Η μουσική επιδρά στην γεύση του κρασιού. Εμείς πάντα το λέγαμε: Το κρασί μοιάζει με την μουσική, είναι στην γεύση ότι η μουσική στην ακοή, και ο τρόπος με τον οποίο "μαθαίνουμε" την μουσική είναι ο ίδιος με τον τρόπο που εξελίσσει τις αισθήσεις του και τις προτιμήσεις του ένας οινόφιλος.

Τώρα έρχεται η επιστήμη να μας αποκαλύψει ότι η σχέση μουσικής και κρασιού δεν είναι έμμεση αλλά άμεση. Η μουσική που ακούμε ταιριάζει ή όχι με τον τύπο και το είδος του κρασιού που πίνουμε, και βελτιώνει τις ιδιότητές του και την απόλαυσή του μέχρι και 60%!

Αυτά μας λέει μια μελέτη του πανεπιστημίου Heriot Watt που έγινε σε 250 φοιτητές του κατά παραγγελία - ποιού άλλου!- του Aurelio Montes, του μεγάλου Χιλιανού οινοποιού του οποίου τα κρασιά παλαιώνονται υπό τους ήχους μοναστικών ύμνων και μουσικής!

Και η μελέτη είχε πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα: Όταν ακουγόταν μια ζωηρή, γρήγορη και ελαφριά μουσική, τα λευκά κρασιά χαρακτηρίζονταν 40% πιό φρέσκα και δροσερά! Αντίστοιχα, η εκτίμηση των ερυθρών κρασιών άλλαζε κατά 25% από μια γλυκιά και ήρεμη μουσική, αλλά κατά 60% (!) από μια δυνατή και βαριά μουσική όπως τα Carmina Burana του Orff!

Το συμπέρασμα του επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Adrian North είναι ότι "...οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συνιστούν στους οινόφιλους να ακούν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής ανάλογα με το κρασί που πίνουν" και ακόμα ότι θα μπορούσαν να βάζουν στην ετικέτα της φιάλης το είδος της μουσικής που ταιριάζει!"

Πριν από αυτή την έρευνα ο καθηγητής North είχε διαπιστώσει σε μελέτες του σε πολυκαταστήματα και μεγάλες κάβες ότι όταν ακουγόταν μουσική από ακορντεόν η πιθανότητα να αγοραστούν Γαλλικά κρασιά πενταπλασιαζόταν, ενώ όταν υπήρχε μουσική υπόκρουση γερμανικής μπάντας τα καταστήματα πουλούσαν δύο φορές περισσότερα γερμανικά κρασιά από ότι γαλλικά!

Λέτε να αρχίσουμε και εμείς στο House of Wine να προσθέτουμε την κατάλληλη μουσική στις ιστοσελίδες μας, ανάλογα με το τι "βλέπουν" οι επισκέπτες μας; Πάντως, το να προσθέσουμε στα τόσα φίλτρα μας ταιριάσματος φαγητού και κρασιού και ένα ακόμα, με ποιά δηλαδή μουσική ταιριάζει κάθε κρασί δεν θα ήταν δύσκολο. Και θα το κάνουμε, μόλις βρεθεί ο ...ειδικός για να τα ταιριάξει!