Πήγαμε Νεμέα! "Πήγαμε Νεμέα"...

...το Σάββατο που πέρασε (12 Μαΐου 2012) με φίλους και πελάτες του House of Wine που πρόλαβαν ..θέσεις! Θα μπορούσαμε να είχαμε γεμίσει 3 Πούλμαν, αλλά σκοπός ήταν η απόλαυση και όχι η διαδήλωση στα οινοποιεία!

Περάσαμε όμορφα, παρέα με τα κρασιά και απολαμβάνοντας τη φιλοξενία 3 σημαντικών ελληνικών οινοποιείων. Και στο τέλος κυριολεκτικά ...γευθήκαμε την Νεμεάτικη φιλοξενία στο κτήμα Παλυβού με ...κοψίδια και όλα τα συνοδευτικά, με κυρίαρχα τα θαυμάσια Αγιωργίτικα του Γιώργου Παλυβού.

Αλλά ...ας αρχίσουμε απ' την αρχή...

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" των Οινοποιείων σε όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο ήταν η αφορμή (βέβαια!) για την οργάνωση της επίσκεψής μας. Η ανταπόκριση των φίλων μας και πελατών μας ήταν εξαιρετική, και ζητούμε συγγνώμη σε πάρα πολλούς που ήταν αδύνατο να χωρέσουν σε ένα Πούλμαν... γιατί οι 50 θέσεις ήταν ο περιορισμός που είχαμε βάλει.

Ο καιρός θαυμάσιος, όλοι οι φίλοι στην ώρα τους, ο Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS , ο Σύμβουλος Οίνου του  House of Wine και οι ιστορίες του για την Νεμέα, τα οινοποιεία, τα κρασιά της μας κράτησαν συντροφιά μέχρι την άφιξή μας στον πρώτομας προορισμό: στο Οινοποιείο της Γαίας.

Γαία Οινοποιητική

Εκεί, μπροστά σε όλα τα θαυμάσια κρασιά της Γαίας που μας περίμεναν, τόσο τα της Νεμέας όσο και της Σαντορίνης, ο Λέων Καράτσαλος, συνιδρυτής και συνιδιοκτήτης της Γαίας, έκανε μια πραγματικά θαυμάσια παρουσίαση των κρασιών της Γαίας ταυτόχρονα με την γευσιγνωσία:

Ξεκινήσαμε δοκιμάζοντας τους Νότιους, Λευκό και Ερυθρό, στη συνέχεια περάσαμε στα λευκά, τα κρασιά του οινοποιείου της Σαντορίνης, το εξαιρετικό και πολυβραβευμένο πρόσφατα Θαλασσίτη 2011 και το εξ' ίσου εντυπωσιακό Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment 2011. Ακολούθησε το πολύ ενδιαφέρον Ροζέ 14-18h 2010, και στη συνέχεια τα ερυθρά του κτήματος: Το Αγιωργίτικο της Γαίας 2009, τη "ναυαρχίδα" του κτήματος στα ερυθρά Κτήμα Γαίας - Ερυθρός 2007 που εντυπωσίασε, το Γαία S - Syrah & Αγιωργίτικο 2008 που έδειξε την επιρροή του Syrah και τέλος το μόνο (προς το παρόν, γιατί το Οινοποιείο της Σαντορίνης ετοιμάζει Vinsanto) επιδόρπιο κρασί της Γαίας, τον Ανατολικό 2003. Τέλος, και μετά από έντονη απαίτηση των φίλων μας, δοκιμάσαμε το Ρητινίτη Nobilis, την πολύ ωραία μοντέρνα ρετσίνα της Γαίας.

Το πολύ ενδιαφέρον της παρουσίασης του κου Καράτσαλου ήταν ότι δεν περιορίστηκε στα κρασιά, αλλά συνόδευε το κάθε ένα με την ανάλυση της αγοράς του, πως δημιουργήθηκε αλλά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Μετά μια σύντομη επίσκεψη στα κελάρια της Γαίας, ξεκινήσαμε για το δεύτερο προορισμό μας, το οινοποιείο της Σεμέλης, το θαυμάσιο Domaine Helios...

Σεμέλη Domaine Helios


To εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κτίριο της Σεμέλης συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων κατά τη σύντομη διαδρομή μας μέχρι εκεί. Και όταν φτάσαμε και μας υποδέχτηκαν ο συμπαθέστατος οινολόγος του κτήματος, ο θοδωρής και η υπεύθυνη πωλήσεων της Πελοποννήσου, ο εντυπωσιασμός μας έπιασε ...κόκκινο από τη δομή του οινοποιείου και την τεχνολογία του που σήμερα το κατατάσσει στα κορυφαία της Ευρώπης. Ήταν επομένως φυσικό να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας εκεί, και ο Θοδωρής μας εξήγησε λεπτομερειακά όλη τη διαδικασία της οινοποίησης. Να σημειώσουμε εδώ ότι τόσο το οινοποιείο όσο και οι 6 υπέροχοι ξενώνες ανακαινίζονται, μαζί με τους εξωτερικούς χώρους του Οινοποιείου,κάνοντας το Domaine Helios ένα κεντρικό σημείο οινοτουρισμού στην περιοχή

Εντυπωσιακό και το τεράστιο κελάρι της Σεμέλης, εντυπωσιακή και η αίθουσα εκδηλώσεων του κοινού με την εκπληκτική θέα του κάμπου της Νεμέας, όπου και μας περίμεναν τα κρασιά της Σεμέλης για δοκιμή: Οι δύο Ορεινοί Ήλιοι Λευκός και Ερυθρός, η Σεμέλη Λευκός και Ερυθρός και η πολύ καλή Μαντινεία Νασιάκου, μαζί με τα συνοδευτικά που μας έκοψαν (κάπως!) την πείνα!...

Κτήμα Παλυβού

Και ήταν ακριβώς αυτή η πείνα που μας έκανε να ...βιαστο