Ελληνικές επιτυχίες στον Διαγωνισμό China Wine Awards
China Wine Awards (CWA) ονομάζεται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός της Κίνας, που έγινε εφέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη συμμετοχή 2000 κρασιών από 35 χώρες.

Είναι ένας σημαντικός διαγωνισμός -και πως να μην είναι, βέβαια, αφού οι Κινέζοι καταναλωτές, σε συνδυασμό με αυτούς του Χονγκ Κονγκ, ήπιαν πέρυσι 1,8 δισεκατομμύρια φιάλες, 33% περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά.
Είναι όμως επιπλέον σημαντικός για ένα ακόμα λόγο: Οι 100 κριτές των κρασιών δεν είναι απαραίτητα εξειδικευμένοι οινολόγοι και γευσιγνώστες. Είναι ως επί το πλείστον μεγάλοι αγοραστές και διακινητές οίνου και ποτών, επιλεγμένοι προσεκτικά ώστε να αντιπροσωπεύουν όλες τις επαρχίες της ευρύτερης Κίνας.

"Έχουμε επιλέξει προσεκτικά τους κριτές που γνωρίζουν την αγορά του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, έτσι ώστε ό, τι αποφασίζουν να βραβευθεί με Χρυσό Μετάλλιο είναι ότι πραγματικά μετράει", δήλωσε ο Kelly England, πρόεδρος της CWA. Είναι μια ρεαλιστική αντιμετώπιση, και πράγματι οι 100 κριτές πωλούν μόνοι τους περίπου 50 εκ. φιάλες το χρόνο.

Από ένα διαγωνισμό που αφορά σε αυτή την τόσο γρήγορα και τόσο μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά οίνου, ασφαλώς δεν μπορούσαν να λείπουν οι Έλληνες οινοπαραγωγοί. Συνολικά απέσπασαν 29 βραβεία, 6 διπλά χρυσά, 5 χρυσά, 13 αργυρά, 3 χάλκινα και 5 συνιστώμενα (highly recommended).

Συγχαίρουμε όλους τους βραβευθέντες, και τους ευχόμαστε του χρόνου να έχουν περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες. Η αγορά της Κίνας είναι τεράστια, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει από πρωτοπόρους Έλληνες παραγωγούς, σημαντικές συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί, και μπροστά στους Έλληνες οινοπαραγωγούς απλώνεται ...πεδίον δόξης λαμπρόν! Το εμπορικό δαιμόνιο υπάρχει μέσα στο DNA του Έλληνα και όσο και αν προσπάθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να το ...καταπνίξουν, προβάλλοντας τα χίλια δυό εμπόδια στην εμπορική ανάπτυξη, δεν τα κατάφεραν. Αρκεί βέβαια να καταπνίξουν ένα άλλο ...δαιμόνιο, και αυτό χαραγμένο στο ελληνικό DNA από αρχαιοτάτων χρόνων, που μας σπρώχνει να καταστρέφουμε οι ίδιοι ότι με κόπο χτίζουν ...κάποιοι άλλοι!

Ο κατάλογος των ελληνικών βραβείων