Σήμερα πια όλοι μας έχουμε εμπεδώσει την αξία για τη διατροφή μας αλλά και για την υγεία μας του κόκκινου κρασιού. Άρθρα, έρευνες από έγκυρα ινστιτούτα, πανεπιστήμια κλπ. εμφανίζονται καθημερινά που βεβαιώνουν την απίστευτη περιεκτικότητα σε "καλές" ουσίες και συστατικά του ερυθρού φίλου μας. Και καθημερινά δίνουν σε εμάς τους οινόφιλους το απαραίτητο άλλοθι για να ξεπερνάμε τα συνιστώμενα από τους γιατρούς 2 ποτηράκια ημερησίως...

Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι... Μέχρι και το 1991 κυριαρχούσε η ...αντιαλκοολική άποψη: Ότι περιέχει οινόπνευμα, κάνει κακό στην υγεία! Και η αποφυγή οινοπνευματωδών -συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού- μόνο καλό -υποτίθεται- μπορούσε να κάνει!

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα συν του κρασιού και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού. Σήμερα δεν θα γράψουμε για κάποια νέα ανακάλυψη, όχι. Σήμερα θα γυρίσουμε εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν. Από την ημερομηνία που ουσιαστικά ανατράπηκε -για το ευρύ κοινό- η αντιαλκοολική άποψη.

Ήταν 19 χρόνια πριν, το 1991. Στην δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική παραγωγή “60 Minutes”, ο -τότε αλλά και τώρα, παρά τα χρονάκια του- παρουσιαστής της εκπομπής Morley Safer εμφανίστηκε στην τηλεόραση με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και ένα γεμάτο ποτήρι στο χέρι για να ανακοινώσει με ενθουσιασμό την λύση του λεγόμενου "Γαλλικού Παράδοξου": Πως δηλαδή κα