Κρασί και Υγεία: Οφέλη και για τις γυναίκες Οι ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης οίνου συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται από τις πρόσφατες ερευνητικές ανακοινώσεις. Οι τελευταίες μας έρχονται από τους ερευνητές του Women's Hospital στο Brigham αλλά και του Harvard Medical School: "Η ελαφριά μέχρι μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να θεωρηθεί μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής για την πρόληψη χρονίων ασθενειών και ειδικότερα του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου."

Η αιφνίδια παύση της καρδιακής λειτουργίας αφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, χωρίς καμιά προειδοποίηση, η καρδιά σταματά ξαφνικά να λειτουργεί. Η καρδιά παύει να προωθεί το αίμα στα διάφορα σημεία του σώματος και -στο 90% των περιπτώσεων- επέρχεται αυτό που αποκαλείται "αιφνίδιος θάνατος". Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται (ταχυκαρδία) και ταυτόχρονα γίνεται άτακτος (αρρυθμία). Σύμφωνα με την μελέτη, η πλήρης παύση του καρδιακού ρυθμού επέρχεται περίπου μία ώρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. O Οργανισμός American Heart Association υπολογίζει ότι περίπου 300.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτή την ασθένεια.

Η αιφνίδια παύση της καρδιακής λειτουργίας δεν έχει σxέση με την καρδιακή προσβολή, κατά την οποία τμήμα του καρδιακού μυός δεν αιματώνεται, με αποτέλεσμα τον "θάνατο" καρδιακών κυττάρων και την μείωση της ικανότητας της καρδιάς να εκτελεί την λειτουργία της.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες καρδιαγγειακές έρευνες επικεντρώνονταν κυρίως σε άνδρες και σε καρδιακές προσβολές -σπάνια στον "αιφνίδιο καρδιακό θάνατο". Στις λίγες μελέτες όμως που επικεντρώνονταν σε αυτόν, οι άνδρες που κατανάλωναν μικρές έως μέτριες ποσότητες οινοπνεύματος παρουσίαζαν τον μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια, και οι ερευνητές της παρούσας έρευνας θέλησαν να επαληθεύσουν το ίδιο συμπέρασμα και στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί για 85,067 γυναίκες που μετείχαν σε έρευνα που ξεκίνησε το 1976 σε νοσοκόμες ηλικίας 35 έως 55 ετών. Στην έρευνα αυτή συλλέχθηκαν αιτίες θανάτου και καταγράφηκαν σε τακτική βάση οι αναλώσεις οινοπνευματωδών κάθε γυναίκας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα έως δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα είχαν 42% έως 46% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τον "αιφνίδιο καρδιακό θάνατο" από τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ. Στα τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα, οι πιθανότητες εξισώνονταν με αυτές των γυναικών που δεν έπιναν. Το "μέτρο" ήταν οι 4 ουγγιές κρασιού, που θεωρήθηκαν ένα ποτό.

Η ελαφρά έως μέση κατανάλωση αλκοολούχων εμπόδιζε επίσης σε ποσοστό 60% την ανάπτυξη άλλων θανατηφόρων καρδιακών ασθενειών, αλλά και αιφνίδιας καρδιακής προσβολής.

Συμπέρασμα: Το γνωστόν "Οίνος ευφραίνει καρδίαν" μπορεί να κυριολεκτεί! Και η αύξηση της κατανάλωσης οίνου από τις γυναίκες, που είναι γεγονός αναμφισβήτητο και στην χώρα μας, μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερο πληθυσμό, και -οπωσδήποτε- πιο κεφάτο και χαρούμενο!