Οκτώ συνταγές και περισσότερα κρασιά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κακά τα ψέματα... Η "ξενόφερτη" γαλοπούλα έχει κατακυριεύσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του έλληνα... αλλά μήπως είναι το μόνο ξενόφερτο των γιορτών; Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, Ο Αη-Βασίλης, και αυτά "εκ του εξωτερικού" είναι.

Δεν είμαστε φανατικοί της "καθαρότητας" των εθίμων. Έτσι λοιπόν θα υποταχθούμε στις προτιμήσεις των φίλων μας και θα έχουμε μέσα στις επιλογές μας και γαλοπούλες... αλλά και πολλά άλλα: Πάπιες, χήνες, αρνάκι, χοιρινό, κοτόπουλο. Όλα όμως με κάτι κοινό: Είναι όλα γεμιστά!

Θα σας προτείνουμε λοιπόν τις καλύτερες, ή τις πιό "οινικά" ενδιαφέρουσες Χριστουγεννιάτικες συνταγές, και θα ταιριάξουμε μαζί τους τα πιό κατάλληλα κρασιά. Είναι μια επιλογή στην οποία μας βοήθησαν φίλοι chefs, που έψαξαν και έκριναν εκατοντάδες συνταγές στο Internet και αποφάσισαν για τις καλύτερες. Η επιλογές έχουν περιοριστεί στο Internet για να είναι σε εσάς διαθέσιμες οι συνταγές των πιάτων. 'Όλες με υλικά απλά, προσιτά, αλλά έξυπνα συνδυασμένα, που θα τα βρείτε πολύ εύκολα.

Πιστεύουμε ότι ανάμεσά τους θα ανακαλύψετε την πιο κατάλληλη για τα δικά σας γούστα, και να παρουσιάσετε ένα κυρίως πιάτο εκλεκτό, δοκιμασμένο, μαζί με τον ιδανικό συνδυασμό κρασιών στο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Αφού πούμε αυτά, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η (ξένη-γαλλική) κατεψυγμένη γαλοπούλα κοστίζει 2,75 ευρώ το κιλό, ενώ η ελληνική (φρέσκια - δεν βρήκαμε κατεψυγμένη) περίπου 7-8 ευρώ το κιλό!! Να συμπληρώσουμε ότι η κατεψυγμένη γαλοπούλα έχει πιο μαλακό κρέας και είναι πολύ πιό εύκολη στο μαγείρεμα, δεν θέλει καθάρισμα και έχει θερμόμετρο που δείχνει πότε είναι έτοιμη. Τώρα... αν πρέπει οι να υποστηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα (που πρέπει!) ας μας δώσουν τη δυνατότητα οι έλληνες παραγωγοί!

1. Γαλοπούλα γεμιστή

(πηγή: Argyro.gr)Είναι μια εξαιρετική, παραδοσιακή συνταγή με κύριο χαρακτηριστικό της την πλούσια γέμισή της. Πέρα από τα ψιλοκομμένα εντόσθια, συμμετέχουν επίσης 2 είδη κιμά (χοιρινός και μοσχαρίσιος), δαμάσκηνα, κάστανα, μήλα, καρύδια και κάστανα, κουκουνάρι και άλλα ενδιαφέροντα μυρωδικά... Προσοχή στο ψησιμο... μην την κάψετε, θα είναι κρίμα!

Τα κρασια που συνιστούμε εδώ, λόγο της σχετικά "βαριάς" γέμισης με κιμά είναι αποκλειστικά ερυθρά, με πρώτη επιλογή το Pinot Noir. Εδώ το Κτήμα ΑΛΦΑ - Pinot Noir 2009 ταιριάζει "γάντι", όπως επίσης το Spy Valley - Pinot Noir 2010  Επίσης εκλεκτή επιλογή αποτελούν κάποια όχι και τόσο τανικά Ξινόμαυρα, όπως το Κτήμα Λίγας - Ερυθρός 2007 η Καλή Ρίζα 2009 .

Συνταγή: http://www.argiro.gr/recipes/906

2. Γαλοπούλα γεμιστή από τη Μ. Βρετανία

(πηγή: umami.gr)Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, κυρίως λόγω της γέμισης όπου κυριαρχούν τα φρούτα (φρέσκα και ξερά). Από τις επιλογές μεταξύ κιμά και λουκάνικων, προτιμήστε τα λουκάνικα, και εδώ πιστεύουμε ότι αρωματικά λουκάνικα με πορτοκάλι κλπ. θα είναι πολύ πιο ταιριαστά από τα κλασσικά βρετανικά. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η "περιποίηση" της γαλοπούλας με ...ενέσεις βουτύρου και μπράντι, που θα δώσουν στο κρέας της γαλοπούλας μια ιδιαίτερη πικάντικη γεύση.

Δύο είναι τα κρασιά που θα προτείνουμε εδώ: Chardonnay βαρελάτο, όπου η κύριες προτάσεις μας είναι οι Τέσσερις Λίμνες 2011  που διαθέτει και τα αρώματα του βαρελιού αλλά και τα αρώματα φρούτων, και το Karipidis - Chardonnay 2011, πάντα υπέροχο με τα λευκά κρέατα.

Δείτε τη συνταγή:

3. Κοτόπουλο Γεμιστό

(πηγή: Argyro.gr)Η γαλοπούλα (ιδιαίτερα η φρέσκια) είναι πολύ ακριβή για κάποιους φίλους μας. Εναλλακτικά, υπάρχει το (νοστιμότατο) κοτόπουλο, που γίνεται θαυμάσιο γεμιστό. Εδώ, αντίστοιχα απλούστερη είναι και η γέμιση. Το σύνολο είναι απλούστερο και ...θαυμάσιο, όπως είναι τις περισσότερες φορές τα απλά πράγματα. Εδώ ταιριάζει το Sauvignon Blanc, αλλά και η ελληνικότατη "μανιάτικη" Κυδωνίτσα, χωρίς να αποκλείουμε για τους λάτρεις των ερυθρών βέβαια το Pinot Noir. Έτσι λοιπόν να προτείνουμε τις εντυπωσιακές Πλαγιές Γερακιών - Λευκός 2011 , τον -