Κλείστε τραπέζι σε ένα από τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου! Οι gourmet φίλοι μας μπορούν πλέον -όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό- να απολαύσουν κάποιο γεύμα ή δείπνο τους σε ένα από τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο! Και αυτό γιατί τα "S.Pellegrino 50 καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου για το 2011" ανακοινώθηκαν στα σκαλία του διάσημου Guildhall στο Λονδίνο στις 18 Απριλίου 2011 και βραβεύτηκαν σε μια φαντασμαγορική τελετή. Αποτέλεσμα ψηφοφορίας 800 παγκόσμια αναγνωρισμένων ειδικών της εστίασης σε ένα διαγωνισμό που οργανώνει κάθε χρόνο από το 2002 το έγκυρο αγγλικό περιοδικό Restaurant magazine, η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο ανταγωνίζεται πλέον σοβαρά τα αστέρια της Michelin, που εξακολουθούν να είναι η υπ' αριθμόν 1 αναγνώριση για ένα εστιατόριο.
Όταν το Restaurant Magazine ξεκίνησε τα βραβεία το 2002 σε μια άτυπη διαδικασία, ζητήθηκε από διεθνείς Chefs να επιλέξουν το καλύτερο κατά τη γνώμη τους διεθνές εστιατόριο, αλλά κανείς δεν πήρε τότε σοβαρά την όλη διαδικασία. Όσο όμως περνούσαν τα χρόνια, ο αριθμός των Chefs αλλά και άλλων διεθνών ειδικών της γαστρονομίας που συμμετείχαν αύξανε, το ίδιο και τα εστιατόρια που ανταγωνίζονταν για μια θέση στη λίστα. Σήμερα πια είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός διαγωνισμός στην βιομηχανία της εστίασης, και παρά το γεγονός ότι διατηρεί το όνομά του αναφέροντας 50 καλύτερα εστιατόρια, εν τούτοις η λίστα του έχει επεκταθεί στα 100. Και αν ακόμα κάποιο εστιατόριο καταλάβει την 100η (άτυπη) θέση, η κίνηση πελατών και η ζήτηση αυξάνει τόσο πολύ ώστε είναι δύσκολο να διαχειριστεί! Το εστιατόριο που βρίσκεται εφέτος στην κορυφή της λίστας, το Δανέζικο Noma έκλεισε όλα τα τραπέζια του για 3 μήνες μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων! Το Noma παρέμεινε και εφέτος στην 1η θέση, αφού πέρυσι είχε εκτοπίσει το επί τέσσερα συνεχή χρόνια πρώτο εστιατόριο, το Ισπανικό elBulli.

Ο διαγωνισμός σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία γιατί σε αυτόν είναι γνωστό ποιοί αποφασίζουν, αλλά και γιατί οι κανόνες είναι επίσης γνωστοί και εξαιρετικά απλοί. Το panel των 800 κριτών περιλαμβάνει ειδικούς με πολύ διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις, και για να βραβευθεί ένα εστιατόριο απαιτείται μια ευρεία συμφωνία, γεγονός που δίνει στην βράβευση ιδιαίτερο βάρος και αξία. Σε αντίθεση, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ψήφισαν για τα αστέρια της Michelin, και επομένως ποιά η πραγματική αξία της επιλογής. Πολλοί chefs πια προτιμούν να βρίσκονται στην λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων παρά να έχουν ένα αστέρι Michelin!

Ένα άλλο πλεονέκτημα του διαγωνισμού είναι ότι βραβεύει τους τολμηρούς, αυτούς που έχουν την διάθεση και το κουράγιο να πειραματίζονται, και αυτό έχει ...πληγώσει κάπως τους οπαδούς της κλασσικής Γαλλικής κουζίνας. Αντίθετα, τα ασιατικά αλλά και τα λατινοαμερικάνικα εστιατόρια βρήκαν εφέτος την αναγνώριση που τους άξιζε.

Μπορείτε να δείτε την λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, και να κλείσετε τραπέζι αν θέλετε! Μόνο που... θα πρέπει να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, γιατί κανένα ελληνικό εστιατόριο δεν βρίσκεται δυστυχώς στην λίστα!

Αλλά μην απογοητεύεστε: Σε πολλά από αυτά θα μπορέσετε να πιείτε το αγαπημένο σας ελληνικό κρασί!