Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

H ...δορυφορική οινοποίηση κάνει θαύματα!

H ...δορυφορική οινοποίηση κάνει θαύματα!

Μέχρι τώρα ξέραμε την πρόοδο της χρήση της τεχνολογίας στην παραγωγή οίνου σε όλα σχεδόν τα στάδια, από την αυτόματη συλλογή των σταφυλιών μέχρι την τοποθέτηση της φιάλης στην αποθήκη ή στο κιβώτιο.

Τώρα, η νέα τεχνολογία έρχεται για να καθορίσει τα ποσοστά της συμμετοχής των σταφυλιών των διαφόρων αμπελοτεμαχίωνν ώστε να βγει το ...τέλειο κρασί. Και μάλιστα μας έρχεται από τον ...ουρανό !

Όχι, δεν είναι δώρο θεού προς τους οινοποιούς! Είναι η τεχνολογία Oenoview (δορυφορική επισκόπηση και χαρτογράφηση αμπελώνων βάσει της ευρωστίας τους) που χρησιμοποιήθηκε από την Οινοφόρο του Άγγελου Ρούβαλη, στις ποικιλίες Sauvignon blanc και Chardonnay από τις οποίες παράγεται ο Μικρός Βοριάς Λευκό. Τα τμήματα των αμπελοτεμαχίων, όπως διαχωρίστηκαν από την δορυφορική φωτογράφηση παρακολουθήθηκαν σε όλη την πορεία της οινοποίησης – από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη – ξεχωριστά και εκτιμήθηκαν.

Έγινε από την αρχή αντιληπτό με δειγματοληψίες στο αμπέλι ότι υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στα τμήματα υψηλής ευρωστίας (πράσινες περιοχές στις φωτογραφίες) από αυτά με μέτρια και χαμηλή ευρωστία. Οι διαφορές εντοπίζονταν τόσο στα αναλυτικά τους στοιχεία (υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οξέα) όσο και στην ισχυρότερη αρωματική τους ένταση και έκφραση. Τα ίδια συμπεράσματα και σε μεγαλύτερη ένταση προέκυψαν κατά τις διαφορικές οινοποιήσεις των τμημάτων αυτών. Τα κρασιά των «πράσινων» τμημάτων ήταν πάντα πιο έντονα σε άρωμα, με ισχυρότερη προσωπικότητα και τυπικότητα και πολύ πιο πλούσια και μεστά στο στόμα από τα αντίστοιχα των «κίτρινων» τμημάτων.

Με εργαλείο αυτή την «χαρτογραφημένη» διαφοροποίηση των κρασιών επιλέχθηκαν όλα τα «πράσινα» κομμάτια από τις ποικιλίες Sauvignon blanc και Chardonnay μαζί με ένα 15% «κίτρινα» κομμάτια από συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια.

Ο Μικρός Βοριάς Λευκό 2011 παρουσιάζει ένα εκρηκτικό άρωμα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, ένα πλούσιο σώμα που κολακεύεται από μια ισχυρή και δροσερή οξύτητα αφήνοντας στο τελείωμα μια αρωματική και μεγάλη επίγευση, χάρη σε αυτή τη "δορυφορική οινοποίηση"!

Συμπέρασμα: Η ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ δεν είναι μόνο η εταιρεία η "φέρουσα οίνους", όπως μας λέει στην ιστοσελίδα της, αλλά και η φέρουσα υψηλή τεχνολογία στον χώρο του οίνου στην Ελλάδα! Και μπράβο στον Άγγελο Ρούβαλη, που το τόλμησε και το εφάρμοσε.

Τώρα, αν τα κατάφερε με αυτή τη μέθοδο να κάνει καλύτερο κρασί, μόνο εσείς, οι φίλοι του κρασιού, είστε οι αρμόδιοι να το κρίνετε. Πως; Δοκιμάζοντας το λευκό Μικρό Βοριά, το κρασί που δημιουργήθηκε με βάση τα αποτελέσματα του Oenoview.

Πάντως... μη σας μπαίνουν ιδέες περι ...κατάργησης του οινοποιού κλπ. κλπ.! Ο Οινοποιός ΠΑΝΤΑ θα χρειάζεται, και έχοντας πια -λόγω τεχνολογίας- τα καλύτερα εργαλεία, θα κάνει και πολύ καλύτερα τη δουλειά που έκανε πάντα.

Μοιραστείτε το άρθρο: