Κόκκινο κρασί: Το τέλειο αντιδιαβητικό φάρμακο;

Κόκκινο κρασί: Το τέλειο αντιδιαβητικό φάρμακο; Απ' ότι φαίνεται, σε λίγο καιρό θα αγοράζουμε το κόκκινο κρασί στο... φαρμακείο!

Όχι, μην με παρεξηγήσετε, δεν μιλάω μεταφορικά, δεν εννοώ ότι θα είναι τόσο ακριβό, τώρα μάλιστα που οι τιμές πέφτουν... Απλά εννοώ ότι είναι τόσα πολλά τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που καθημερινά φέρνουν στο φως έρευνες, που θα καταλήξει να πίνουμε το κόκκινο κρασί σαν φάρμακο!

Η νεώτερη έρευνα αφορά στην σχέση του κόκκινου κρασιού με τον Διαβήτη, και μάλιστα του τύπου 2.

Ερευνητές των βιοτεχνολογιών εργαστηρίων της Βιέννης ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί περιέχει χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμιση του διαβήτη στα φάρμακα, ώστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει την δόση γνωστών αντιδιαβητικών φαρμάκων!

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Ιανουαρίου 2011 του περιοδικού Food & Function. Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε δύο λευκά και δέκα ερυθρά κρασιά. Στην καλύτερη περίπτωση, ένα από τα ερυθρά περιείχε την τετραπλάσια συνιστώμενη ημερήσια δόση rosiglitazone, ενός φαρμακευτικού σκευάσματος που καταπολεμά τον διαβήτη τύπου 2 και κυκλοφορεί από την GlaxoSmithKline με την εμπορική ονομασία Avandia.

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια του ανθρώπινου μεταβολισμού που εμποδίζει το σώμα να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για την ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Κλινικές μελέτες στα ζώα έχουν αποδείξει ότι το κόκκινο κρασί εμποδίζει και την εμφάνιση της ασθένειας.

Εν τούτοις, όλα τα κόκκινα κρασιά δεν έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αντιδιαβητικές ουσίες. Τόσο η ποικιλιακή σύνθεση όσο και οι μέθοδοι οινοποίησης μπορούν να δώσουν κρασιά με μεγάλες διαφορές περιεκτικότητας στις αντίστοιχες δραστικές ουσίες. Έτσι, οι πολυφαινόλες που έχουν τις αντιδιαβητικές ιδιότητες ξεκινούν από το ανώτατο 1,71 γραμμάρια/λίτρο μέχρι και 1 γρ/λτ. Εντούτοις, κανένα κόκκινο κρασί δεν περιέχει λιγότερες πολυφαινόλες από 1 γρ/λτ. Αντίστοιχα στα λευκά κρασιά, των οποίων ο φλοιός δεν έρχεται σε επαφή με τον μούστο κατά την ζύμωση, περιέχουν μόλις 0,1 γρ/λτ.

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ανακοίνωση μάλλον ...εξόργισε τον Βρετανικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Διαβήτη (Diabetes UK) που έσπευσε να παρατηρήσει ότι οι πολλές θερμίδες που περιέχει το κόκκινο κρασί συμβάλλουν στην αύξηση του πάχους, γεγονός που εξουδετερώνει τα οφέλη της ...θεραπείας του διαβήτη με κόκκινο κρασί!

Πράγματι, αν και είναι πρόωρο να πούμε ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αντικαταστήσει τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εντούτοις οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι ουσίες που εξάγονται από τον φλοιό του σταφυλιού θα μπορέσουν στο μέλλον να δώσουν πλήθος εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών.

Για εμάς τους οινόφιλους βέβαια, η ανακοίνωση των Βιεννέζων επιστημόνων μας γεμίζει χαρά... Γιατί, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στο κρασί το γνωστό "το τερπνόν μετά του ωφελίμου" έχει πολύ ουσιαστικές βάσεις.

Στη υγειά σας, λοιπόν!

 

Μοιραστείτε το άρθρο: