Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Οκτώ συνταγές και περισσότερα κρασιά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Οκτώ συνταγές και περισσότερα κρασιά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κακά τα ψέματα... Η "ξενόφερτη" γαλοπούλα έχει κατακυριεύσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του έλληνα... αλλά μήπως είναι το μόνο ξενόφερτο των γιορτών; Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, Ο Αη-Βασίλης, και αυτά "εκ του εξωτερικού" είναι.

Δεν είμαστε φανατικοί της "καθαρότητας" των εθίμων. Έτσι λοιπόν θα υποταχθούμε στις προτιμήσεις των φίλων μας και θα έχουμε μέσα στις επιλογές μας και γαλοπούλες... αλλά και πολλά άλλα: Πάπιες, χήνες, αρνάκι, χοιρινό, κοτόπουλο. Όλα όμως με κάτι κοινό: Είναι όλα γεμιστά!

Θα σας προτείνουμε λοιπόν τις καλύτερες, ή τις πιό "οινικά" ενδιαφέρουσες Χριστουγεννιάτικες συνταγές, και θα ταιριάξουμε μαζί τους τα πιό κατάλληλα κρασιά. Είναι μια επιλογή στην οποία μας βοήθησαν φίλοι chefs, που έψαξαν και έκριναν εκατοντάδες συνταγές στο Internet και αποφάσισαν για τις καλύτερες. Η επιλογές έχουν περιοριστεί στο Internet για να είναι σε εσάς διαθέσιμες οι συνταγές των πιάτων. 'Όλες με υλικά απλά, προσιτά, αλλά έξυπνα συνδυασμένα, που θα τα βρείτε πολύ εύκολα.

Πιστεύουμε ότι ανάμεσά τους θα ανακαλύψετε την πιο κατάλληλη για τα δικά σας γούστα, και να παρουσιάσετε ένα κυρίως πιάτο εκλεκτό, δοκιμασμένο, μαζί με τον ιδανικό συνδυασμό κρασιών στο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας.

Αφού πούμε αυτά, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η (ξένη-γαλλική) κατεψυγμένη γαλοπούλα κοστίζει 2,75 ευρώ το κιλό, ενώ η ελληνική (φρέσκια - δεν βρήκαμε κατεψυγμένη) περίπου 7-8 ευρώ το κιλό!! Να συμπληρώσουμε ότι η κατεψυγμένη γαλοπούλα έχει πιο μαλακό κρέας και είναι πολύ πιό εύκολη στο μαγείρεμα, δεν θέλει καθάρισμα και έχει θερμόμετρο που δείχνει πότε είναι έτοιμη. Τώρα... αν πρέπει οι να υποστηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα (που πρέπει!) ας μας δώσουν τη δυνατότητα οι έλληνες παραγωγοί!

1. Γαλοπούλα γεμιστή

(πηγή: Argyro.gr)



Είναι μια εξαιρετική, παραδοσιακή συνταγή με κύριο χαρακτηριστικό της την πλούσια γέμισή της. Πέρα από τα ψιλοκομμένα εντόσθια, συμμετέχουν επίσης 2 είδη κιμά (χοιρινός και μοσχαρίσιος), δαμάσκηνα, κάστανα, μήλα, καρύδια και κάστανα, κουκουνάρι και άλλα ενδιαφέροντα μυρωδικά... Προσοχή στο ψησιμο... μην την κάψετε, θα είναι κρίμα!

Τα κρασια που συνιστούμε εδώ, λόγο της σχετικά "βαριάς" γέμισης με κιμά είναι αποκλειστικά ερυθρά, με πρώτη επιλογή το Pinot Noir. Εδώ το Κτήμα ΑΛΦΑ - Pinot Noir 2009 ταιριάζει "γάντι", όπως επίσης το Spy Valley - Pinot Noir 2010  Επίσης εκλεκτή επιλογή αποτελούν κάποια όχι και τόσο τανικά Ξινόμαυρα, όπως το Κτήμα Λίγας - Ερυθρός 2007 η Καλή Ρίζα 2009 .

Συνταγή: http://www.argiro.gr/recipes/906

2. Γαλοπούλα γεμιστή από τη Μ. Βρετανία

(πηγή: umami.gr)



Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, κυρίως λόγω της γέμισης όπου κυριαρχούν τα φρούτα (φρέσκα και ξερά). Από τις επιλογές μεταξύ κιμά και λουκάνικων, προτιμήστε τα λουκάνικα, και εδώ πιστεύουμε ότι αρωματικά λουκάνικα με πορτοκάλι κλπ. θα είναι πολύ πιο ταιριαστά από τα κλασσικά βρετανικά. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η "περιποίηση" της γαλοπούλας με ...ενέσεις βουτύρου και μπράντι, που θα δώσουν στο κρέας της γαλοπούλας μια ιδιαίτερη πικάντικη γεύση.

