Τρεις νέοι Masters of Wine
Όσοι από εσάς διαβάζετε άρθρα σχετικά με το κρασί, θα έχετε διαπιστώσει ότι δίπλα στο όνομα κάποιων συγγραφέων υπάρχουν δύο γράμματα: ΜW... συνήθως χωρίς επεξηγηση, γιατί στους κύκλους των φανατικών φίλων του οίνου τα δύο αυτά γράμματα αντιπροσωπεύουν ότι σπουδαιότερο μπορεί να επιτύχει ένας οινογνώστης. Είναι τα γράμματα της απόλυτης αναγνώρισης, της αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσης της κορυφαίας γνώσης στον τομέα του οίνου, τα γράμματα που ανοίγουν διάπλατα πόρτες στην παγκόσμια οινική αγορά για όσους επαγγελματίες σε οποιδήποτε τομέα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν αυτά τα δύο μαγικά γράμματα δίπλα από το όνομά τους...

Master of Wine...

Δεν υπάρχει άλλος "τίτλος"΄ή κάστα αναγνώρισης στον κόσμο που να έχει τόσα λίγα μέλη: Μόνο 303 άτομα έχουν το δικαίωμα να λέγονται Masters of Wine... ναι, σε όλο τον κόσμο!

Το Institute of Masters of Wine (IMW) έχει έδρα την Αγγλία, και απαιτεί εξαιρετικά σκληρές εξετάσεις για να επιτρέψει στους επιτυχόντες-μέλη του να χρησιμοποιούν τον τίτλο MW (Master of Wine) μετά από το όνομά τους. Η δυσκολία να γίνει κάποιος MW είναι θρυλική, γι' αυτό και μόνο 303 MWs υπάρχουν στον κόσμο από την ίδρυση του Ινστιτούτου το 1955!

Master of WineΕίναι χαρακτηριστικό ότι, στις πρώτες εξετάσεις που έγιναν τότε, από τους
21 συμμετέχοντες μόνο οι 8 πέρασαν, μια αναλογία που ακόμα και σήμερα παραμένει σχεδόν η ίδια! Μεταξύ τους βρίσκονται παραγωγοί οίνου, εισαγωγείς, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτές, Sommeliers κλπ.

Από τους 303 MWs, οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, και μόνο ένας Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, βρίσκεται ανάμεσά τους. Αν και ανοιχτός από την ίδρυσή του σε γυναίκες, μόλις το 1970 έγινε η Sarah Morphew Stephen MW πρώτη γυναίκα ΜW. To 1984 το Ινστιτούτο επιτρέπει την συμμετοχή σε άτομα εκτός του εμπορίου οίνου, και έτσι η γνωστή κριτικός οίνου Jancis Robinson OBE γίνεται η πρώτη MW εκτός του εμπορικού κυκλώματος, ενώ το 1988 ο πρώτος μη Βρετανός MW (o Michael Hill Smith από την Αυστραλία) περνά τις εξετάσεις. Το 1992 το πρόγραμμα διεθνοποιείται πλήρως, και εξετάσεις γίνονται πλέον σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική.

Σήμερα, το να γίνει κάποιος Master of Wine αναγνωρίζεται διεθνώς σαν η κορύφωση της επαγγελματικής επιτυχίας στον κόσμο του οίνου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου έχει σαν στόχο να προετοιμάσει, μέσα από μια διαδικασία ελευθέρων σπουδών ελάχιστης διάρκειας 3 ετών, του υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τον τίτλο κατά τις εξετάσεις.

Ο Σεπτέμβριος λοιπόν είναι ο μήνας ανακοίνωσης των νέων Masters of Wine. Κάποιοι ελάχιστοι κάθε χρόνο αυτό το μήνα, μετά από σκληρές προσπάθειες πολλών ετών, εξατάσεις κλπ. πετούν κυριολεκτικά στα ...σύννεφα!

Εφέτος είναι μόνο 3: Δύο γυναίκες και ένας άνδρας μπήκαν στην πιό exclusive οικογένεια του κόσμου.

H Catriona Felstead MW, 36 ετών, είναι Direct and Interactive Marketing Manager στην εταιρεία Berry Bros & Rudd, τον παλαιότερο έμπορο οίνων της Βρετανίας. Η Catriona, που γεννήθηκε στο Reading, Αγγλία, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα, όπου σπούδασε γαλλικά και ισπανικά. Ξεκίνησε την επαγγελματική ζωή της σε μια ισπανική εταιρεία πετροχημικών πριν από την αγάπη της για το κρασί την οδηγήσει στο εμπόριο οίνου. Η Berry Bros & Rudd διαθέτει πλέον έξι Masters of Wine μεταξύ του προσωπικού της.

Η Annette Scarfe MW, 51 ετών από τη Σιγκαπούρη, είναι πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που ακολούθησε το ενδιαφέρον της στον τομέα του οίνου για να ξεκινήσει μια εντελώς νέα καριέρα. Η Annette ξεκίνησε το εμπόριο κρασιού με την επιχείρησή της εισαγωγής και χονδρικής πώλησης οίνων της Νέας Ζηλανδίας και της Γαλλίας. Εργάζεται τώρα ως ανεξάρτητη σύμβουλος, κυρίως στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη. Η Annette είναι τακτικό μέλος επιτροπών σε δοκιμές κρασιών και διαγωνισμούς οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Ανδρέας Wickhoff MW, 35 ετών, από το Σάλτσμπουργκ, είναι ο τρίτος Master of Wine της Αυστρίας του κρασιού Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Premium Estates, ενός ομίλου που περιλαμβάνει τα κορυφαίους οινοποιεία της χώρας. Πριν από την ίδρυση του Ομίλου το 2004, εργάστηκε ως οινοχόος στην Κορσική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και σπούδασε στο Brisbane της Αυστραλίας.

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο μοναδικός Έλληνας Masters of Wine καλωσόρισε με τους νέους συναδέλφους του με την παρακάτω ανάρτηση στο facebook, ενθυμούμενος ταυτόχρονα την ανακοίνωση της δικής του επιτυχίας πριν 10 χρόνια:

"Exactly ten years ago, it was a Friday, I got a call "from abroad". I was in my Aiolos office, my old one, picked up the phone and it was the Executive Director of the Institute of Masters of Wine. "Are you sitting down" she said. " you got it"! I could never thing what was coming my way at that time. I am so grateful, so humbled. Tonight I will raise my glass to the three new MWs and say that the second Greek MW is long overdue. But I really think that the time comes near"