Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Βρέθηκε στην Αρμενία το αρχαιότερο Οινοποιείο!

Βρέθηκε στην Αρμενία το αρχαιότερο Οινοποιείο! Το αρχαιότερο ΟινοποιείοΜια ομάδα αρχαιολόγων κάτω από την καθοδήγηση ερευνητών του UCLA (Πανεπιστήμιο του Los Angeles) ανακοίνωσε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου την ανακάλυψη του αρχαιότερου Οινοποιείου που έχει ποτέ βρεθεί! Σε ένα σπήλαιο στην Αρμενία βρέθηκαν όλα τα απαραίτητα για την παραγωγή κρασιού, μεταξύ των οποίων ένα πατητήρι, δοχεία οινοποίησης, δοχεία για την αποθήκευση του κρασιού, πήλινα δοχεία με υπολείμματα κρασιού, ακόμα και ένα φλιτζάνι και μπολ με το οποίο έπιναν κρασί.

Το αρχαίο αυτό οινοποιείο είναι τουλάχιστον 1000 χρόνια αρχαιότερο από κάθε παρόμοια εγκατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ, και βρέθηκε στο ίδιο σπήλαιο στο οποίο ερευνητές είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι είχαν ανακαλύψει το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι!

Το προηγούμενο αρχαιότερο Οινοποιείο χρονολογείται το 5100 π.Χ. και βρίσκεται στην Αίγυπτο.

Το σπήλαιο είχε εγκαταλειφθεί όταν κατέρρευσε η οροφή του. Όλα τα οργανικά ευρήματα διατηρήθηκαν μέσα σε ένα στρώμα σκληρού πηλού που δημιουργήθηκε από τα υλικά της στέγης και την βροχή, που "σφράγισε" τα ευρήματα και τα προφύλαξε από αλλοιώσεις, μύκητες κλπ.

"Χάρη σε αυτή την μοναδική συντήρηση, βρίσκουμε όλα τα οργανικά υλικά που θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα οινοποιείο της εποχής του Χαλκού" δήλωσε ο αρχαιολόγος Gregory Areshian του Aρχαιολογικού Iνστιτούτου Cotsen του πανεπιστημίου UCLA's .

Το πατητήρι του κρασιού έχει διαστάσεις περίπου 1 μέτρο χ 1 μέτρο και ήταν έτσι τοποθετημένο ώστε ο μούστος να ρέει μέσα σε μια δεξαμενή βάθους περίπου 60 εκ. Γύρω από τα άκρα του πατητηριού, οι ερευνητές βρήκαν πάρα πολλά κουκούτσια από σταφύλια, υπολείμματα πατημένων σταφυλιών και κοτσάνια σταφυλιών. Οι οινολόγοι καθόρισαν τον τύπο του σταφυλιού που βρέθηκε σαν το Vitis vinifera, που και σήμερα καλλιεργείται.

Από το γεγονός ότι το Οινοποιείο περιβάλλεται από τάφους, πιστεύεται ότι η παραγωγή του κρασιού αλλά και η κατανάλωσή του ήταν μέρος των ταφικών τελετών, στις οποίες οι συμμετέχοντες έβγαζαν τα παπούτσια τους για να πατήσουν το κρασί (από όπου και η ανακάλυψη του δερμάτινου παπουτσιού).

Ακόμα και σε περιοχές όπως η Αίγυπτος όπου το βασικό ποτό ήταν η μπύρα, τεράστιες ποσότητες κρασιού καταναλώνονταν σε βασιλικές γιορτές και τελετές.

Η ανακάλυψη αναφέρεται στο χθεσινό Journal of Archaeology Science.

Μοιραστείτε το άρθρο: