Eric Asimov-NY Times Το Ασύρτικο πρώτο ανάμεσα στις 5 ποικιλίες που θα αλλάξουν το οινικό στερέωμα.
Όσοι παρακολουθούν τα άρθρα μας, ασφαλώς γνωρίζουν τις αρκετές αναφορές μας στον Eric Asimov. Για όσους δεν τον γνωρίζουν να πούμε ότι ο Eric εργάζεται στους New York Times από το 1984, και το 2004 έλαβε τη θέση του Chief Wine Critic, που διατηρεί με εξαιρετική επιτυχία μέχρι σήμερα, αλλά και με σημαντική επιρροή πια στα παγκόσμια οινικά δρώμενα.

Οι απόψεις του Eric Asimov είναι ασφαλώς ρηξικέλευθες: Απεχθάνεται τις γευσιγνωστικές σημειώσεις λέγοντας ότι "έχει κανείς ποτέ προτιμήσει κάποιο ποτήρι κρασί επειδή του αρέσει το μούρο και όχι το κεράσι;". Είναι φίλος των ελληνικών κρασιών, γιατί τα θεωρεί μια νέα, φρέσκια "δύναμη" (ανάμεσα σε άλλες) που μπορούν να ανατρέψουν σε ένα βαθμό των ομοιόμορφο κόσμο των Sauvignon Blanc, των Chardonnay και των Cabernet...

Στο τελευταίο του άρθρο στους NY Times με τίτλο "Πέντε λιγότερο γνωστές ποικιλίες που πρέπει να βάλετε στο ράφι με τα κρασιά σας" υποστηρίζει ακριβώς αυτό. Και σαν παράδειγμα δίνει πέντε σχετικά άγνωστες ποικιλίες, με πρώτη και καλύτερη... το δικό μας Ασύρτικο!

Είναι ο δεύτερος κορυφαίος συγγραφέας οίνου μετά την Jancis Robinson που βάζει το Ασύρτικο της Σαντορίνης στην πρώτη θέση των νέων ποικιλιών που θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά. Και είναι μια αναγνώριση τόσο σημαντική που δύσκολα μπορέι κανείς να παρουσιάσει το μέγεθός της...

Διαβάστε λοιπόν τι έγραψε για το Ασύρτικο στο άρθρο του:

"Ο μαυρόασπρος κόσμος του Cabernet και Chardonnay έχει ξεθωριάσει. Ο 21ος αιώνας είναι εκρηκτικά έγχρωμος, γεμάτο με υπέροχα κρασιά που παράγονται από άγνωστα σταφύλια που λίγοι άνθρωποι γνώριζαν οτι υπήρχαν καν πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο, αυτά τα κρασιά δύσκολα μπορείς κανείς να τα χαρακτηρίσει καινούργια. Αποτελούν την αγαπημένη έκφραση των αρχαίων πολιτισμών του κρασιού, που έγιναν παγκόσμιοι μετά από πολλούς αιώνες που περιορίζονταν στους τοπικούς αμπελώνες και στις πλησιέστερες πόλεις. Και επειδή παραμένουν κάπως άγνωστα, αυτά τα κρασιά μπορούν να αξίζουν πολλά. Πέντε ποικιλίες ιδιαίτερα αξίζουν ιδιαίτερα να τις αναζητήσετε.

Το Ασύρτικο προέρχεται κυρίως από το νησί της Σαντορίνης στο Αιγαίο, όπου τα αμπέλια έχουν μάθει να διαμορφώνονται σε καλαθιάς (αμπελιές) που αγκαλιάζουν το ηφαιστειογενές έδαφος για να ξεφύγουν από τους ασταμάτητους ανέμους. Τα κρασιά είναι ξηρά και όμορφα μεταλλικά - ένα είδος ωκαιάνιου Riesling - και ταιριάζει καλά με τα οστρακοειδή και άλλα ελαφριά πιάτα θαλασσινών Οι κορυφαίοι παραγωγοί περιλαμβάνουν τη Γαία, το Σιγάλα, και τον Αργυρό
".

Σε ευχαριστούμε Eric...