Στοιχεία και προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 49ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης το πρωί της 7ης Ιουλίου, όπου απηύθηναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δεν θα περαθέσουμε εδώ τις λεπτομέρειες της Γενικής Συνέλευσης, τα προβλήματα των Αμπελουργών και τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, γιατί έχουν αναπτυχθεί στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στον Τύπο.

Θεωρούμε όμως πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το κρασί, και παραθέτουμε εδώ τα κυριότερα:

- Πτώση στην κατανάλωση κατά 45% το εξάμηνο του 2010.

- Αύξηση των εισαγωγών σε αξία κατά 38% από Τρίτες Χώρες και μείωση κατά 20% από κοινοτικές χώρες.

- Μείωση των εξαγωγών σε αξία κατά 13% προς Τρίτες Χώρες και αύξηση κατά 9% προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Αυξημένα αποθέματα κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

- Τιμή καταναλωτή, κατά μέσο όρο, 7 ευρώ το μπουκάλι στο ράφι και 30 ευρώ στην εστίαση.

- Μείωση της τιμής παραγωγού κατά 37% σε σύγκριση με το 2009, αφού διαμορφώνεται κάτω από τα 17 λεπτά/κιλό σταφυλιού.

Πριν σχολιάσουμε τα στοιχεία, να πούμε ότι η αμπελουργία στην Ελλάδα καταλαμβάνει έκταση 1.160.000 στρέμματα, από τα οποία 700.000  είναι οινοποιήσιμα. Από την αμπελοκαλλιέργεια,  την παραγωγή και τη μεταποίηση των αμπελουργικών προϊόντων ζουν πάνω από 200.000 ελληνικές οικογένειες ζουν.

Ας επιστρέψουμε στα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χ. Μάρκου. Και πρώτα απ' όλα στη πτώση της κατανάλωσης. Θα ήταν ενδιαφέρον να ξέραμε το ποσοστό της πτώσης στο "χύμα" και στα εμφιαλωμένα κρασιά. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό της πτώσης που ανακοινώθηκε είναι εντυπωσιακό.

Η αύξηση των εισαγωγών σε αξία κατά 38% από "Τρίτες Χώρες" (διάβαζε "Νέος Κόσμος") δεν εντυπωσιάζει: Τα νεοκοσμίτικα κρασιά είναι και καλά και -κυρίως- φθηνά. Και την εποχή της κρίσης, είναι φυσικό και οι  έλληνες -που στην πλειοψηφία τους προτιμούν τα ελληνικά κρασιά- να στραφούν στα κρασιά του Νέου Κόσμου. Θα προτείναμε μάλιστα να αφήσουμε στην άκρη τις "ελληνικότητες" του κρασιού και την υποτιθέμενη "υπεροχή" παντός ελληνικού έναντι των ξένων, γιατί θα καταλήξουμε στον τραγέλαφο και την σχιζοφρένεια των "ελληνικών" αμνοεριφίων του Πάσχα έναντι των "ξένων" Βουλγάρικων, που μπορεί να βόσκουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα "δικά" μας, αλλά είναι ....χειρότερα, επικίνδυνα και ότι άλλο εφευρίσκει ο προστατευτισμός! Και τα ελληνικά κρασιά δεν χρειάζονται "ελληνικότητες" και προστατευτισμούς για να βεβαιώσουν ποιότητα και υπεροχή. Έχει αποδειχτεί από μιά σειρά μεγάλων και μικρών παραγωγών, των οποίων τα κρασιά έχουν την καλύτερη φήμη διαθνώς.

Αλλά το "χτύπημα" που δέχεται το ελληνικό κρασί, δεν προέρχεται ούτε από την αύξηση των εισαγωγών από "τρίτες χώρες", ούτε από την μείωση προς αυτές των εξαγωγών. Το δέχεται  κυρίως από την τεράστια διαφορά της τιμής της φιάλης του κρασιού στο ράφι (7 €) με αυτή στα εστιατόρια (30 €) που οδηγεί τους έλληνες στο να μην πίνουν εμφιαλωμένο κρασί, και να ωθούνται στο αμφίβολης ποιότητας, προέλευσης, τρόπου παραγωγής "χύμα", ή σε άλλα ποτά (μπύρες, κόκα κόλα κλπ). Για την αισχροκέρδεια στο κρασί από τα περισσότερα -πλην ελαχίστων- εστιατόρια, γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Και τώρα έρχεται να το επιβεβαιώσει με τον πιό επίσημο τρόπο η ανακοίνωση του ΚΕΟΣΟΕ! Σημειώστε ότι η τιμή των 7 € στο ράφι εμπεριέχει και το κέρδος της κάβας και τον ΦΠΑ! Έτσι το κρασί καταλήγει στο εστιατόριο στην 4πλάσια τιμή, το δε περιθώριο κέρδους στο ασύλληπτο (στην κυριολεξία!) ύψος του 500- 600% !!

Για την "την μείωση της τιμής παραγωγού κατά 37%", δεν γνωρίζουμε αν και πότε και σε ποιό ποσοστό θα την δουν οι παραγωγοί κρασιού, ή οι χονδρέμποροι οίνου, ή κάποιοι στο κύκλωμα και πως θα μεταφερθεί και σε ποιό ποσοστό στην  λιανική πώληση. Εμείς πάντως, που έχουμε σαν βασικούς προμηθευτές τους δεύτερους αλλά και μερικές φορές τους πρώτους, ελπίζουμε να την δούμε σύντομα. Πάντως, μέχρι σήμερα, μπορεί να έχουμε ακούσει πολλά γιά μειώσεις τιμών, αλλά δεν έχουμε δει καμμία! Γιατί αν την βλέπαμε εμείς, θα την είχατε δει και εσείς

Υπάρχουν λοιπόν τα "άμεσα χτυπήματα", αυτά που επί χρόνια και συστηματικά δίνουν στο εμφιαλωμένο κρασί τα εστιατόρια, και η ελπίδα για μεταφορά των χαμηλότερων τιμών στο σύστημα. Πάντως κρατείστε αυτή την  "μείωσης της τιμής παραγωγού κατά 37%". Ας ελπίσουμε ότι θα την δούμε -σε κάποιο έστω ποσοστό- με την έλευση των κρασιών που παρήχθησαν από αυτά τα σταφύλια.

 Το House of Wine κάνει πάντως ότι μπορεί για να περνά μειώσεις τιμών, εκπτώσεις κλπ. στην κατανάλωση, όταν και όποτε αυτές υπάρχουν. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι φίλοι μας σε όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό και προτρέπουμε τους πελάτες μας και τους φίλους- επισκέπτες του houseofwine.gr να ελέγχουν τις τιμές, και να συγκρίνουν τις δικές μας τιμές με τιμές άλλων. Ιδιαίτερα όταν βλέπουν ...πομπώδεις εκπτώσεις, ας ελέγχουν την τελική (μετά την έκπτωση) τιμή με τις δικές μας -χωρίς εκ