Τα βραβεία του Γαστρονόμου 2011: Μικρά δείγματα από την Ελλάδα της ελπίδας

Είχαμε την χαρά, προσκεκλημένοι του "Γαστρονόμου" της Καθημερινής, να παρευρεθούμε στην απονομή των "Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου" για το 2011 στο Μουσείο Μπενάκη την Τετάρτη, 1η Ιουνίου. Τα βραβεία αυτά είναι πια θεσμός, και απονέμονται κάθε χρόνο σε ανθρώπους που, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιμένουν ποιοτικά. Ανθρώπους που με τη δουλειά τους αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο αυτού του τόπου μέσα από τα προϊόντα του και οι οποίοι, έχοντας αντιληφθεί τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή αλλά και της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς αγοράς, παράγουν, τυποποιούν και εμπορεύονται επωνύμως και υπευθύνως τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο και υπακούοντας στη συνείδησή τους, συχνά ανεξαρτήτως κόστους.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στους βραβευμένους και τα προϊόντα τους. Αυτά θα εμφανιστούν στις σελίδες του περιοδικού  Γαστρονόμου και του Γαστρονόμου Online. Αν εμείς γράφουμε για αυτή την βράβευση, είναι γιατί είχαμε την χαρά να ταξιδέψουμε για δύο περίπου ώρες σε μια Ελλάδα τελείως διαφορετική από την μίζερη, αγχωτική, φοβική, θλιβερή Ελλάδα που ζούμε. Σε μια Ελλάδα της ελπίδας, της δημιουργίας, του κεφιού αλλά και του πείσματος, της σκληρής δουλειάς και, βέβαια, της επιτυχίας!

Μικροί κυρίως παραγωγοί, από όλους σχεδόν τους τομείς μας έδειξαν -για μια ακόμα φορά- τον δρόμο για να βγούμε από το τέλμα. Μας απέδειξαν ότι ο Έλληνας στην "παραδοσιακή" του μορφή, ο Έλληνας ο αγωνιστής, ο πεισματάρης, ο υπερήφανος, ο εργατικός, ο καινοτόμος υπάρχει ακόμα, λίγο μακρύτερα από τον Έλληνα του βολέματος, της κομπίνας, της άμετρης κατανάλωσης, της ήσσονος προσπάθειας. Είδαμε εκεί απλούς ανθρώπους, ακούσαμε τις ιστορίες τους, που ήσαν όλες ιστορίες επιτυχίας, εδώ και στο εξωτερικό. Επιτυχίας και ανάπτυξης σε μια περίοδο που η πλειοψηφία θεωρεί αφορμή για να μην κάνει τίποτα, για να μην προσπαθήσει... Εξαγωγές μελιού, τυριών, λαδιών και άλλων αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού. Παραγωγικές μονάδες με μηχανήματα και μεθόδους, αλλά και τήρηση των κανόνων υγιεινής που θα ζήλευαν Γερμανικές ή Ολλανδικές μονάδες. Καταστήματα που αναπτύσσονται, που οι πωλήσεις τους αυξάνουν στην Ελλάδα του ΣΗΜΕΡΑ!

"Ευχαριστώ όλους εκείνους που μου έκλεισαν την πόρτα, γιατί έτσι πείσμωσα, προσπάθησα περισσότερο και τα κατάφερα..." δήλωσε ένας από τους βραβευμένους παραγωγούς. Μια δήλωση που αντανακλά την ...αρνητική συνεισφορά  "αρμοδίων",  κράτους, που -ακόμα και αυτή- ο έλληνας βραβευμένος παραγωγός την μετατρέπει σε "θετική οργή" και θετική αντίδραση.

Εμείς ευχαριστούμε όλους τους βραβευθέντες γιατί, για άλλη μια φορά μας απέδειξαν ότι, αν κάτι γίνεται με φανατική προσήλωση στην ποιότητα και τελειότητα, χωρίς συμβιβασμούς, είναι μαθηματικά ...καταδικασμένο να πετύχει! Ακόμα και στο "μολυσμένο" και βαθύτατα άρρωστο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας…

Ευχαριστούμε επίσης τον Γαστρονόμο και την Καθημερινή για αυτό το απολαυστικό ταξίδι στην "άλλη" Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουμε, γιατί μας την κρύβουν επιμελώς τα τρομολάγνα ΜΜΕ. Τους ευχαριστούμε για αυτό το δίωρο "λουτρό" στην ελπίδα...

Ήταν απολαυστικό, και γι' αυτό τους συγχαίρουμε...