Ισπανικός Μεγαλόσταυρος στον Robert Parker
Τον Ισπανικό Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας του Πολίτη (OrLa Orden del Mérito Civil) είναι ένα από τα δύο παράσημα που απονέμει η κυβέρνηση της Ισπανίας σε Ισπανούς αλλά και ξένους που έχουν σημαντική προσφορά στην προβολή της Ισπανίας, της κουλτούρας και των επιτευγμάτων της.

Την 4η Μαΐου λοιπόν, η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας Rosa Aguilar απένειμε το παράσημο αυτό για πρώτη φορά σε ένα συγγραφέα και κριτικό Οίνου: Στον διάσημο Robert Parker, για την προσφορά του στην ανάπτυξη μιας νέας παγκόσμιας κουλτούρας γύρω από το κρασί. Η Υπουργός αναφέρθηκε στην συνεισφορά του Robert Parker στα 35 χρόνια της καριέρας του σαν συγγραφέα οίνου και οινοκριτικό, καθώς και στην επιρροή του περιοδικού "The Wine Advocate" που ξεκίνησε το 1978 με 600 συνδρομητές για να είναι σήμερα -με περισσότερους από 50.000 συνδρομητές- το περιοδικό με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως σε θέματα οίνου.

Η υπουργός υπενθύμισε επίσης το έργο του Robert Parker σαν εκδότη, σαν κριτικού οίνου σε άλλες εκδόσεις, σαν δημιουργού ενός Web portal που έχει γίνει ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο Διαδίκτυο για τους καταναλωτές και τους ειδικούς στο κρασί, σαν συγγραφέα 15 βιβλίων, αλλά και σαν δημιουργό της εκατονταβάθμιας κλίμακας βαθμολόγησης κρασιών, απόλυτα προσιτής και κατανοητής στο ευρύ κοινό.

Εμείς θα προσθέσουμε ότι η αναγνώριση αυτή στο πρόσωπο του Robert Parker αποτελεί μια αναγνώριση της σημασίας και της σπουδαιότητας του Οίνου στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην κουλτούρα. Μπορεί αρκετοί σήμερα να θεωρούν τις απόψεις του Robert Parker μονομερείς προς μια κατεύθυνση και ένα ειδικό στυλ κρασιών και την επιρροή του στους παραγωγούς καταλυτική προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, εν τούτοις η συνεισφορά του στην βιομηχανία οίνου είναι τόσο μεγάλη που οι όποιες αντιρρήσεις δεν μπορούν να την μειώσουν.