.Διότι ξέρω ότι ο Απόστολος Μούντριχας έχει σιγά-σιγά καταφέρει να είναι μέρος της δυναμικής εκείνης πρωτοπορίας νέων οινοποιών που δεν μας επιφυλάσσουν απλώς ευχάριστες και απολαυστικές εκπλήξεις,αλλά καθορίζουν το δεύτερο—πιο νεανικό---κύμα που πηγαίνει ακόμα πιο πέρα την ποιοτική εξέλιξη του Ελληνικού κρασιού.

Στην πρώτη γραμμή λοιπόν τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς και η ευχαρίστηση της ανακάλυψης συνοδεύεται από την ικανοποίηση για το ενδιαφέρον και την απολαυστική διάσταση της νέας σειράς που είχα τη χαρά να δοκιμάσω

Ορίστε,να πάρετε μία ιδέα.....

ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ, “ΠΛΑΓΙΕΣ ΓΕΡΑΚΙΩΝ”

1.Λευκό 2011
(Μαλαγουζιά,Sauvignon Blanc-ωρίμανση σε βαρέλι)
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη “Εύβοια”

Ανοιχτόχρωμο ασημοκίτρινο χρώμα,σε διακριτικά πρασινωπό φόντο.Πλούσιο και παχύ άρωμα,αναπτύσσεται σε ένα στρώμα βουτυράτων ξηρών καρπών (από την επιρροή του βαρελιού),στο ξεδίπλωμα του οποίου κοντράρονται και συμπληρώνονται επιτυχημένα τα αρώματα φρούτων από τη Μαλαγουζιά με τις έξυπνες φυτικές νότες του Sauvignon Blanc.Λιπαρό και αρωματικό στο στόμα,με σωστό και ισορροπημένο πλούτο γεύσης που τον ζωηρεύει η οξύτητα του Sauvignon Blanc.Nομίζεις ότι γεύεσαι κίτρινα φρούτα και ξηρούς καρπούς αλλά καταλαβαίνεις ότι για να αναπτύξει τη σαγήνη του,χρειάζεται λίγα χρόνια


2.Ερυθρό 2009
(Μαυροκουντούρα Ευβοίας και Syrah)

Ένα κρασί στο οποίο δένουν δυναμικά η στιβαρότητα και το σφιχτοδέσιμο της Μαυροκουντούρας με τον βελούδινο παχύ πλούτο της μικρής δόσης από Syrah.Το χρώμα είναι ακόμα πολύ σκούρο και μάλιστα με βιολετί άκρες που δείχνουν τη “φόρμα” και τη νεανικότητα του κρασιού.Σε ένα χθόνιο και διακριτικά γήινο αρωματικό φόντο αναπτύσσονται αρώματα μαρμελάδας μαύρων φρούτων,πικάντικων μπαχαρικών και υποψίας δέρματος.Μεσαίου γευστικού πάχους γεύση,καλά δομημένη,με μία διακριτική αίσθηση πικράδας και rusticite από τη Μαυροκουντούρα.Κοφτερές τανίνες και ωραία επίγευση.Κρασί με μέλλον στο χρόνο,κατάλληλο για πλούσια στη γεύση φαγητά και λιπαρά βοδινά steaks.

Αλέξανδρος Σακκάς


Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΚΚΑΣ γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και μέχρι πρόσφατα κατοικούσε στη Βάρκιζα. Με μητέρα Χημικό-Οινολόγο, σπούδασε με υποτροφία στη Γαλλία και στο Βέλγιο «Αγροτική Ανάπτυξη των Μεσογειακών Χωρών» και «Ευρωπαϊκή Διοίκηση». Ασχολείται συστηματικά με το κρασί από το 1978. Η επαγγελματική ασχολία του έχει πολλές κατευθύνσεις : μόνιμη αρθρογραφία σε Ελληνικά και ξένα media, consulting για το κρασί, εκπαίδευση επαγγελματιών και εκπαιδευομένων σε θέματα κρασιού, διοργάνωση και παρουσίαση θεματικών βραδιών κρασιού. Υπήρξε επίσης οινοχόος σε εστιατόρια. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης ΕΛ.Δ.ΟΙΝ (Έλληνες Δημοσιογράφοι Οίνου),της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου (F.I.J.E.V) και της Γαλλικής Οrdre des Coteaux de Champagne (Τάγμα των Πλαγιών της Σαμπάνιας). Ο Αλέξανδρος Σακκάς συμμετέχει τακτικά ως κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Κρασιού, ενώ ταξιδεύει σε όλο σχεδόν τον κόσμο επισκεπτόμενος οινοπαραγωγικές περιοχές και οινοποιεία και δοκιμάζοντας κρασιά.