Φουα γκρα εναντίων κρασιών της Καλιφόρνια! Αν πρόκειται να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ, προς θεού μην πάτε στην Καλιφόρνια! Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιζήσετε εκεί, αφού η πολιτεία από την 1η Ιουλίου απαγόρευσε την πώληση ... foie gras (Φουά γκρα) και τη διάθεσή του από τα εστιατόρια της περιοχής!

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια υπέκυψε στις απαιτήσεις των φιλόζωων , που έχουν εδώ και πολλά χρόνια διαμαρτυρηθεί για τον βασανισμό που υφίστανται οι χήνες στη Γαλλία -από το συκώτι των οποίων παράγεται αυτή η καταπληκτική λιχουδιά- επειδή τις παχαίνουν δια της βίας με την εισαγωγή τροφής μέσω σωλήνα στον οισοφάγο τους!
Ασφαλώς μεγάλο χτύπημα στις πωλήσεις του Γαλλικού foie gras, που η παραγωγή του υπερβαίνει ετησίως τους 16.000 τόνους, από τους οποίους τα 2/3 εξάγονται στην παγκόσμια αγορά.

Η απαγόρευση όμως αυτή μπορεί να έχει συνέπειες στις πωλήσεις του καλιφορνέζικου κρασιού! Και αυτό γιατί προκάλεσε την οργή του Philippe Martin, προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου της Gers στη Γαλλία κοντά στα Πυρηναία, που παράγει σημαντικές ποσότητες foie gras. Ο Philippe Martin κύρηξε σε αντίποινα τον πόλεμο στο ...Καλιφορνέζικο κρασί, προτρέποντας τους εστιάτορες της Γαλλίας να πάψουν να έχουν στις λίστες τους κρασιά από την Καλιφόρνια! Βέβαια, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η απαγόρευση του foie gras στην Καλιφόρνια δεν θα έχει και μεγάλη επίπτωση στις εξαγωγές της περιοχής του, αλλά όπως δήλωσε "πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό και αυστηρό μήνυμα στους Αμερικανούς για αυτή την άδικη απαγόρευση"!

Τα κρασιά της Καλιφόρνια αντιπροσωπεύουν το 90% των εξαγωγών κρασιού των ΗΠΑ σε όλο των κόσμο, που ανέρχονται σε περίπου 1,4 δις δολάρια ετησίως.

Ως εδώ τα πράγματα φαίνονται σοβαρά... αλλά δεν είναι: Πέρυσι τα εστιατόρια στη Γαλλία που είχαν στους καταλόγους τους κρασιά από την Καλιφόρνια ήσαν μόλις ... 11 και έχουν συλλογικά διαθέσει συνολικά ...97 φιάλες κρασί της Καλιφόρνια κατά το προηγούμενο έτος, από παραγωγούς όπως ο Κένταλ Τζάκσον, ο Beringer, και η οικογένεια Γκάλλο. Ω, ναι, και μια φιάλη του Opus One! Άλλα 25 εστιατόρια γνωρίζουν ότι η Καλιφόρνια παράγει κρασιά, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει κατά πόσον οι πελάτες τους είναι τόσο χαμηλού επιπέδου (bas classe) ώστε να τα θέλουν!

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική έχει παρεισφρήσει στις γαστρονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Το 2003, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απάντησε στην αντίθεση της Γαλλίας στην εισβολή στο Ιράκ, με το να μετονομάσει τις ...τηγανιτές πατάτες (French Fries) που σερβίρονταν στην καφετέρια της Βουλής σε "Freedom Fries" (Πατάτες της Ελευθερίας)!!

Στο μεταξύ άρχισαν ήδη να φυτρώνουν σαν μανιτάρια εστιατόρια ακριβώς έξω από τα σύνορα της Πολιτείας ή σε περιοχές που θεωρούνται έδαφος των ΗΠΑ και η απαγόρευση δεν ισχύει, τα οποία αναμένεται να κάνουν χρυσές δουλειές .