Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Κρασί και υγεία... η αρχή


Σήμερα πια όλοι μας έχουμε εμπεδώσει την αξία για τη διατροφή μας αλλά και για την υγεία μας του κόκκινου κρασιού. Άρθρα, έρευνες από έγκυρα ινστιτούτα, πανεπιστήμια κλπ. εμφανίζονται καθημερινά που βεβαιώνουν την απίστευτη περιεκτικότητα σε "καλές" ουσίες και συστατικά του ερυθρού φίλου μας. Και καθημερινά δίνουν σε εμάς τους οινόφιλους το απαραίτητο άλλοθι για να ξεπερνάμε τα συνιστώμενα από τους γιατρούς 2 ποτηράκια ημερησίως...

Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι... Μέχρι και το 1991 κυριαρχούσε η ...αντιαλκοολική άποψη: Ότι περιέχει οινόπνευμα, κάνει κακό στην υγεία! Και η αποφυγή οινοπνευματωδών -συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού- μόνο καλό -υποτίθεται- μπορούσε να κάνει!

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα συν του κρασιού και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού. Σήμερα δεν θα γράψουμε για κάποια νέα ανακάλυψη, όχι. Σήμερα θα γυρίσουμε εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν. Από την ημερομηνία που ουσιαστικά ανατράπηκε -για το ευρύ κοινό- η αντιαλκοολική άποψη.

Ήταν 19 χρόνια πριν, το 1991. Στην δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική παραγωγή “60 Minutes”, ο -τότε αλλά και τώρα, παρά τα χρονάκια του- παρουσιαστής της εκπομπής Morley Safer εμφανίστηκε στην τηλεόραση με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και ένα γεμάτο ποτήρι στο χέρι για να ανακοινώσει με ενθουσιασμό την λύση του λεγόμενου "Γαλλικού Παράδοξου": Πως δηλαδή καταφέρνουν οι Γάλλοι να καταναλώνουν λίπη, παχιά κρέατα, τυριά, βούτυρα χωρίς να υποφέρουν από καρδιά! Και όλα αυτά σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα στη Νότια Γαλλία. Και η λύση του Γαλλικού Παράδοξου ήταν μπροστά, αλλά και στο ...ποτήρι του Morley Safer: Το κόκκινο κρασί...

Στην συνέχεια αποκάλυψε στο έκπληκτο κοινό των 60 Δευτερολέπτων πως γενικά, κοινωνίες που έχουν το κόκκινο κρασί σαν καθημερινό ποτό στο τραπέζι τους δεν υποφέρουν από καρδιακές νόσους... Από εκεί και η ονομασία "Γαλλικό Παράδοξο"..

Το τι ακολούθησε την εκπομπή του Safer δεν περιγράφεται! Οι φίλοι του κρασιού ....δικαιώθηκαν και άρχισαν πια να το απολαμβάνουν χωρίς τις αναστολές που δημιουργούσαν οι μέχρι τότε επιστημονικές απόψεις για το οινόπνευμα (που ΚΑΙ αυτές καταρρίφθηκαν, όταν πίνει κανείς αλκοολούχα ποτά με μέτρο). Αλλά το εντυπωσιακό ήταν η αύξηση των πωλήσεων του κόκκινου κρασιού σε όλο τον κόσμο κατά 40%!

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι επιβεβαιώσεις των ωφελημάτων του κρασιού και του κόκκινου κρασιού ειδικότερα, η ανακάλυψη εκατοντάδων ουσιών με κορυφαία (σήμερα) την Ρεσβερατρόλη, συνεχίστηκαν από τότε μέχρι και σήμερα, αποδεικνύοντας ότι το παλιό, καλό και σύνηθες να υψώνει κάποιος ένα ποτήρι κρασί και να πίνει "στην υγειά μας" δεν ήταν μόνο μια απλή ευχή...

Μοιραστείτε το άρθρο: