Καλά Χριστούγεννα με το δικό σας ...Château Lafite Rothschild! Είναι μερικές φορές που κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, κάτι που μας εντυπωσιάζει και που θα παριστάναμε τους blasé (με την κυριολεκτική ερμηνεία του όρου: κάποιος αδιάφορος σε κάτι λόγω συνήθειας) αν δεν το ομολογούσαμε. Και ασφαλώς για εμάς δεν είναι καθημερινή συνήθεια η παραγγελία που καταγράφτηκε στους υπολογιστές του House of Wine με ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου 2011 10:57:20 π.μ. EET και αφορούσε -ούτε λίγο ούτε πολύ- δύο φιάλες Château Lafite Rothschild 2004 με τιμή η κάθε μία 1.882,00 €!

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που δεχόμαστε παραγγελία για Château Lafite Rothschild ή για άλλο τόσο ακριβό κρασί. Αλλά είτε αυτό είναι Château Petrus 2005 (4.286,30 €), Château Latour 2003 (1.519,10 €), Château Haut Brion 2006 (645,80 €) ή Château Lafite Rothschild 2004 όπως τώρα, δεν είναι τόσο η τιμή, όσο το ίδιο το κρασί που φέρνει τη συγκίνηση:

"...Medium to full-bodied with fabulous fruit, impressive richness, refreshing acidity, and sweet tannin, this beauty should be approachable in 4-5 years, and last for three decades." γράφει ο Robert Parker και του δίνει βαθμολογία 95/100.

"Ένα από τα ιστορικότερα και εντυπωσιακότερα chateaux του Μπορντώ, το Château Lafite-Rothschild στο Pauillac, αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν οινικό μύθο όχι μόνο στο Μπορντώ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Το διάσημο κτήμα του Βαρώνου James de Rothschild παράγει μία από τις εκλεκτότερες ετικέτες της περιοχής, που σε κάθε εσοδεία γοητεύει και οριοθετεί τη χρονιά για όλη την περιοχή. Η εσοδεία 2004, ακολουθώντας την υπερβολικά ζεστή χρονιά του 2003, έδωσε στο Château Lafite-Rothschild ένα κρασί σύνθετο και γεμάτο, με πολύ σημαντική δυναμική παλαίωσης..." Αυτά γράφουμε στην περιγραφή μας του κρασιού στους καταλόγους μας, και -όπως θα δείτε εκεί- είναι διαθέσιμο σε όποιον το παραγγείλει σε 3 εργάσιμες ημέρες! Είναι δηλαδή ένα κρασί που διατίθεται στην Ελληνική αγορά ετοιμοπαράδοτο.

Αλλά όταν παραγγέλλεται ένα τέτοιο κρασί και μάλιστα παραμονή Χριστουγέννων, όταν κάποιος ξέρει ότι θα ανοιχθεί με την προσοχή που του ταιριάζει, θα στολίσει με την παρουσία του το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ότι ο οικοδεσπότης θα έχει τη χαρά να σερβίρει το θαυμάσιο αυτό κρασί στους καλεσμένους του και αυτοί, με τη σειρά τους θα το φέρουν στα χείλη τους και θα απολαύσουν ένα κρασί με τέτοια ιστορία, τέτοια ποιότητα, τότε ασφαλώς κανείς οινόφιλος δεν μπορεί να μην αισθανθεί συγκίνηση και -"γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε"- κάποιες σουβλιές ζήλειας.

Όταν λοιπό τα δύο κρασιά βγήκαν από το σκοτεινό, κλιματιζόμενο, αθόρυβο, "ασηπτικό" καταφύγιό τους όπου παρέμειναν για χρόνια ολόκληρα και ανέβηκαν στον πραγματικό κόσμο, με προσοχή πολύτιμου αντικειμένου και προστατευμένα με δύο περιτυλίγματα - το εξωτερικό από γκοφρέ χαρτί- ήταν κάτι σαν τελετή, κάτι σαν απόδοση τιμής τόσο στο αριστούργημα αυτό της Γαλλικής και παγκόσμιας οινοποιίας, όσο και στον αγοραστή τους που διέθεσε τα τόσα χρήματα για να το απολαύσει τα Χριστούγεννα... Αφού μαζευτήκαμε όλοι γύρω τους να τα ...θαυμάσουμε (το "φάτε μάτια ψάρια" έχει εδώ την απόλυτη εφαρμογή του) μπήκε με προσοχή στην ...κοσμηματοθήκη του, το super ενισχυμένο κουτί του House of Wine, παραδόθηκε στα χέρια του συνοδηγού -αδιανόητο βέβαια να μεταφερθεί με το φορτηγό της εταιρείας!- και ξεκίνησε για την σύντομη πορεία του προς τον τυχερό παραλήπτη του και την απόλαυση...

Για να μην αρχίσουν κάποιοι τις μίζερες παρατηρήσεις κλπ. κλπ., να πούμε ότι ο αγοραστής δεν είναι Έλληνας... αλλά και αν ήταν, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα άλλαζε.

Και μετά, όταν κουνήσαμε το χέρι για να αποχαιρετήσουμε "this beauty" (κατά τον Robert Parker) που πήγαινε προς την ..θυσία του στον παραλήπτη του, η σκέψη μας πήγε στις χιλιάδες απολαύσεις που δώσαμε με τα κρασιά που αγόρασαν από το House of Wine οι τόσοι φίλοι του. Και αναρωτηθήκαμε αν οι απολαύσεις αυτές είναι πραγματικά τόσο διαφορετικές από αυτή του αγοραστή του Château Lafite-Rothschild...

Γράφουμε αυτό το σημείωμα την παραμονή των Χριστουγέννων του 2011, πριν από την έξοδό σας για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Όπου και όπως και αν γίνει αυτό, στο σπίτι, σε φίλους, σε γνωστό ή άγνωστο ξενυχτάδικο, σε εστιατόριο, ταβέρνα, ξενοδοχείο, ή ακόμα και στο δικό σας σπίτι με την παρέα σας, τη σύντροφό σας ή μόνοι σας, σας ευχόμαστε να περάσετε εξαιρετικά, να γελάσετε, να χαρείτε και να απολαύσετε το δικό σας Château Lafite Rothschild... γιατί κάθε κρασί, φθηνό, ακριβό, ελληνικό ή ξένο, μπορεί να είναι ένα Château Lafite Rothschild... το κάθε κρασί θα συμβάλλει στο να γίνει το κέφι μεγαλύτερο, η διάθεση καλύτερη, η χαρά άφθονη... και τότε , η απόλαυση του κρασιού θα κορυφώνεται και αυτή... το απλό κρασί σιγά-σιγά θα μεταμορφωθεί για εσάς και την χαρούμενη Χριστουγεννιάτικη παρέα σας στο Château Lafite Rothschild που θα απολαύσει την ίδια στιγμή με εσάς και ο τυχερός αγοραστής του.

Και πιθανόν με την ίδια ή και λιγότερη χαρά από τη δική σας!

Οίνος ευφραίνει καρδίαν... γενικώς και αδιακρίτως (καρδίας ή οίνου)!!

Καλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα!