Xenia 2011: Προβολή του επώνυμου ελληνικού κρασιού

Η διεθνής έκθεση xenia εδώ και 43 χρόνια παρέχει ενημέρωση τόσο στους επαγγελματίες όσο και στο ευρύ κοινό για τις τάσεις, τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέσα από μια σύνθεση εκδηλώσεων που καλύπτουν ολοκληρωμένα τις ανάγκες της πολυδιάστατης ελληνικής τουριστικής αγοράς.

Ατό που σημαδεύει την φετεινή έκθεση είναι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), έτσι ώστε το κρασί να αναδειχθεί σαν ένα προιόν που συνδέεται και ενισχύει πολλαπλά την τουριστική ανάπτυξη.

Οι επισκέπτες από τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και του κρασιού θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της 43ης έκθεσης ΧΕΝΙΑ (25 έως 28 Νοεμβρίου, Metropolitan Expo) να παρακολουθήσουν σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων για το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί με τίτλο ΧΕΝΙΑ & ΟΙΝΟΣ που διοργανώνει από κοινού ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και η ΧΕΝΙΑ.

Ο Σ.Ε.Ο. στο κεντρικό του περίπτερο στο Hall 4, θα φιλοξενεί την προβολή του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού ανά περιφέρεια και για πρώτη φορά ανά κατηγορία τιμής ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν πληροφοριακό υλικό, να παρακολουθήσουν προβολές και να συμμετέχουν σε γευστικές δοκιμές, διαγωνισμούς. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργούν:
Το περίπτερο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων στο οποίο θα παρέχονται πληροφορίες για τη δημιουργία μίας wine list καθώς και το περίπτερο του εκπαιδευτικού οργανισμού οινικής εκπαίδευσης WSPC Ltd.

Το Σάββατο 26 και Κυριακή 27 στην αίθουσα σεμιναρίων του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού, η σχολή WSPC και ο Master of Wine κ.Κωνσταντίνος Λαζαράκης, οργανώνουν ένα κύκλο σεμιναρίων με στόχευση τους σημερινούς και αυριανούς επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 6 ώρες των σεμιναρίων θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Τέλος, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα σεμιναρίων του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού στη 13:00, ο Σ.Ε.Ο. σε συνεργασία με το περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ θα αναδείξουν, θα φέρουν στην επιφάνεια, και θα δώσουν το λόγο σε ανθρώπους της εστίασης που προωθούν «καλές πρακτικές» στην προσφορά του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού σε όλη την Ελλάδα σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία.

Αναλυτικά, οι σχετικές με το κρασί εκδηλώσεις είναι οι παρακάτω:

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, Αίθουσα εκδηλώσεων Metropolitan Expo, ώρα 15.00:

Διακήρυξη και υπογραφή Συνεργασίας μεταξύ Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), δια των προέδρων τους κ.κ. Γιώργου Τσακίρη και Άγγελου Ρούβαλη.

Συζήτηση με θέμα “Η Ελλάδα μετά την κρίση: ανασυνθέτοντας το εθνικό μας προϊόν”.
Στο πάνελ συμμετέχουν:

  • Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής
  • Αλέξανδρος Κουρής, Πρόεδρος Altervision
  • Γιώργος Πίττας, Ξενοδόχος, Μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Συγγραφέας
  • Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, πρώην Υπουργός Πολιτισμού
  • Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής
  • Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης
  • Δημήτρης Τσίγκος, Πρόεδρος Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES - European Confederation of Young Entrepreneurs).
Τη συζήτηση συντονίζει η Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής Επικρατείας και Πρέσβειρα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού.

Σάββατο 26 και Κυριακή 27, Αίθουσα Σεμιναρίων στο περίπτερο του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού:
Η σχολή WSPC και ο Master of Wine κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, οργανώνουν ένα κύκλο σεμιναρίων με στόχευση τους σημερινούς και αυριανούς επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας. Θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν και τις 6 ώρες των σεμιναρίων.

Αναλυτικά:
Σάββατο 26/11/2011
  • 12:00-13:00 Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας, Εισηγητής: Ανδρέας Ματθίδης AIWS
  • 14:00-15:00 Πάντρεμα Κρασιού και φαγητού, Εισηγητής: Νίκος Λουκάκης
  • 16:00-17:00 Service Κρασιού, Εισηγητής: Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS

Κυριακή 27/11/2011
  • 12:00-13:00 Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας, Εισηγητής Κων/νος Λαζαράκης MW
  • 15:00-16:00 Δημιουργία wine list, Εισηγητής Κων/νος Λαζαράκης MW
  • 17:00-18:00 Διαχείριση κάβας, Εισηγητής, Νίκος Λουκάκης

Διαγωνισμός
Οι επισκέπτες του περιπτέρου του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού, έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε ερωτήσεις αξιολόγησης γνώσεων (και γευστικών δοκιμών) και να κερδίσουν διανυκτερεύσεις σε οινοτουριστικούς προορισμούς.

Ο μεγάλος κεντρικός χώρος φιλοξενεί την generic προβολή του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού ανά Περιφέρεια και για πρώτη φορά ανά κατηγορία τιμής.
Επίσης υπάρχει ο χώρος info με πληροφοριακό υλικό, προβολές, καταγραφή επισκεπτών και παραλαβή ποτηριού γευστικών δοκιμών. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν:
α) περίπτερο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων στο οποίο θα παρέχονται πληροφορίες για τη δημιουργία μίας wine list.
β) περίπτερο του εκπαιδευτικού οργανισμού οινικής εκπαίδευσης WSPC Ltd.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου, Αίθουσα Σεμιναρίων στο περίπτερο του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού, ώρα 13:00:
Ο Σ.Ε.Ο. σε συνεργασία με το περιοδικό ΟΙΝΟΧΟΟΣ αναδεικνύουν, φέρνουν στην επιφάνεια και δίνουν το λόγο σε ανθρώπους της εστίασης που προωθούν «καλές πρακτικές» στην προσφορά του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού σε όλη την Ελλάδα σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία.
Στο τέλος της τελετής, θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα.