Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα παλαιωμένα κρασιά κάνουν λιγότερο καλό στην υγεία;

Τα παλαιωμένα κρασιά κάνουν λιγότερο καλό στην υγεία; Ένα ερώτημα που τέθηκε από φίλο του House of Wine έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον, γιατί αφορά σε θέματα κρασιού και υγείας.

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην σχέση κρασιού και υγείας, και τα αδιαμφισβήτητα πια ωφέλει που υπάρχουν από την με μέτρο κατανάλωση κρασιού, κυρίως ερυθρού.

Εντούτοις, καθώς τα κρασιά παλαιώνουν, μήπως χάνουν κάποιες από τις ιδιότητές τους που είναι ευεργετικές για την υγεία; Αν πίνουμε κρασιά κυρίως ηλικίας μεγαλύτερης των 5 χρόνων, μήπως χάνουμε τα οφέλη στην υγεία μας που θα μας εξασφάλιζαν πιό νεαρά, φρέσκα κρασιά;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για να τεκμηριώσουν την μία ή την άλλη άποψη. Κάποιοι επιστήμονες, όπως ο Roger Corder, καθηγητής στο William Harvey Research Institute του Λονδίνου υποστηρίζει ότι τα νεαρότερα, ποιό τανικά ερυθρά κρασιά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ευεργετικής επιρροής στην υγεία. Εντούτοις, και παρά τις τόσες ενδείξεις για την ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία μας και κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα, δεν έχει αποδειχθεί με αδιαμφισβήτητο τρόπο πως αυτό επιτυγχάνεται. Κάποιοι επιστήμονες διερευνούν την επίδραση ορισμένων συστατικών του κρασιού στην υγεία, όπως οι πολυφαινόλες και η περίφημη πιά ρεζβερατρόλη, η αιθανόλη (αλκοόλ), κερκετίνη κλπ. αλλά οι έρευνες περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εργαστήριο, και η μακροχρόνια επίδρασή τους στον οργανισμό δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί ακόμα.

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι οι έμμεσες επιδράσεις του κρασιού είναι αυτές που ουσιαστικά επιδρούν στην υγεία, όπως, π.χ. η ευεξία και η καταπολέμηση του stress που προκύπτει με την κατανάλωση κρασιού, ή ακόμη το lifestyle των φίλων του κρασιού.

Όσο για την παλαίωση του κρασιού, δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως κατανοητή η χημική διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται. Καθώς το ερυθρό κρασί παλαιώνει, οι πολυφαινόλες αντιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες ουσίες. Οι τανίνες βγαίνουν με την πάροδο του χρόνου από το κρασί σαν κατακάθια, ενώ άλλες ουσίες παράγουν μέσα από την σύνθεσή τους άλλες, με διαφορετικές ιδιότητες. Η ταχύτητα με την οποία όλα αυτά συμβαίνουν είναι σημαντικά διαφορετική μεταξύ των διαφόρων κρασιών, εσοδειών κλπ., και επομένως οι γενικεύσεις δεν μπορούν να γίνουν.

Μοιραστείτε το άρθρο: