Τα ΒορΟΙΝΑ: Μετά την Έκθεση... Τα ΒορΟΙνά, η 7η κατά σειρά ετήσια γνωστή θεσμοθετημένη εκδήλωση της `Οίνοι Βορείου Ελλάδος`, έγινε στην Αθήνα την Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Πλατεία Συντάγματος, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011. Οι διοργανωτές μας πληροφόρησαν ότι περίπου 2.300 επαγγελματίες και φίλοι του κρασιού επισκέφθηκαν `Τα ΒορΟινά`.

Δυστυχώς για τους οινοποιούς της Βόρειας Ελλάδας που μας τίμησαν με την παρουσία τους, που έφεραν τα κρασιά τους να τα δοκιμάσουμε, για όλους εμάς τους φίλους του οίνου αλλά και για τους διοργανωτές, η Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου ήταν μια από τις ημέρες που τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ή Μαζικού βασανισμού των Αθηναίων) είχαν αποφασίσει γενική απεργία. Έτσι, το "ταξίδι" προς τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας ήταν βασανιστικό, και πολλοί οινόφιλοι δεν κατάφεραν να φθάσουν.

Ήταν πραγματικά κρίμα, γιατί οι συμμετέχοντες οινοποιοί είχαν πολλά και καλά να μας δείξουν, και κυρίως τα "φρέσκα" λευκά και ροζέ της εσοδείας 2010, μιας χρονιάς πού όλοι συμφώνησαν ότι ήταν εξαιρετική, και που πραγματικά φάνηκε στα κρασιά που δοκιμάσαμε. Αλλά και τα νέα ερυθρά έδειξαν την ποιότητά τους, και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα πάμπολλα Ξινόμαυρα, μονοποικιλιακά ή πολυποικιλιακά, και να εκτιμήσουμε τις τόσο διαφορετικές οινοποιήσεις μεταξύ των παραγωγών.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ αναλυτικά στα κρασιά που δοκιμάσαμε, αυτά θα τα βρείτε στις σελίδες των κρασιών μας. Θα πούμε μόνο ότι μας εντυπωσίασαν τα φρέσκα λευκά του κτήματος ΑΛΦΑ, και ιδιαίτερα το εξαιρετικό Sauvignon Blanc 2010, ο Λευκός του Γεροβασιλείου και της Βιβλίας Χώρας, το θαυμάσιο Δάκρυ του Πεύκου του Κεχρή που δίνει πραγματικά "μαθήματα" οινοποίησης της πολύπαθης Ρετσίνας, και όλα τα φρέσκα κρασιά του κτήματος Παυλίδη με κυριολεκτικά εκρηκτικά αρώματα και γεύσεις.

Θα αναφερθούμε επίσης στις εντυπώσεις μας από τις συζητήσεις με οινοπαραγωγούς. Και αν μένει κάτι στο τέλος είναι η ανησυχία όλων για το μέλλον, για το που η κρίση θα οδηγήσει και κυρίως πως αυτή θα αντιμετωπιστεί. Ο προβληματισμός των οινοπαραγωγών εκτείνεται από την προσπάθεια εξωστρέφειας προς αγορές του εξωτερικού, μέχρι το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής.

Είδαμε πολλούς παραγωγούς πίσω από τα stands, παραγωγούς πρόθυμους να απαντήσουν στους επισκέπτες, να πληροφορήσουν τους οινόφιλους. Και αυτό είναι από τα πολύ θετικά της έκθεσης. Το γεγονός της απεργίας των Μ.Μ.Μεταφοράς που ασφαλώς εμπόδισε πλήθος οινοφίλων να έρθουν, εντούτοις έδωσε μια μεγαλύτερη άνεση σε αυτούς που μπήκαν στην περιπέτεια να "ταξιδέψουν" στην έκθεση, να έχουν τον χώρο αλλά και στους οινοποιούς να έχουν τον χρόνο να μιλήσουμε με τον κάθε φίλο των κρασιών τους.

Στα πολύ θετικά της έκθεσης, ο διαχωρισμός των ωρών επίσκεψης των επαγγελματιών και του κοινού. Ελπίζουμε να το δούμε και σε άλλες εκθέσεις, γιατί εξυπηρετεί τόσο τους επαγγελματίες όσο και το ευρύ κοινό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εταιρείες (αλφαβητικά):

Α.Α.Ο.Σ VAENI ΝΑΟΥΣΑ
Ε.Α.Σ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΕΛΙΝΟΣ AE
ZOINOΣ ΑΕ
ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ
ΚΤΗΜΑ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ
ΚΤΗΜΑ ΖΑΝΔΕ
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
ΚΤΗΜΑ ΛΙΓΑΣ
ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΣΗ
ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ
ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
ΜΑΡΩΝΕΙΑ
ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ
ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΪΔΑΡΙΝΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΚΕΧΡΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΝΤΟΥΓΚΟΣ
ΤΣΑΝΤΑΛΗ