Τα Τυριά της Εκδήλωσης "Wine&Cheese-τα Ελληνικά
 
Είναι σήμερα γενικά αποδεκτό ότι ένα καλό κρασί μπορεί να αναδειχτεί άριστα συνοδεύοντάς το με ένα καλό τυρί. Αλλά και το ανάποδο ισχύει: Το κρασί σίγουρα φέρνει στη επιφάνεια, τονίζει και αποκαλύπτει γεύσεις των τυριών που αλλιώς δε θα τις αντιλαμβανόμασταν ίσως.

Ο συνδυασμός κρασιού και τυριού έχει και δύο ακόμη πλεονεκτήματα: Το πρώτο, την ταχύτητα αλλά και την ευκολία της απόλαυσης. Δε χρειάζεται περίπλοκο μαγείρεμα για ώρες ολόκληρες, απλά, λίγο καλό τυρί, λίγο καλό (επίσης) ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, και η ευχαρίστηση είναι άμεση. Το δεύτερο, η εύκολη διατηρησιμότητα ΚΑΙ των δύο για τουλάχιστον 4-7 ημέρες. Έτσι μπορούμε να επαναλάβουμε έναν συνδυασμό που μας άρεσε. Όπως επίσης να κατευθύνουμε τη δοκιμή μας με επίκεντρο το κρασί: Δύσκολα θα μαγειρέψουμε ένα φαγητό για να το συνδυάσουμε με ένα κρασί που μας αρέσει, ενώ εύκολα θα διαλέξουμε ένα τυρί που να ταιριάζει με το κρασί της προτίμησής μας.

Ποιό τυρί ταιριάζει με ποιό κρασί, είναι ασφαλώς θέμα προσωπικού γούστου: Δε θα βαρεθούμε στο House of Wine να τονίζουμε ξανά και ξανά ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι αυτός που αρέσει σε εσάς. Εδώ απλά θα πούμε ότι κρασί και τυρί ταιριάζουν εξαιρετικά. Θα τολμήσουμε επίσης να δώσουμε κάποιους βασικούς κανόνες, που η τήρησή τους δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ απαραίτητη, αλλά θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις δικές σας, προσωπικές επιλογές.

Ο πρώτος -και απλούστερος- κανόνας λέει ότι τα περισσότερα τυριά ταιριάζουν καλά με λευκά κρασιά.

Αλλά και συνδυάζονται συνήθως τα "όμοια" μεταξύ τους:

• Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά.
• Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά.
• Ώριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά.
• Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.
• Έντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά.
• Τυρί σαγανάκι με όξινα λευκά αρωματικά κρασιά.

Με αυτούς τους λίγους κανόνες, αρχίστε την τόσο απλή και ευχάριστη δοκιμή.
 
Τα Τυριά της Εκδήλωσης
 
Κατσικίσια
Κατσικίσια Γραβιέρα Νάξου
Από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα Νάξου.
Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C.
Λιπαρά: 48,8% περίπου. Υγρασία: 34,8% περίπου.
Λεπτή, εξευγενισμένη, γεμάτη γεύση βουτύρου και πρωτεϊνών γάλακτος
 
Αιγοπρόβεια
 
Μελονοτύρι Νάξου
Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα Νάξου.
Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Διατηρείται στους +4C.
Λιπαρά: 48% περίπου. Υγρασία: 36,8% περίπου.
Πολύπλοκο, πικάντικο, έντονο, παλαιώνει σε μούργα ελιάς, χόρτα και μυρωδικά της περιοχής.
 
Κεφαλοτυρι Ίου
Είναι σκληρό τυρί που παρασκευάζεται με χιλιόχρονη συνταγή όπως εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στο νησί της Ίου.
 
Παλαιωμενο Ανθότυρο Κρήτης
Παρασκευάζεται από τυρόγαλα πρόβειου γάλακτος με κατσικίσιο.
Λιπαρά: 65% περίπου. Υγρασία: 65% περίπου.
Εχει σκληρή δομή, αλμυρή πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα
 
Καλαθακι Λήμνου
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή και μίγμα αιγοπρόβειου.
Λιπαρά: 25% περίπου. Υγρασία: 53-54% περίπου.
Πρωτείνες17-18%, αλάτι 2,9%
Είναι ένα καταπληκτικό τυρί πιο αλμυρό από την φέτα, με μεστή και γεμάτη γεύση. που σφραγίζει μέσα του  όλα τα αρώματα των βουνών του νησιού της Λήμνου.
 
Πρόβεια
 
Παλαιωμένη Γραβιέρα Κρήτης
Παρασκευάζεται από 100% πρόβειο γάλα, μερικές φορές με ελάχιστη πρόσμειξη κατσικίσιου.
Γεύση βελούδινη, ελαφρά αλμυρή, γεμάτη από το βούτυρο και τις πρωτεΐνες του γάλακτος και με μακριά επίνευση.
 
Κασκαβαλι Λήμνου
Xαρακτηριστικό κίτρινο τυρί , με κρεμωδες κίτρινο εσωτερικό και σκληρό κίτρινο εξωτερικό περίβλημα. Παρασκευάζεται από ντόπιο πρόβειο γάλα και έχει γλυκιά αλλά και πικάντικη αρωματική γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει
 
Λαδοτύρι Μυτιλήνης
 Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή και μίγμα αιγοπρόβειου,  και για ένα διάστημα ωριμάζει μέσα στο λάδι. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης γίδινου γάλακτος, αυτό πρέπει να μην υπερβαίνει το 30%.
Έχει πλούσια, πιπεράτη αλλά και βουτυράτη, πικάντικη γεύση.

 
Μελιχλωρο Λήμνου
 Το Μελίχλωρο παρασκευάζεται παραδοσιακά στη Λήμνο από πρόβειο γάλα. Το τυρί αφυδατώνεται αφού στραγγιστεί και μορφοποιηθεί. Όταν η αφυδάτωση του είναι περιορισμένη, το τυρί αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού- απόόπου και το όνομά του- μελίχλωρο

 
Αιγοπρόβεια + Αγελαδινά
 
Αρσενικο Νάξου
Παρασκευάζεται από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου που συλλέγεται κυρίως από τις στάνες των ορεινών χωριών.
Λιπαρά: 40% περίπου. Υγρασία: 38% περίπου.
Το Αρσενικό Νάξου έχει έντονη πικάντικη και ευχάριστη αλμυρόγλυκη γεύση και όσο ωριμάζει, τα αρώματά του και οι γεύσεις του γίνονται εντονότερες.

 
Μελίπαστο Νάξου
Τυρί αρσενικό που ωριμάζει μέσα στο μέλι, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Διατηρείται στους +4ο C.

 
Κρασοτύρι Νάξου
Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα Νάξου.
Ωριμάζει μέσα σε κόκκινο κρασί Νάξου, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.
Διατηρείται στους 4ο C.

 
Αιγοπρόβεια + Αγελαδινά
 
Σαν Μιχάλη Σύρου
Παρασκευάζεται από φρέσκο ή παστεριωμένο αγελαδινό γάλα . Το όνομα του προέρχεται από τον λόφο που βρίσκεται πολύ κοντά στην καθολική επισκοπή του νησιού. Η σάρκα του είναι συμπαγής, με μικρές τρυπούλες και χρυσοκίτρινο χρώμα, και η επιδερμίδα του σκληρή και ξερή. Ο χρόνος ωρίμανσης του είναι τουλάχιστον 3 έως 5 μήνες. Είναι σκληρό και πικάντικο τυρί, με γεμάτη, βουτυράτη ξεύση και ντελικάτα, διακριτικά αρώματα

 
Καπνιστη Φρατζια Κυθήρων
  Tοπικό καπνιστό τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.
Έχει απαλή, ευχάριστη γεύση και ημίσκληρη υφή.
 
Πασκιτάν Κιλκίς
  Tοπικό ποντιακής προέλευσης τυρί, που παρασκευάζεται από  αγελαδινό γάλα.
Έχει έντονη οξύτητα και μαλακή ύφη.