Δυο σημαντικές εκδηλώσεις Γαστρονομίας ξεκινούν αυτή την εβδομάδα
Δύο σημαντικές Γαστρονομικές εκδηλώσεις θα γίνουν το μήνα Μάιο:

Η πρώτη, οι
Ημέρες Γαστρονομίας «Ονομασία Προέλευσης ελληνική» στο Μουσείο Μπενάκη από Παρασκευή 9 Μαΐου 2014έως και Κυριακή 11 Μαΐου 2014, θα συγκεντρώσει chefs, φορείς, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, γευσιγνωστες, δημοσιογράφους, επιχειρηματιες κλπ., σε ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός.

Η δεύτερη, το ετήσιο Sani Gourmet Festival 2014 με θέμα τις κουζίνες του κόσμου μέσα από το πρίσμα του «Δρόμου του Μεταξιού» θα γίνει στη Χαλκιδική από 9-18 Μαΐου όπου επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί δημιουργίες βραβευμένων Ελλήνων και διεθνών σεφ τιμημένων με αστέρια Michelin, και να αφεθεί σε ένα γευστικό ταξίδι με μυρωδιές της ελληνικής γης και κοσμοπολίτικο αέρα.




Βασικός στόχος των "Ημερών Γαστρονομίας"  που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη από  9 έως 11 Μαΐου 2014 είναι να αποτελέσει μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ., η οποία αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου.

Για τις φετινές Ημέρες Γαστρονομίας, οι διοργανωτές επέλεξαν ως τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό, τις Κυκλάδες, ως πρεσβευτή της μεσογειακής δίαιτας αλλά και μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα.

Ενδεικτικά το διαθεματικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
  • Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς.

  • Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage κ.α).

  • Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών με βραβευμένους mixologists.

  • Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, αρχιτεκτονικής, τουρισμού και πολιτισμού.

  • Δράσεις υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος που φέτος αποτελεί τον τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό.

  • Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και δημοσιογραφικών δικτύων με τη συμμετοχή της Επίτροπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαρίας Δαμανάκη.

  • Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με καλές πρακτικές αγροτικής παραγωγής, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, εξαγωγών κ.α.
Δείτε ολόκληρω το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης


Χρήσιμες Πληροφορίες

Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί;
Οι Ημέρες Γαστρονομίας «Ονομασία Προέλευσης ελληνική» πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, Σάββατο 10 Μαΐου 2014 και Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Όλες τις ημέρες θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες;
Το Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138 θα ανοίγει τις πόρτες του για τις Ημέρες Γαστρονομίας από τις 11:00 ως τις 23:00.
Το εκθεσιακό σκέλος της διοργάνωσης θα λειτουργεί από τις 11:00 ως τις 21:00

Εισιτήρια / Προπώληση

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθεύεστε της ημέρες της διοργάνωσης από το ταμείο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138 στην τιμή των 10€.
Γενική Είσοδος: 10€
Άνεργοι-Φοιτητές : 7€ (απαραίτητη επίδειξη σχετικής κάρτας)
ΑμΕΑ & Παιδιά κάτω των 12 ετών : Δωρεάν
Εισιτήριο τριήμερου: 25€

Προπώληση εισιτηρίων www.viva.gr για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων στην τιμή των 7€ και τριημέρου 17€.

Προσβάσεις: ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ 815, 049, 914, 838, Β18, Γ18
ΤΡΟΛΛΕΫ 21
ΜΕΤΡΟ γραμμή 3 (σταθμός ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ σταθμός ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Είναι ο χώρος του Μουσείου φιλικός προς ΑμΕΑ;
Οι χώροι του Μουσείου διευκολύνουν  την πρόσβαση σε άτομα µε κινητικά προβλήματα, αναπηρικά καθώς και παιδικά καροτσάκια.



 
Η σημαντική διοργάνωση υψηλής γαστρονομίας, το Sani Gourmet είναι ένα φεστιβάλ γεύσης, θεσμός που καθιερώθηκε ταχύτατα στις συνειδήσεις ειδημόνων και μη, χάρη στην αρτιότητα της διοργάνωσης και τη θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε από το κοινό. Στο Sani Gourmet ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί δημιουργίες βραβευμένων Ελλήνων και διεθνών σεφ τιμημένων με αστέρια Michelin, και να αφεθεί σε ένα γευστικό ταξίδι με μυρωδιές της ελληνικής γης και κοσμοπολίτικο αέρα.

Οι κουζίνες του κόσμου μέσα από το πρίσμα του «Δρόμου του Μεταξιού» βρίσκονται στο επίκεντρο του Sani Gourmet 2014 που διοργανώνεται από 09 έως 18 Μαίου 2014. Η μακρά οδός που για πολλούς αιώνες διευκόλυνε τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά επίσης και ιδεών και πολιτισμού, συνέβαλε καθοριστικά στη διασπορά «καινών δαιμονίων» σ’ έναν από τους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δημιουργικότητας: τη γαστρονομία.

Ποια ήταν η επίδραση της Ασίας στην Ευρώπη; Πώς το ρύζι, για παράδειγμα, εξελίχθηκε μέσα από τις συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας; Πώς τα ζυμαρικά και η σόγια ρίζωσαν στην γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας; Χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ανατολίτες; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μας;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων σεφ στο Sani Gourmet 2014, οι οποίοι θα φωτίσουν με τα μενού τους πτυχές μιας γαστρονομικής διαδρομής που χαράχτηκε μέσα στους αιώνες πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, ξεκινώντας από την Κίνα και, μέσω Ινδίας, Ιράν, Τουρκίας, Ελλάδας – για να αναφέρουμε κάποιους σταθμούς στην διαδρομή των Δρόμων του Μεταξιού- κατέληξε στην Ιταλία.

Όλες αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες θα μελετηθούν μέσα από γεύσεις και αρώματα που συνθέτουν πολλές διαφορετικές φιλοσοφίες, και όλες μαζί συνθέτουν το μωσαϊκό μιας γαστρονομίας τόσο ιδιαίτερης για κάθε χώρα ξεχωριστά, κι όμως με τόσα πολλά κοινά στοιχεία για όλες. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τον τελικό στόχο του Sani Gourmet 2014: να κατανοήσουμε ότι, τελικά, το φαγητό «δένει» πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη.

O Δρόμος του Μεταξιού: από το Πεκίνο στη Ρώμη: ένα σημείωμα από τη Jen Lin-Liu

Σεφ και συγγραφέας, η Jen Lin-Liu γεννήθηκε στο Σικάγο και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Το 2000 μετέβη στην Κίνα, μελετώντας τη γαστρονομία της και ασχολούμενη με την έρευνα και τη συγγραφή. Σημαντικότερα βιβλία της είναι τα «On the Noodle Road: From Beijing to Rome with Love and Pasta» (Riverhead, 2013) και «Serve the People: A Stir-Fried Journey Through China» (Harcourt, 2008). Σήμερα ζει στην πόλη Chengdu. Ιδού πως καταγράφει η ίδια την ιστορία των noodles:

«Θα μπορούσε να λέγεται και ‘Δρόμος των Noodles’ ή ‘Ο Δρόμος του Ραβέντι’. Ωστόσο, στα τέλη του 1800, ο Γερμανός εξερευνητής και γεωγράφος Ferdinand von Richtofen επινόησε τον ‘Δρόμο του Μεταξιού’, ένα όνομα που περιγράφει το σύμπλεγμα των χερσαίων διαδρομών που συνέδεαν την Ευρώπη με την Ασία και χρησιμοποιείται περίπου από τη γέννηση του Χριστού.

Τότε ήταν που οι Ρωμαίοι γνώρισαν το αιθέριο μετάξι, προερχόμενο από ένα μυστηριώδες μέρος που λεγόταν Κίνα. Η μεγάλη ζήτηση του εν λόγω υφάσματος πυροδότησε ένα από τα πρώτα μεγάλα κύματα της παγκοσμιοποίησης: καραβάνια εμπόρων και καμήλες διέσχιζαν άγονες ερήμους, λιβάδια και βουνά, για να ικανοποιήσουν την επιθυμία των αυτοκρατόρων να το αποκτήσουν. Αλλά το μετάξι ήταν ένα μόνο από τα πολλά αγαθά που εμπορεύονταν κατά μήκος του ‘Δρόμου του Μεταξιού’. Αφθονία τροφίμων, μπαχαρικών και τεχνικών μαγειρικής υπήρξαν επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε αυτό το μονοπάτι. Πολύτιμα αρτύματα, όπως το σαφράν, που προερχόταν από την Περσία, αντιμετωπίζονταν στις εμπορικές συναλλαγές σαν διαμάντια. Τα ρόδια, που ευδοκιμούσαν στη Μέση Ανατολή, εισήχθησαν στις κουζίνες της Αναγέννησης αλλά και στους κινέζικους κήπους. Το Ραβέντι (είδος λαχανικού), που προερχόταν από την Κίνα και χρησιμοποιούνταν περισσότερο ως φάρμακο παρά στη μαγειρική, στο ταξίδι του μέσω του ‘Δρόμου του Μεταξιού’ βρήκε διάφορες χρήσεις - οι κεντρικοί Ασιάτες άρχισαν να το μασούν ωμό, οι Πέρσες να το βάζουν σε μαγειρευτά, οι Ιταλοί έκαναν μ’ αυτό πικρά ορεκτικά και μόνο όταν εισήχθη στην αγγλική αγορά άρχισε να ενσωματώνεται σε πίτες και γλυκά. Ήταν τόσο πολύτιμο, που αναφέρθηκε και στη διαθήκη του Μάρκο Πόλο.

Τα noodles επίσης μεταφέρονταν κατά μήκος του ‘Δρόμου του Μεταξιού’, ωστόσο η θεωρία ότι ο Μάρκο Πόλο τα έφερε από την Κίνα στην Ιταλία αποτελεί μύθο, γιατί οι Ιταλοί έτρωγαν ζυμαρικά πριν από τη γέννηση του Ενετού εξερευνητή. Οι παλαιότερες αναφορές στα noodles που έχω βρει εμφανίζονται σ’ ένα κινεζικό λεξικό του 3ου αι. π.Χ. Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή, μια πρώιμη αναφορά των noodles βρήκα σε ένα Ταλμούδ της Ιερουσαλήμ. Κάτι που σημαίνει ότι τα noodles εμφανίστηκαν ανεξάρτητα στην Κίνα και στη Μέση Ανατολή και εξαπλώθηκαν σε όλο το ‘Δρόμο του Μεταξιού’, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, γεγονός που αποτελεί ουσιαστική μαρτυρία για το μεγαλείο αυτού του ταπεινού συστατικού, που έχει ενσωματωθεί σε τόσες πολλές διαφορετικές κουζίνες από την Ανατολή μέχρι τη Δύση».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη κα Γεωργία Δώδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΣΑΝΗ ΑΕ στα τηλέφωνα 2310 317327 και 6948 594046 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgia@saniresort.gr. Sani Resort, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τηλέφωνα κρατήσεων: 23740 99500.