Γιάννης Τσέλεπος: Μια σημαντική συνέντευξη-παρουσίαση στην Καθημερινή Μια πολύ τιμητική συνέντευξη-παρουσίαση του Γιάννη Τσέλεπου, τόσο για το ελληνικό κρασί γενικότερα όσο και για τον ίδιο τον σημαντικό οινοπαραγωγό, δόθηκε στην Τάνια Γεωργιοπούλου και δημοσιεύτηκε ολοσέλιδη στην "Καθημερινή" της 24/12/2011.

Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, γιατί μας παρουσιάζει το Γιάννη Τσέλεπο, τις απόψεις του για το ελληνικό κρασί, αλλά και τις εμπειρίες του πριν και μετά την κρίση.

«Πριν δύο - τρία χρόνια δεν σκεφτόμασταν τόσο τις εξαγωγές. Πουλούσαμε καλά εντός Ελλάδος, ήταν φθηνός ο τραπεζικός δανεισμός, είχαμε πολύ μεγάλες κερδοφορίες. Με την κρίση προσγειωθήκαμε, καταλάβαμε πόσο στον αέρα ήταν όλα και μετά για να επιβιώσουμε αλλάξαμε κατεύθυνση... Το 2004 - 2005 ήταν όλο το εμπόρευμά μας πουλημένο από την αρχή του χρόνου. Ότι βγάζαμε το χρησιμοποιούσαμε για να κάνουμε νέες επενδύσεις... Περίμενε κανένας να γίνουν αυτά που γίνονται τώρα;.... Όταν ήρθα στην Τρίπολη και έφτιαξα την επιχείρηση πλήρωνα κανονικά τις υποχρεώσεις μου στην εφορία. Τότε τηλεφώνησε άνθρωπος μέσα από την εφορία στην κοπέλα στο λογιστήριο και της είπε. «Πες του αυτουνού να μην πληρώνει ΦΠΑ γιατί χαλάει την πιάτσα».

Αλλά... διαβάστε τη συνέντευξη... εμείς θα πούμε και πάλι ένα μπράβο στο Γιάννη Τσέλεπο για όσα λέει με θάρρος και έξω από τα δόντια. Και ένα ακόμα μπράβο που φέρνει το ελληνικό κρασί στα ολοσέλιδα του έγκυρου ελληνικού τύπου...
Οι Ελληνες γυρνάνε πάλι στα κτήματα για δουλειά
 Γιάννης Τσέλεπος, οινοπαραγωγός
Είμαστε εφευρετικοί, προσαρμοζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να δουλέψουμε ομαδικά

Της Τανιας Γεωργιοπουλου


Δύο ειδήσεις, ευχάριστες, κόντρα στο κλίμα της εποχής, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να οργανωθεί αυτό το γεύμα. Η συμφωνία για εξαγωγές κρασιού του Γιάννη Τσέλεπου στην Κίνα και το ότι το αμερικανικό περιοδικό Wine and Spirit συμπεριέλαβε τον Ελληνα οινοποιό στους πενήντα καλύτερους με παρουσία στην Αμερική.


Γεννημένος στην Κύπρο, με σπουδές οινοποιού στη Γαλλία, μετράει ωστόσο περισσότερα από 20 χρόνια στην αρκαδική γη ως οινοπαραγωγός. Εχει ζήσει πολλές επιτυχίες αλλά χρειάστηκε να ξεπεράσει και κάμποσες δυσκολίες. Οπως πριν από δύο χρόνια όταν βρέθηκε να χρωστάει μεγάλα κεφάλαια από πρόσφατες επενδύσεις, την ίδια στιγμή που η κατανάλωση εμφιαλωμένου κρασιού στη χώρα έπεφτε κατακόρυφα. «Είμαστε όλοι στον κόσμο μας για πολύ καιρό», λέει χαρακτηριστικά. Τότε ήταν που αποφάσισε να ρίξει το βάρος του στις εξαγωγές. «Ηδη έχουμε αντικαταστήσει το 35 - 40% της εγχώριας κατανάλωσης με εξαγωγές. Στην Αμερική, στον Καναδά, στο Βέλγιο, στην Κύπρο και τώρα στην Κίνα. Ευτυχώς σωθήκαμε», λέει με ανακούφιση. «Και όχι μόνο εμείς. Οι Κινέζοι έχουν «ξελασπώσει» όλα τα μεγάλα γαλλικά chateaux».


Το πρώτο του δημιούργημα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ήταν η Μαντίνεια Τσέλεπου, ένα αρωματικό κρασί Μοσχοφίλερο που καλλιεργείται στις παρυφές του Πάρνωνα. Tο περιγράφει ως «καθημερινό κρασί που όμως έχει μια διαφορετική γοητεία». Το κρασί του κτήματος, όμως, που κέρδισε περίοπτη θέση στα δείπνα των πλούσιων Κινέζων εμπόρων είναι ο «Κοκκινόμυλος», ένα βαθύ κόκκινο merlot.


«Ασπρο πάτο» στην Κίνα