Βραβείο για την καλύτερη ετικέτα κρασιού το 2011 Μια μικρή εταιρεία της Αυστραλίας, παραγωγός Shiraz, πήρε το βραβείο της καλύτερης ετικέτας κρασιού για το 2011 από την World Label Awards Association. Η ετικέτα της Alpha Crucis Shiraz 2008, που παράγεται από την Chalk Hill Winery στην McLaren Vale, χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη στην Αυστραλία πριν ξεπεράσει τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς, Ιάπωνες και Νεοζηλανδούς ανταγωνιστές της στον παγκόσμιο τελικό.

Η καθαρή, minimal ετικέτα, επικεντρώνεται στον αστερισμό του Σταυρού του Νότου, με την Alpha Crucis να είναι το πιο λαμπρό αστέρι.

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το σχεδιασμό, η Alpha Crucis λέει: "Η έλλειψη ή το μερικό παραβολικό τόξο στην κορυφή της ετικέτας αντανακλά το σχήμα του νυχτερινού ουρανού, με τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου να επισημαίνεται με μια διακεκομμένη γραμμή όπως ήταν στους χάρτες των αστερισμών του περασμένου αιώνα. Τα αστέρια που περιβάλλουν το Σταυρό του Νότου επισημαίνονται με απαλά χρώματα και ανάγλυφη εκτύπωση".

Η χρυσή λωρίδα στη βάση της ετικέτας αντιπροσωπεύει το αντίστοιχο πλαίσιο που εμφανίζεται στους παλιούς χάρτες των αστερισμών.

Η ετικέτα σχεδιάστηκε από την εταιρεία Motiv Design και εκτυπώθηκε από το Studio Labels.

Εμείς θα πούμε ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι, όταν τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη απλοποίησης των ελληνικών ετικετών οίνου. Η βράβευση της ετικέτας του Alpha Crucis Siraz 2008 επιβεβαιώνει την τάση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για απλοποίηση των ετικετών, και για σύγχρονους σχεδιασμούς. Αρκετοί έλληνες παραγωγοί ακολουθούν ήδη στις νέες τους ετικέτες αυτή την τάση, εντούτοις υπάρχουν πάρα πολλοί με αρχαιοπρεπή σχέδια, κιονόκρανα, με ετικέτες χρωματικά πολύπλοκες κλπ. κλπ.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η εξαγωγική κατεύθυνση των ελληνικών οίνων είναι ανάγκη, οι ετικέτες των ελλήνων παραγωγών πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Και η έκφραση της "ελληνικότητας" των οίνων μπορεί να γίνει ασφαλώς με σύγχρονο σχεδιασμό, όπως εκφράζεται στην βραβευμένη ετικέτα .