Μην χάσετε το φετινό ραντεβού σας με τοBeaujolais Nouveau!. Tara Q.Thomas: Στα αχνάρια του Σαββατιανού
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην Γαλλία, η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα του Beaujolais Nouveau.

Ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, την τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη, απο τα μικρά χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής Beaujolais , πάνω από ένα εκατομμύριο κιβώτια Beaujolais Nouveau αρχίζουν το ταξίδι τους μέσα από μια Γαλλία που κοιμάται προς το Παρίσι, από όπου και θα διοχετευθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιγραφές αναγγέλλουν το μεγάλο νέο: "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" (το Beaujolais Nouveau έφτασε!). Έτσι αρχίζει μια από τις πιό ζωντανές και χαρούμενες τελετουργίες του παγκόσμιου οινικού στερεώματος!

Οταν η διαδικασία θα έχει τελειώσει, περισσότερες από 65 εκατομμύρια φιάλες -σχεδόν το μισό της ετήσιας παραγωγής οίνου της περιοχής- θα έχει διανεμηθεί αλλά και καταναλωθεί σε όλο τον κόσμο. Έχει γίνει μια παγκόσμια κούρσα η πρωτιά του σερβιρίσματος του Beaujolais Nouveau. Και έχει χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο μεταφοράς, από αυτοκίνητο, ελικόπτερο, τζετ, πλοίο μέχρι και καμήλες και ελέφαντες, για να φτάσει το Beaujolais Nouveau έγκαιρα στον προορισμό του!

Με βάση τον Γαλλικό νόμο, απαγορεύεται να διανεμηθεί πριν από την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Έτσι, όλα γίνονται μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες: Ο τρύγος, η οινοποίηση, η εμφιάλωση, η διανομή.

Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο ξεκίνησε από τα τοπικά μπαρ, καφενεία και μπιστρό της περιοχής Beaujolais και της Λυών. Κάθε φθινόπωρο η άφιξη του "νέου" Beaujolais γιορταζόταν με φανφάρες και μεγάλο κέφι, από ένα πληθυσμό στο σύνολό του σχεδόν μεθυσμένο στο τέλος της μαγικής τρίτης Πέμπτης του Νοέμβρη. Και βέβαια, η γαλλική κυβέρνηση, κατανοώντας το δυναμικό αυτής της εκδήλωσης, ήρθε να ρυθμίσει τα σχετικά της παραγωγής, διανομής κλπ. και όλων αυτών των "απαγορεύσεων" που κάνουν την διαδικασία τόσο εντυπωσιακή.

Η αρχική ημερομηνία, που ήταν η 15η Νοεμβρίου, άλλαξε το 1985 στην τρίτη Πέμπτη, για να "προσδεθεί" στο επερχόμενο σαββατοκύριακο, ώστε να κάνει την γιορτή να διαρκέσει περισσότερο!

Στην χώρα μας η διανομή θα αρχίσει εφέτος την Πέμπτη 20η Νοεμβρίου. Και το House of Wine θα την γιορτάσει μαζί σας!

Βέβαια, οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει,  και μπορείτε από σήμερα και μέχρι την 20η Νοεμβρίου να προπαραγγέλετε κάποιο από τα θαυμάσια Beaujolais Nouveau 2014 .