ΕΦΚ στο κρασί: Μην επιτρέψουμε το έγκλημα! Από τη στιγμή που ακούσαμε την είδηση θέλαμε να γράψουμε σχετικά με την εξωφρενική αυτή "ιδέα". Εντούτοις περιμέναμε την ανακοίνωση των επισήμων εκπροσώπων του αμπελοοινικού χώρου, πριν αναφερθούμε και εμείς στην απειλή.

Σήμερα λοιπόν λάβαμε την ανακοίνωση και το Δελτίο Τύπου που έστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στα ΜΜΕ καθώς επίσης και την επιστολή που εστάλη από τον ΣΕΟ στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στην Τρόικα και στην Task Force, για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, τα οποία και επισυνάπτουμε.

Εμείς θα προσθέσουμε λίγα λόγια στο έγκλημα που σχεδιάζεται και στα όσα πολύ σωστά αναφέρει ο ΣΕΟ. Δεν θα προσπαθήσουμε να απευθυνθούμε στη λογική των κυβερνώντων ή όσων λαμβάνουν σήμερα τις αποφάσεις, γιατί η λογική έχει προ πολλού μεταναστεύσει και αυτή σε τόπους πιο ...φιλικούς προς την έννοιά της. Εξ' άλλου, από εγκλήματα έχουμε πια χορτάσει, οπότε...

Θα μιλήσουμε προς εσάς, τους φίλους του κρασιού. Και θα σας ζητήσουμε να παρέμβετε και να συμπαρασταθείτε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας από εσάς. Γιατί το μόνο που "μετράει" δυστυχώς σήμερα για τους κυβερνώντες είναι οι αυριανοί ψήφοι σας... Οι έλληνες παραγωγοί σήμερα είναι οι πρώτοι που αντέδρασαν στην κρίση με θετικό τρόπο: Πολλοί μείωσαν τιμές, πολλοί έφτιαξαν νέα, ποιοτικά και φθηνά κρασιά και αρκετοί επαναπροσδιόρισαν τον προσανατολισμό τους προς εξαγωγές, δίνοντας το παράδειγμα προς τους υπόλοιπους παραγωγούς αλλά και χαρίζοντας την ΜΟΝΑΔΙΚΗ σχεδόν ακτίνα ελπίδας σε όλους τους Έλληνες ότι δεν είμαστε "για πέταμα", αλλά ότι όταν προσπαθούμε, μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

Οι εξαγωγές που διαφημίστηκαν και από τα ΜΜΕ, τα δεκάδες βραβεία που κέρδισε το Ελληνικό κρασί στο εξωτερικό τη χρονιά που πέρασε και οι προσπάθειες των ελλήνων παραγωγών δεν αφορούν τους ίδιους μόνο. Αφορούν σε όλους μας , και στην εθνική οικονομία. Μην τους επιτρέψετε λοιπόν εσείς, φίλοι του κρασιού, να καταστρέψουν τα πάντα με τον σχεδιαζόμενο ΕΦΚ. Γιατί σε τέτοια περίοδο, οι ειδικοί φόροι είτε θα βαρύνουν εξ' ολοκλήρου τους παραγωγούς είτε θα καταστήσουν το ελληνικό κρασί απρόσιτο: Ο έλληνας καταναλωτής δεν αντέχει αυξήσεις όταν δε έχει να πληρώσει ούτε το φαγητό των παιδιών του!

Αντιδράστε, υποστηρίξτε το ελληνικό κρασί με κάθε τρόπο... Και διαβεβαιώστε τους βουλευτές που θα τολμήσουν να ψηφίσουν την εγκληματική διάταξη ότι και εσείς ψηφίζετε αργά η γρήγορα…


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

 

 

Ανάστατοι είναι οινοποιοί και αμπελουργοί από την σκέψη να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο Ελληνικό Κρασί.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού του Συμβουλίου (Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012) ανάμεσα σε άλλα τονίζει τα ακόλουθα:

 

 1. Το κρασί είναι αυτούσιο τοπικό γεωργικό προϊόν και επομένως σε ευθεία αντίθεση με την έννοια του «ειδικού φόρου κατανάλωσης».
 2. Το κρασί είναι τρόφιμο πάνω στο καθημερινό Ελληνικό Τραπέζι και δεν μπορεί να εξομοιωθεί με άλλα σκληρά αλκοολούχα ποτά.
 3. Ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί υπάρχει μόνο σε μερικά βόρεια Ευρωπαϊκά κράτη που δεν  παράγουν κρασί. Σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης ούτε καν στην Γερμανία δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί.
 4. Το ελληνικό κρασί έχει περάσει την τελευταία δεκαετία από 8% ΦΠΑ σε 23% ΦΠΑ. 
 5. Οποιαδήποτε σκέψη για επιπλέον οικονομική του επιβάρυνση θα το έκανε απαγορευτικό στον Έλληνα καταναλωτή και θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη παραοικονομία που εμποδίζει τα Ελληνικά Οινοποιεία να δυναμώσουν και να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Ελληνικής αμπελουργίας πλήττοντας άμεσα την Ελληνική Περιφέρεια.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου θα απευθυνθεί με στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην ίδια την Τρόικα αλλά και στην ομάδα της task force στην Ελλάδα και ακόμη σε Έλληνες βουλευτές  και στους Περιφερειάρχες της χώρας.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου δεν υπηρετεί συντεχνιακές απόψεις αλλά την ιστορική συνέχεια του αμπελώνα στη χώρα μας, τονίζει σε κάθε κατεύθυνση: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΣΙ!

Εάν θέλετε χρήματα που θα πιάσουν τόπο στην ανάπτυξη της χώρας, ελέγξτε την παραοικονομία στα προϊόντα αλκοόλης.Προς τον:

 

-          Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

 

-          Υφυπουργό Οικονομικών

κ. Φίλιππο Σαχινίδη

 

-          Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Κώστα Σκανδαλίδη

           

Κοιν

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Διεύθυνση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου

Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών

 

 

 

Θέμα: Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Όπως αναφέρεται σε όλα τα ΜΜΕ, μία από τις προτάσεις του ΔΝΤ είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.

 

Είναι μία πρόταση που δεν εφάπτεται της Ελληνικής αλλά ούτε της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ’ όσον το θέμα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί  επανειλημμένα σε αρμόδια Κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

 

Καμία χώρα, κανένα Κράτος – Μέλος της Κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής

οίνου, δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Αντίθετα Κράτη – Μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει (βλ. συνημμένο πίνακα).

Η Ελλάδα είναι χώρα ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί.  Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού.

 

Μεταξύ αυτών σας τονίζουμε κύριε Υπουργέ τα εξής:

 

 1. Το κρασί, φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό  προϊόν. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό τρόπο ένα  προϊόν της Ελληνικής Γης.
 2. Το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα επάνω στο Ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη – κυρίως εισαγόμενα – και τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
 3. Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% Φ.Π.Α. το 1992, έφτασε σε 23% Φ.Π.Α. πρόσφατα (σας θυμίζουμε ότι αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% Φ.Π.Α. στο 23% Φ.Π.Α.)
 4. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% Φ.Π.Α.  δόθηκε ένα κίνητρο προς του φοροδιαφεύγοντες. Με τον Ε.Φ.Κ. κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος  (και είναι ο μόνος) να σταθούν στα πόδια τους, να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές μας.
 5. Είναι πολλά τα προβλήματα επιβίωσης του Ελληνικού αμπελώνα (κύριο ανάμεσά τους ο μικρός κλήρος). Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της Υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία και έμμεσα ο ποιοτικός Τουρισμός.
 6. Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, τα οργανωμένα οινοποιεία έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κινούνται στα όρια της επιβίωσής τους και πλέον τα περισσότερα εξ’ αυτών καταγράφουν ζημιές.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Αυτή τη φορά υψώνουμε ουρανομήκη κραυγή:  Ας μην γίνει η Ελλάδα αυτή η οποία, μόνη από όλα τα οινοπαραγωγά κράτη, θα ανοίξει την κερκόπορτα  για την τελική άλωση ενός προϊόντος, το οποίο αυτή έφερε στον κόσμο  και η οποία το προικοδότησε με τέτοιες πολιτισμικές βάσεις που σήμερα το αναδείχνουν ως παγκόσμιο πολιτιστικό μήνυμα του Μέτρου, της Υγείας, της Χαράς και ταυτόχρονα της Τοπικότητας και της Παγκοσμιότητας.

 

Εάν απαιτούνται οπωσδήποτε χρήματα που θα πιάσουνε τόπο και θα