Η Γαλλία σαρώνει τα Διεθνή βραβεία Οίνου του Decanter.
Σε μια εορταστική βραδιά χθές 5 Σεπτεμβρίου 2012 στο Paul Hamlyn Hall στο Royal Opera House Covent Garden απονεμήθηκαν τα πολυαναμενόμενα Διεθνή Βραβεία (Τρόπαια) Οίνου (International Trophy) του Βρεττανικού περιοδικού Οίνου Decanter στους αντίστοιχους νικητές-παραγωγούς από όλο τον κόσμο.

Η απονομή ήταν όπως πάντα εντυπωσιακή και συμμετείχαν προσωπικότητες του οινικού κόσμου καθώς και πλήθος παραγωγών από όλο τον κόσμο. Τα κρασιά που προσφέρθηκαν στο δείπνο ήσαν επιλογή από τα βραβευμένα με Περιφερειακά τρόπαια (Regional Trophies) του 2012, και ανάμεσά τους το Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment (ήδη εξαντλημένο στην Ελλάδα!)

Η απονομή εφέτος ήταν ένας θρίαμβος της Γαλλίας, που κατέκτησε 6 Διεθνή Βραβεία, η μεγαλύτερη "συλλογή" βραβείων για τη Γαλλία από το 2007! Και ήταν ένας θρίαμβος ιδιαίτερα σημαντικός γιατί οι περισσότεροι από τους βραβευθέντες παραγωγούς δεν ήσαν "πρώτα ονόματα".

Για πρώτη φορά εφέτος δόθηκε Διεθνές Βραβείο σε Ροζέ κρασί: Το Chateau Routas Wild Boar Rosé από την Προβηγγία ήταν ο νικητής.

Η Νότια Αμερική πήρε εφέτος τη μερίδα του λέοντος των βραβείων: Χιλή και Αργεντινή συγκέντρωσαν 8 βραβεία, με την Χιλή να παίρνει 5 βραβεία και να κατατάσσεται δεύτερη μετά τη Γαλλία και την Αργεντινή 3. Τρείς από τους Χιλιανούς νικητές προέρχονται από την κοιλάδα Leyda δυτικά του Σαντιάγκο, στην οποία οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν πρίν μια δεκαετία περίπου.

Δυστυχώς εφέτος δεν υπήρξαν ελληνικά κρασιά ανάμεσα στα Διεθνή Βραβεία του Decanter. Πέρυσι τιμήθηκε με Διεθνές Βραβείο το Ασύρτικο Βαρέλι του Αργυρού. Υπήρξαν όμως πολλά ελληνικά κρασιά ανάμεσα σε όλα τα βραβεία.  Μπορείτε να δείτε όλα τα Βραβεία Decanter 2012 που κατέκτησαν ελληνικά κρασιά στο άρθρο μας "Μεγάλη επιτυχία των Ελληνικών κρασιών: Τα βραβεία Decanter 2012!"

Η κυρίαρχη ποικιλία των κρασιών που υποβλήθηκαν -είναι - όπως ήταν αναμενόμενο - το Chardonnay, με 1.338 κρασιά. Ακολουθείται από Syrah / Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot και Sauvignon Blanc.

Γαλλία και την Αυστραλία κυριαρχούν στους νικητές των Chardonnay, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι επικεφαλής της λίστας των πιο επιτυχημένων περιφερειών με το 92% των συμμετοχών της να κερδίζει μετάλλιο!.

Όσον αφορά στο Pinot Noir, οι πέντε πρώτες χώρες σε διεθνή και περιφερειακά τρόπαια είναι η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ και η Γαλλία (Βουργουνδία).

Δείτε το video με τις απόψεις και τα σχόλια των κριτών των Διεθνών Τροπαίων
Τα Διεθνή τρόπαια αναλυτικά:international trophy
Dry Aromatic under £10

Amalaya 2011

Cafayate, Salta, Argentina

international trophy
Sweet Fortified under £10