Δυο κρασιά με 91/100 από τον Robert Parker! Ο Mark Squires είναι ο από ...αιώνων συνεργάτης του Robert Parker και ο εκτιμητής των ελληνικών, πορτογαλικών και άλλων κρασιών για λογαριασμό του και για τον οδηγό οίνου erobertparker.com.

O Mark Squires έδωσε τελευταία μέσα από τις ιστοσελίδες του erobertparker.com την πολυαναμενόμενη λίστα με τις γευσιγνωστικές του παρατηρήσεις αλλά και -κυρίως!- βαθμολογίες 17 Ελληνικών κρασιών προερχόμενα από 10 παραγωγούς. (μπορείτε να δείτε τα βραβευμένα κρασιά εδώ).

Ανάμεσά τους δύο κρασιά με βαθμολογία 91/100 (!). Μια εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία για σχετικά φρέσκα κρασιά, με τεράστια προοπτική εξέλιξης, όπως μας διαβεβαιώνει ο ίδιος ο Μark Squires!

Ποιά τα κρασιά; Το ένα, μια "μεγάλη κυρία", σε αξιοσέβαστη ηλικία, που όμως δεν παύει να γοητεύει από την γέννησή της μέχρι και σήμερα έλληνες και ξένους ειδικούς του οίνου! Η απλή Νάουσσα Μπουτάρη είναι το κρασί αυτό, και η εσοδεία 2008 είναι αυτή που βαθμολογήθηκε πρόσφατα με 91/100, τη μεγαλύτερη βαθμολογία που έχει πάρει το κρασί αυτό από το erobertparker.com και από τον Mark Squires!

Το άλλο, ένα κρασί με εντελώς άλλο ύφος αλλά και προέλευση, πιο μοντέρνο και σύγχρονο σε στυλ, το ίδιο αξιόλογο με τη μεγάλη κυρία που προαναφέραμε: Το Κτήμα Γαίας - Ερυθρός 2007, με επίσης "συντηρητική" -όπως αναφέρει ο ίδιος ο Mark Squires- βαθμολογία 91/100!.

Ας μην πούμε εμείς τίποτα περισσότερο, και ας αφήσουμε τα σχόλια του Mark Squires να μιλήσουν από μόνα τους για τα δύο θαυμάσια κρασιά.

Νάουσσα Μπουτάρη 2008


Η Νάουσσα του 2008 -δηλαδή ένα Ξινόμαυρο- είναι πρόσφατη "έκδοση" μιας σωστά τιμολογημένης εμφιάλωσης την οποία έχω καταλήξει να εμπιστεύομαι σαν μια από τις καλύτερες ερυθρές αξίες στην Ελλάδα, συχνά διαθέσιμη στην αγορά κάτω και από την προτεινόμενη τιμή.

Αυτή η χρονιά δείχνει να είναι εξαιρετική για την συγκεκριμένη εμφιάλωση, που την καθιστά μία από τις καλύτερες πρόσφατες αξίες. Δεν είναι ποτέ ένα ρουστίκ Ξινόμαυρο, αλλά την ίδια στιγμή διατηρεί ακόμα την ουσία και τα χαρακτηριστικά του και εκφράζει terroir του εξαιρετικά όσο περνάει ο χρόνος. Τρυφερό στην υφή, εντούτοις με αυξανόμενη δύναμη όσο αποκτά υπόσταση εξελισσόμενο στο ποτήρι για να δώσει ένα καλό βάθος, πλανάται στον ουρανίσκο και "γαντζώνεται" εκεί. Όταν το "βρεφικό" λίπος φεύγει, που αρχίζει κανείς να το αντιλαμβάνεται μέσα από παρατεταμένο αερισμό, θα παρουσιάσει αύξηση της διαφάνειας και του χαρακτήρα, για να γίνει πιο γήινο και αγνότερο, πιο πολύπλοκο, με χαρακτήρα, ενδιαφέρον και γευστικό. Δείχνει μια ικανότητα να αλλάζει σε κάτι μεγαλύτερο με το πέρασμα του χρόνου, και θα πρέπει να παλαιώνει με χάρη. Ήταν εξαιρετικό την επόμενη μέρα, δείχνοντας αυτή την υπεσχημένη καθαρότητα και διαφάνεια, φαινομενικά καθαρό και λιτό.

Αν σας αρέσει το Ξινόμαυρο -ή το Barbaresco- αυτό το κρασί είναι ένα εξαιρετικό και καθ' υπερβολή παράδειγμα που μου άρεσε όλο και περισσότερο όσο αεριζόταν. Αξίζει να ψάξετε να το βρείτε (εννοεί στην Αμερική). Αν και προσιτό με τον καλό αερισμό, εντούτοις θα είναι αρκετά σφιχτό ακόμα.

Ιδανικά πιείτε το από το 2013 μέχρι το 2025.

Βαθμολογία: 91/100

Κτήμα Γαίας - Ερυθρός 2007


Το Κτήμα Γαίας-Ερυθρός είναι η Νεμέα (διάβαζε Αγιωργίτικο) κύρους του οινοποιείου.

Πρόκειται για μια σαγηνευτική Νεμέα φέτος, κομψό, αλλά και δυνατό ταυτόχρονα. Εμφανίζοντας περισσότερη φινέτσα και σταθερότητα από το απλό Αγιωργίτικο, βαθμιάια ξεχωρίζει από αυτό και μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να το κάνει όσο περνάει ο καιρός. Αυτή τη στιγμή, ενώ υπήρξαν στιγμές που θα μπορούσα να είχα επιχειρηματολογήσει υπέρ του μικρού του "αδελφού", θα δώσω το προβάδισμα σε αυτό το υπέροχο Κτήμα, αν μη τι άλλο για τις μεγαλύτερες δυνατότητες βελτίωσής του. Φαίνεται επίσης να έχει λίγο περισσότερο βάθος φρούτων και υπέροχα αρώματα.

Η ακρίβεια είναι εντυπωσιακή και το φινίρισμα είναι τραγανό και παρατεταμένο, χαρίζοντας νόστιμα φρούτα στον ουρανίσκο. Ισχυρό, αλλά καλά ισορροπημένο, είναι γενικά ένα εντυπωσιακό Αγιωργίτικο, αν και δεν βρίσκεται καθόλου κοντά στην κορυφωσή του. Στην πραγματικότητα, φάνηκε αρκετά κλειστό ακόμα και δεν είναι τόσο εκφραστικό όσο θα γίνει στο μέλλον, παρά το σημαντικό αερισμό. Ας είμαι λίγο συντηρητικός τώρα στην αξιολόγηση, αλλά σημειώστε ότι μπορεί να έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Πίνεται από τώρα μέχρι και το 2020.

Βαθμολογία: 91/100