Το Ροζέ ανεβαίνει ...εκτός Ελλάδας! Εμείς όλοι στο House of Wine έχουμε ένα ...διαρκές παράπονο: Την μικρή αποδοχή στην Ελλάδα των ροζέ κρασιών, που τα αγαπούμε ιδιαίτερα. Και το παράπονό μας υφίσταται για 2 βασικούς λόγους:

  • Ο πρώτος είναι ότι η χώρα μας βγάζει και έναν "ειδικό" τύπο ροζέ, το "ελληνικό Ροζέ" όπως το έχουμε βαφτίσει, που διαφέρει από τα διεθνή ροζέ. Είναι πολύ πιο έντονο στη γεύση, κάνοντας μερικούς να λένε ότι θα ήθελε να είναι κόκκινο, το χρώμα του είναι έντονα ερυθρωπό αντί του απαλού ροζ των ξένων, και είναι απόλυτα κατάλληλο να αντικαταστήσει τα ερυθρά κρασιά τα ζεστά καλοκαίρια μας γιατί πίνεται κρύο και ταιριάζει με τα πιάτα τα οποία θα συνοδεύαμε με ερυθρό κρασί!

  • Ο δεύτερος είναι ότι το ροζέ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί τη διεθνή τάση, που είναι σαφώς αυξητική, σε αντίθεση με το σύνολο της παραγωγής οίνου, που είναι σταθερό: από το 2002 έως το 2010, μέσα δηλαδή σε οκτώ χρόνια, η παγκόσμια παραγωγή ροζέ οίνων αυξήθηκε κατά 13%, ενώ η συνολική παραγωγή κρασιού παρέμεινε σταθερή.

Το μερίδιο των ροζέ κρασιών ανήλθε σε 25,3 εκατ. εκατόλιτρα (HL) σε συνολική παραγωγή οίνου 260 εκατ. HL, δηλαδή στο 10% της συνολικής παραγωγής. Η παγκόσμια παραγωγή οίνων έφθασε στο μέγιστο το 2004, και στη συνέχεια μειώθηκε, ενώ η παραγωγή των ροζέ συνέχισε τη σταθερή της αύξηση.

O μεγαλύτερος παραγωγός ροζέ κρασιών στον κόσμο είναι η Γαλλία, με 6,6 εκατ. HL, με την Ιταλία δεύτερη, τις ΗΠΑ τρίτη και την Ισπανία τέταρτη. Από το 2002 το ολιγοπώλιο τω τεσσάρων παραπάνω χωρών έσπασε με την έλευση στην παγκόσμια παραγωγή των ροζέ της Αυστραλίας,