Ρεκόρ σε δημοπρασία παλαιάς Σαμπάνιας.   "Και οι δύο σαμπάνιες παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ζωντάνια και φρεσκάδα. Όπως αναμενόταν, είναι σχετικά γλυκές με εκπληκτικό φωτεινό, χρυσό χρώμα και με αρώματα μελιού, εξοχής και καπνισμένου ξύλου... η Juglar ήταν περισσότερο αρμονική και πλήρης, ενώ το άρωμα της Veuve Clicquot είναι εξαιρετικά δριμύ, αλλά η γεύση της διατηρεί μια εντυπωσιακή φρεσκάδα..."

Αυτά ειπώθηκαν σε μια γευστική δοκιμή δύο φιαλών σαμπάνιας που έγινε στην Φινλανδία τον περασμένο Νοέμβριο. Και δεν θα αποτελούσαν είδηση ούτε θα εντυπωσίαζαν, αν δεν αφορούσαν σε δύο φιάλες ...200 ετών περίπου! Η πρώτη, μια Veuve Clicquot, και η δεύτερη μια Juglar, από την αντίστοιχη οινοποιία που όμως δεν υπάρχει από το ... 1829 (!) όταν απορροφήθηκε από την σουηδική Jacquesson.

Η δοκιμή είχε σαν αφορμή την πώληση των φιαλών από τον οίκο δημοπρασιών Acker Merrall & Condit στο Mariehamn, την πρωτεύουσα του αυτόνομου αρχιπελάγους Åland, μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας, πολύ κοντά στο σημείο που βρέθηκαν οι δύο αυτές φιάλες. Η Veuve Clicquot αγοράστηκε από συλλέκτη από την Σιγκαπούρη για το ποσόν των €30.000 που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης σαμπάνιας, ενώ ο ίδιος αγοραστής πλήρωσε €24.000 για την Juglar.

Και οι δύο σαμπάνιες ανήκουν σε μια "παλέτα" 168 φιαλών που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε μια ναυαγισμένη μεταξύ 1825-1830 σκούνα στο αρχιπέλαγος Åland της Φινλανδίας.

Ο οίκος Acker Merrall & Condit της Νέας Υόρκης(που εξειδικεύεται στην πώληση παλαιών κρασιών και ιδιαίτερα σαμπάνιας) κατέχει και τα προηγούμενα ρεκόρ πώλησης ακριβής σαμπάνιας: τον Μάρτιο του 2009 πούλησε μια Krugin 1928 στο Hong Kong για HK$164.560 (€15.900), και το 2008 επίσης δύο φιάλες Dom Perignon Rosé του 1959 για £43,000 (περίπου €27,600) την κάθε μία.

Πάντως, είναι αμφίβολο αν και η Veuve Clicquot και η Juglar είναι οι παλαιότερες σαμπάνιες που πίνονται ακόμα. Και αυτό γιατί η παλαιότερη σαμπάνια που πίνεται δοκιμάστηκε το 2009 στο Λονδίνο και χρονολογείται εξακριβωμένα από το 1825, ενώ οι δύο σαμπάνιες που αναφέραμε δεν έχουν επακριβώς χρονολογηθεί.

Πάντως, η πρώτη σαμπάνια που ανελκύστηκε από το ναυάγιο στέκεται υπερήφανα στο βάθρο της στο Μουσείο του Åland στο Mariehamn.