Ρεκόρ σε δημοπρασία παλαιάς Σαμπάνιας.   "Και οι δύο σαμπάνιες παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ζωντάνια και φρεσκάδα. Όπως αναμενόταν, είναι σχετικά γλυκές με εκπληκτικό φωτεινό, χρυσό χρώμα και με αρώματα μελιού, εξοχής και καπνισμένου ξύλου... η Juglar ήταν περισσότερο αρμονική και πλήρης, ενώ το άρωμα της Veuve Clicquot είναι εξαιρετικά δριμύ, αλλά η γεύση της διατηρεί μια εντυπωσιακή φρεσκάδα..."

Αυτά ειπώθηκαν σε μια γευστική δοκιμή δύο φιαλών σαμπάνιας που έγινε στην Φινλανδία τον περασμένο Νοέμβριο. Και δεν θα αποτελούσαν είδηση ούτε θα εντυπωσίαζαν, αν δεν αφορούσαν σε δύο φιάλες ...200 ετών περίπου! Η πρώτη, μια Veuve Clicquot, και η δεύτερη μια Juglar, από την αντίστοιχη οινοποιία που όμως δεν υπάρχει από το ... 1829 (!) όταν απορροφήθηκε από την σουηδική Jacquesson.

Η δοκιμή είχε σαν αφορμή την πώληση των φιαλών από τον οίκο δημοπρασιών Acker Merrall & Condit στο Mariehamn, την πρωτεύουσα του αυτόνομου αρχιπελάγους Åland, μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας, πολύ κοντά στο σημείο που βρέθηκαν οι δύο αυτές φιάλες. Η Veuve Clicquot αγοράστηκε από συλλέκτη από την Σιγκαπούρη για το ποσόν των €30.000 που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης σαμπάνιας, ενώ ο ίδιος αγο