"Ανοιχτές Πόρτες" των Οινοποιείων σε όλη την Ελλάδα Ανοιχτές ΠόρτεςΟι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που καθιερώθηκε και στην Ελλάδα, με στόχο φέρει τον καταναλωτή κοντά στο χώρο παραγωγής του.

Όπου και αν βρίσκεστε λοιπόν το επόμενο Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαίου, κάποια Οινοποιεία θα βρίσκονται κοντά σας με ορθάνοιχτες τις πόρτες τους για να σας υποδεχτούν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, να σας ξεναγήσουν,  αλλά και να σας προσφέρουν τα κρασιά τους για να τα δοκιμάστε! Και όχι μόνο... στα περισσότερα από αυτά γίνονται και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από αυτές:

Στην Πελοπόννησο:

Το οινοποιείο του Άγγελου Ρούβαλη – η Οινοφόρος – το οποίο βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του χωριού Σελινούντας (4χλμ από το Αίγιο) στο δρόμο προς τη Φτέρη, διοργανώνει διαγωνισμό γεύσεων για το κρασί με έπαθλο 6 μοναδικές φιάλες Cabernet Sauvignon 11 χρόνων παλαίωσης. Επίσης, ημίωρα σεμινάρια εισαγωγής στη Γευσιγνωσία των οίνων και στον συνδυασμό με τα φαγητά τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε δυο ώρες. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου θα πραγματοποιείται ειδική προβολή στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου για την ιστορία του και για θέματα κρασιού.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η μουσική εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 7μμ από το  συγκρότημα Moonstone Combo σε ρυθμούς και τραγούδια Blues – Jazz. Τέλος, ειδικά για τους επισκέπτες του διημέρου θα διατίθενται σπάνια κρασιά και οίνοι για το καθημερινό τραπέζι σε εξαιρετικά ειδικές τιμές.

Στην Βόρεια Ελλάδα:

Το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης (Τ. 23920 44567) διοργανώνει το Σάββατο 14/5 ώρα 13.00 την προβολή της νέας ταινίας της Λείας Μπίνζερ «Η βάρδια του Πελεκάνου»,  με θέμα το αμπέλι και τους ανθρώπους του, που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2011 στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Την Κυριακή 15/5 στις  12.00 θα γίνει η μουσική παράσταση με το παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ «Ο Γαργαληστής» με αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Την ίδια ημέρα, στις  13.30, στα  "Ρεμπέτικα" εμφανίζονται ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο Δημήτρης Σφίγγος σε ρεμπέτικα τραγούδια.

Στο Κτήμα  Πόρτο Καρράς, στο Νέος Μαρμαρά Χαλκιδικής (Τ. 23750 77000) διοργανώνονται:
- Ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά που θα περιλαμβάνουν τη γνωριμία τους με το αμπέλι και κατασκευές χειροτεχνιών με θέμα το κρασί.
- Ο καθηγητής κ. Γιώργος Κατσάγγελος και οι φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών το ΑΠΘ θα φιλοτεχνήσουν θέματα σε σχέση με το κρασί και το Κτήμα Πόρτο Καρράς.
- Έκθεση φωτογραφιών του Κτήματος από ανέκδοτο υλικό.
Την Κυριακή, 12.00-14.00: ειδικό 2ωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσκεψη στο Chateau του Κτήματος «Βίλλα Γαλήνη», σε επιλεγμένα αμπελοτεμάχια στους αμπελώνες, στο οινοποιείο και στην αίθουσα «Μελισσάνθη»
- ειδικές 10λεπτες προβολές με θέμα: «Από το αμπέλι στο κρασί», «Η τέχνη της γευσιγνωσίας» και «Η σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων στο Κτήμα Πόρτο Καρράς».
- κάθετες γευστικές δοκιμές σε σπάνιες ετικέτες του Κτήματος καθώς και γευστικές δοκιμές των ετικετών της φρέσκιας σοδειάς μας, συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων με την φροντίδα των δικών μας Chef.

Εμείς να πούμε ότι η Ένωση των οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας είναι οι πιό δραστήρια στον τομέα των εκδηλώσεων αλλά κυρίως στον τομέα της προβολής, και την συγχαίρουμε για αυτό.

Το House of Wine συγκέντρωσε το πρόγραμμα και τις εκδηλωσεις των κυριοτέρων ενώσεων Οίνου στην Ελλάδα και σας το παρουσιάζει:

 "Ανοικτές Πόρτες" Οινοποιείων Πελοποννήσου
"Ανοικτές Πόρτες" Οινοποιείων Αττικής
"Ανοικτές Πόρτες" Οινοποιείων Κεντρικής Ελλάδας
"Ανοικτές Πόρτες" Οινοποιείων Βόρειας Ελλάδας

Διαβάστε το πρόγραμμα όλων των Οινοποιείων και επισκεφθείτε όσα περισσότερα! Δεν θα χάσετε...Ειδικές πληροφορίες για λεπτομέρειες που εμείς δεν έχουμε καλύψει, μπορείτε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας με τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών κάθε περιοχής:


- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ)
Τηλ.: 2310 281617. Email: info@wineroads.gr,
www.wineroads.gr
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδος (ΕΝΟΑΚΕ)
Tηλ.: 22330 80550, 210 8076714. E-mail:
info@enoake.gr
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κρήτης (ΕΝΟΑΚ)
Tηλ.: 2810 741213. E-mail: info@winesofcrete.gr,
www.winesofcrete.gr
- Ένωση Οινοποιών & Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ)
Τηλ.: 22420 69860. E-mail:
enoanawines@gmail.com
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ)
Tηλ.: 27510 23688. E-mail: info.enoap@gmail.com,
www.enoap.gr