Δύο είναι τα κρασιά που θα προτείνουμε εδώ: Chardonnay βαρελάτο, όπου η κύριες προτάσεις μας είναι οι Τέσσερις Λίμνες 2011  που διαθέτει και τα αρώματα του βαρελιού αλλά και τα αρώματα φρούτων, και το Karipidis - Chardonnay 2011, πάντα υπέροχο με τα λευκά κρέατα.

Δείτε τη συνταγή:

3. Κοτόπουλο Γεμιστό

(πηγή: Argyro.gr)



Η γαλοπούλα (ιδιαίτερα η φρέσκια) είναι πολύ ακριβή για κάποιους φίλους μας. Εναλλακτικά, υπάρχει το (νοστιμότατο) κοτόπουλο, που γίνεται θαυμάσιο γεμιστό. Εδώ, αντίστοιχα απλούστερη είναι και η γέμιση. Το σύνολο είναι απλούστερο και ...θαυμάσιο, όπως είναι τις περισσότερες φορές τα απλά πράγματα. Εδώ ταιριάζει το Sauvignon Blanc, αλλά και η ελληνικότατη "μανιάτικη" Κυδωνίτσα, χωρίς να αποκλείουμε για τους λάτρεις των ερυθρών βέβαια το Pinot Noir. Έτσι λοιπόν να προτείνουμε τις εντυπωσιακές Πλαγιές Γερακιών - Λευκός 2011 , τον - Αμέθυστο Sauvignon Blanc 2010  που συνδυάζει ιδανικά τα φρέσκα φρουτώδη αρώματα της ποικιλίας με τις πικάντικες νότες που δίνει η παραμονή στο δρύινο βαρέλι. Στη συνέχεια έχουμε την Κυδωνίτσα του "μάγου" της ποικιλίας Θεοδωρακάκου, μια κάπως τολμηρή επιλογή που πιστεύουμε όμως ότι θα ταιριάξει θαυμάσια...

Δείτε τη συνταγή:

4. Χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια και μπέικον

(πηγή: Sidagi.gr)



Έχουμε συνηθίσει σαν Χριστουγεννιάτικο πιάτο το Χοιρινό με δαμάσκηνα. Εδώ έχουμε την εναλλακτική πρόταση, εξ' ίσου ενδιαφέρουσα. Εδώ αυτό που κάνει τη συνταγή ξεχωριστή είναι το ότι η γέμιση δεν "ανταγωνίζεται" το -γενικά- ευαίσθητο χοιρινό... χωρίς κρεατικά, με απλά υλικά -μανιτάρια, μπέικον, κάστανα, κασέρι, θυμάρι, πιπεριά- έρχεται να συμπληρώσει θαυμάσια τη γεύση του χοιρινού.

Εδώ τα κρασιά μπορεί να ποικίλουν σε μια μεγάλη γκάμα, από βαρελάτα Chardonnay μέχρι ελαφρά ερυθρά, ή και ροζέ!. Ναι, ροζέ. Η πρώτη μας επιλογή είναι ο εξαιρετικός Βυσσινόκηπος του Παλυβού , και στη συνέχεια ένα θαυμάσιο Merlot, το Château Julia - Merlot 2009  και το AΕΝΑΟΝ Merlot 2008. Αν το πορτοφόλι σας είναι σχετικά "μεγάλο" ή η αγάπη σας για το κρασί, σας προτείνουμε ένα Châteauneuf du Pape - Clos de L' Oratoire des Papes 2010. Η 'τολμηρή' επιλογή εδώ είναι ένα Riesling ή και ένα βαρελάτο Ασύρτικο

Δείτε τη συνταγή:

5. Αρνάκι γεμιστό

(πηγή: http://www.metrogreece.gr)



Το παραδοσιακό -πριν την επέλαση της γαλοπούλας- κυρίως πιάτο των Χριστουγέννων ήταν το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, το κατ' εξοχήν παραδοσιακό γιορταστικό πιάτο των Ελλήνων. Εδώ έχουμε μια παραλλαγή γεμιστή, με εξαιρετική επιλογή γέμισης μόνο τα εντόσθια του αρνιού, που θυμίζει αξέχαστες θεσσαλονικιώτικες αμαρτίες...

Κλασσική επιλογή εδώ, πρώτιστα Syrah, και στη συνέχεια Ξινόμαυρα και ποιοτικά Αγιωργίτικα. Από τα πρώτα, ασφαλώς θα προτείνουμε το κορυφαίο Κτήμα Αβαντίς - Syrah 2008 του 'Master of Syrah' Απόστολου Μούντριχα  και από εκεί και πέρα... δύσκολη η επιλογή, γιατί έχουμε πάρα πολλά εξαιρετικά ελληνικά Syrah, ίσως η καλύτερη έκφραση διεθνούς ποικιλίας στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Διάπορος 2008 , blend Ξινόμαυρου και Syrah, και από τα Αγιωργίτικα ο θαυμάσιος Μέγας Οίνος Σκούρα 2008, blend με Cabernet Sauvignon, και το ξεκάθαρο Terra Leone - Ammos Reserve 2007

Δείτε τη συνταγή:

6. Μπούτι αρνίσιο γεμιστό

(πηγή: http://www.oisyntagesmoy.gr)



Μια αντίστοιχη με την προηγούμενη συνταγή, με απλούστερη όμως και πιο φρουτώδη γέμιση. Βερίκοκα ξερά Ψιλοκομμένα, θυμάρι, δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, πράσινο μήλο, καρύδια συνιστούν τη γέμιση. Οι επιλογές είναι οι ίδιες σχεδόν με τις προηγούμενες, με επιλογή των πιο "ελαφρών" προτάσεων.

Δείτε τη συνταγή:

7. Πάπια γεμιστή, με μήλα και δαμάσκηνα

(πηγή: Umami.gr)



Πουλερικά δεν είναι μόνο γαλοπούλα και κοτόπουλο... Η πάπια πάντα ήταν ένα εκλεκτό πιάτο. Εδώ λοιπόν, τη βρίσκουμε γεμιστή με μήλα και δαμάσκηνα, αρμανιάκ, μαυροδάφνη και άλλα καλούδια.

Εδώ η ξηρή μαυροδάφνη είναι η κορυφαία επιλογή. Σας προτείνουμε το εξαιρετικό Gentilini Eclipse 2010 αλλά και τα Pinot Noir που προτείναμε προηγουμένως. Η γλυκύτητα της γεύσης του πιάτου ταιριάζει εξαιρετικά με μεσαίας "δυναμικότητας" αγιωργίτικα, όπως η Μικρή Κιβωτός - Ερυθρός 2007  και οι Άκρες - Ερυθρός.

Δείτε τη συνταγή:

8. Ιρλανδέζικη γεμιστή χήνα

(πηγή: Umami.gr)



Μια "ξενόφερτη" συνταγή της "ξενόφερτης" γαλοπούλας... Αλλά όποιος έχει επισκεφθεί την Ιρλανδία, θα βεβαιώσει ότι κατοικείται από ...έλληνες, σχεδόν σε όλα: Γούστα, χιούμορ (μάλλον "πλάκα"), κέφι...

Έτσι η ιρλανδέζικη συνταγή είναι γεμάτη εκπλήξεις: Σάλτσες μήλου, κρεμμυδιού, μοσχοκάρυδο... δοκιμάστε τη και δεν θα χάσετε. Αλλά και ο συνδυασμός με το κρασί οφείλει να είναι το ίδιο πρωτότυπος: Εδώ θα λάμψει το κορυφαίο ίσως Merlot μας, ο Κοκκινόμυλος Τσέλεπου αλλά και το Γαία S - Syrah & Αγιωργίτικο 2008. Ο Nostos Grenache 2006  θα συνδυαστεί θαυμάσια, καθώς και το Adobe Carmenere 2010 . Ασφαλώς, για τους φίλους του λευκού,τα βαρελάτα Chardonnay θα δώσουν καλούς συνδυασμούς.


Αυτές οι συνταγές που προτείνουμε, αυτά και τα κρασιά τους... Πάρτε τα σαν "οδηγούς", πειραματιστείτε τόσο με τα υλικά των συνταγών όσο και με τους συνδυασμούς κρασιών.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σας αρέσει.

Το ίδιο και για τα γεμιστά που προτείναμε.

Καλά Χριστούγεννα, καλή σας όρεξη και... στην υγειά σας

Μοιραστείτε το άρθρο: