ΕΦΚ στο κρασί: Μην επιτρέψουμε το έγκλημα! Από τη στιγμή που ακούσαμε την είδηση θέλαμε να γράψουμε σχετικά με την εξωφρενική αυτή "ιδέα". Εντούτοις περιμέναμε την ανακοίνωση των επισήμων εκπροσώπων του αμπελοοινικού χώρου, πριν αναφερθούμε και εμείς στην απειλή.

Σήμερα λοιπόν λάβαμε την ανακοίνωση και το Δελτίο Τύπου που έστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στα ΜΜΕ καθώς επίσης και την επιστολή που εστάλη από τον ΣΕΟ στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στην Τρόικα και στην Task Force, για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, τα οποία και επισυνάπτουμε.

Εμείς θα προσθέσουμε λίγα λόγια στο έγκλημα που σχεδιάζεται και στα όσα πολύ σωστά αναφέρει ο ΣΕΟ. Δεν θα προσπαθήσουμε να απευθυνθούμε στη λογική των κυβερνώντων ή όσων λαμβάνουν σήμερα τις αποφάσεις, γιατί η λογική έχει προ πολλού μεταναστεύσει και αυτή σε τόπους πιο ...φιλικούς προς την έννοιά της. Εξ' άλλου, από εγκλήματα έχουμε πια χορτάσει, οπότε...

Θα μιλήσουμε προς εσάς, τους φίλους του κρασιού. Και θα σας ζητήσουμε να παρέμβετε και να συμπαρασταθείτε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας από εσάς. Γιατί το μόνο που "μετράει" δυστυχώς σήμερα για τους κυβερνώντες είναι οι αυριανοί ψήφοι σας... Οι έλληνες παραγωγοί σήμερα είναι οι πρώτοι που αντέδρασαν στην κρίση με θετικό τρόπο: Πολλοί μείωσαν τιμές, πολλοί έφτιαξαν νέα, ποιοτικά και φθηνά κρασιά και αρκετοί επαναπροσδιόρισαν τον προσανατολισμό τους προς εξαγωγές, δίνοντας το παράδειγμα προς τους υπόλοιπους παραγωγούς αλλά και χαρίζοντας την ΜΟΝΑΔΙΚΗ σχεδόν ακτίνα ελπίδας σε όλους τους Έλληνες ότι δεν είμαστε "για πέταμα", αλλά ότι όταν προσπαθούμε, μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

Οι εξαγωγές που διαφημίστηκαν και από τα ΜΜΕ, τα δεκάδες βραβεία που κέρδισε το Ελληνικό κρασί στο εξωτερικό τη χρονιά που πέρασε και οι προσπάθειες των ελλήνων παραγωγών δεν αφορούν τους ίδιους μόνο. Αφορούν σε όλους μας , και στην εθνική οικονομία. Μην τους επιτρέψετε λοιπόν εσείς, φίλοι του κρασιού, να καταστρέψουν τα πάντα με τον σχεδιαζόμενο ΕΦΚ. Γιατί σε τέτοια περίοδο, οι ειδικοί φόροι είτε θα βαρύνουν εξ' ολοκλήρου τους παραγωγούς είτε θα καταστήσουν το ελληνικό κρασί απρόσιτο: Ο έλληνας καταναλωτής δεν αντέχει αυξήσεις όταν δε έχει να πληρώσει ούτε το φαγητό των παιδιών του!

Αντιδράστε, υποστηρίξτε το ελληνικό κρασί με κάθε τρόπο... Και διαβεβαιώστε τους βουλευτές που θα τολμήσουν να ψηφίσουν την εγκληματική διάταξη ότι και εσείς ψηφίζετε αργά η γρήγορα…


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

 

 

Ανάστατοι είναι οινοποιοί και αμπελουργοί από την σκέψη να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο Ελληνικό Κρασί.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού του Συμβουλίου (Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012) ανάμεσα σε άλλα τονίζει τα ακόλουθα:

 

  1. Το κρασί είναι αυτούσιο τοπικό γεωργικό προϊόν και επομένως σε ευθεία αντίθεση με την έννοια του «ειδικού φόρου κατανάλωσης».
  2. Το κρασί είναι τρόφιμο πάνω στο καθημερινό Ελληνικό Τραπέζι και δεν μπορεί να εξομοιωθεί με άλλα σκληρά αλκοολούχα ποτά.
  3. Ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί υπάρχει μόνο σε μερικά βόρεια Ευρωπαϊκά κράτη που δεν  παράγουν κρασί. Σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης ούτε καν στην Γερμανία δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί.