Εκθέσεις: Αφρός & Φυσαλίδες, αλλά και Τουρισμός & Οίνοςί
Δύο εκδηλώσεις που τράβηξαν πολλούς οινόφιλους έγιναν το Σαββατοκύριακο! Η πρώτη, το Σάββατο 26/11 στο ξενοδοχείο M.Βρετανία επικεντρώθηκε στον ...Αφρό και τις Φυσαλίδες, δηλαδή στα αφρώδη κρασιά και στις σαμπάνιες, ένα θέμα πολύ επίκαιρο με τις γιορτές προ των πυλών. Η δεύτερη, η Xenia 2011 έγινε στον εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου, αφορούσε μεν την ελληνική τουριστική αγορά, αλλά εφέτος και το επώνυμο κρασί, για το οποίο έγιναν πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις...

Στην εκδήλωση "Αφρός και Φυσαλίδες" όλα ήσαν αντάξια των εκλεκτών κρασιών που παρουσιάστηκαν: Από το θαυμάσιο χώρο εκδήλωσης μέχρι και την ...Crystal που δοκιμάσαμε και ήταν βέβαια υπέροχη. Δεν δοκιμάσαμε μόνο αυτή, βέβαια. Δοκιμάσαμε σχεδόν όλα τα αφρώδη και τις Σαμπάνιες. Και βέβαια υπάρχουν σε όλες τις τιμές και για όλα τα βαλάντια, έτσι ώστε κανείς να μην στερηθεί τις φυσαλίδες του στις γιορτές εξ' αιτίας της τιμής. Στις προσιτές αυτές τιμές (κάτω των 60E) διακρίναμε όλες τις Σαμπάνιες του οίκου Maison Ayala, τις Moët & Chandon Nectar Imperial και Rose Imperial, την Piper Heidsieck, την Bollinger Special Cuvee Brut, την Deutz Rose Brut, και την Veuve Clicquot Rose.

Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης την εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα της Heidsieck με τη σαμπάνια της Piper Heidsieck που προσφέρεται μαζί με μια γυναικεία ...γόβα σχεδιασμένη από τον διάσημο σχεδιαστή Christian Louboutin, και που αναβιώνει την Παρισινή παράδοση να πίνεται η σαμπάνια μέσα από αυτή! Μια πολύ περιορισμένη έκδοση που από αύριο θα βρίσκεται στα ράφια μας για τους ...ρομαντικούς!

Από τους αφρώδεις οίνους (υπενθυμίζουμε ότι σαμπάνια είναι ονομασία αυστηρότατα κατοχυρωμένη για τους γαλλικούς αφρώδεις οίνους από την Καμπανία) ξεχωρίσαμε το θαυμάσιο -όπως πάντα - Crémant de Loire Rosé και την εξαιρετική Amalia Brut του Τσέλεπου, αλλά και πολλά θαυμάσια Moscato D'Asti και Prosecco.

Κόσμος πολύς, όχι όμως τόσος ώστε να μην επιτρέπει την άνετη επίσκεψη στα Booth των εταιρειών, γεγονός που οφείλεται στο εισιτήριο που περιόρισε το κοινό στους πραγματικούς φίλους των αφρωδών.

Κατά την άποψή μας αλλά και από τα σχόλια των επισκεπτών, ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Η εμπειρία των διοργανωτών έπαιξε το ρόλο της σε μια εκδήλωση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την ίδια επιτυχία. Αλλά και η επιλογή της Μ.Βρετανίας ήταν επίσης επιτυχής, για μια τέτοια εκδήλωση.


Στην έκθεση οίνων που οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και η ΧΕΝΙΑ και φιλοξενήθηκε στο περίπτερο 4, η συμμετοχή παραγωγών ήταν σχετικά περιορισμένη, όπως και του κοινού. Στα σεμινάρια που διοργανώθηκαν στην αίθουσα σεμιναρίων αρκετοί οινόφιλοι παρακολούθησαν ενδιαφέροντα θέματα που μπορείτε να δείτε στο αντίστοιχο πρόγραμμα που ήδη δημοσιεύσαμε. Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο ΣΕΟ και το περιοδικό "Οινοχόος" βράβευσαν ανθρώπους της εστίασης που προωθούν «καλές πρακτικές» στην προσφορά του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού σε όλη την Ελλάδα σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία. Αλλά για αυτή την εκδήλωση θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο μας.