Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το ...ξίδι φυγείν αδύνατον!

Το ...ξίδι φυγείν αδύνατον!
Κάποιος σοφός περί τον οίνο είχε πει ότι το κρασί είναι μια ενδιάμεση ασταθής κατάσταση πριν καταλήξει μοιραία κάποτε γίνει ξίδι. Έτσι λοιπόν, μια και το πεπρωμένο του κρασιού (που δεν θα προλάβουμε να πιούμε, βέβαια!) είναι το ξίδι, το αρχαίο ρητό "το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον" αντανακλάται και στο ξίδι!

Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για το κρασί, ισχύει και για το House of Wine. Μπορούμε να παραδεχτούμε λοιπόν ότι ...ΝΑΙ! Το Ηouse of Wine πουλάει ...ξίδια!

Ναι, αλλά... τι ξίδια! Εξαιρετικά, παλαιωμένα, κυριολεκτικά απίστευτα σε γεύσεις και αρώματα! Αν εκπλήσσεστε, τότε σίγουρα είστε ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να διαβάσουν τη συνέχεια.

Τα καλά ξίδια λοιπόν, είναι από τα πιο χρονοβόρα προϊόντα όσον αφορά στη παραγωγή τους, αφ' ενός μεν γιατί η οξοποίηση είναι μια διαδικασία σχεδόν συνεχής, αφ' ετέρου μπορεί να διαρκεί και 10 χρόνια! Προσοχή εδώ: Όχι 10 χρόνια παλαίωσης μόνο, αλλά σε μερικες περιπτώσεις πολλά χρόνια για τη διαδικασία δημιουργίας ενός εξαιρετικού ξιδιού.

Γεμάτο από θρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες, οξέα, ένζυμα, το ξιδι είναι ένα βασικό συστατικό των φαγητών μας. Από τον μεσαίωνα στη γειτονική μας Ιταλία (τη χώρα όπου η έννοια Gourmet υπήρχε όχι σαν λέξη, αλλά σαν ουσία ανέκαθεν) παρασκευάζεται το περισσότερο γνωστό "ειδικό" ξίδι, το Μπαλσάμικο της Modena (Aceto Balsamico Tradizionale)
από σταφύλια της ποικιλία trebbiano ήδη από το 1046 τουλάχιστον όταν και γίνεται η πρώτη αναφορά του.

Βέβαια, η ιστορία του ξιδιού έχει τις ρίζες της στην Κίνα, όπου η παρασκευή του χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. και σαν υλικό παρασκευής είχε βασικά το ρύζι. Οι συνταγές για πενήντα δύο ασθένειες που βρέθηκαν στο Mawangdui στην Changsha, επαρχία του Χουνάν είναι οι πρώτες συνταγές που βρέθηκαν ποτέ στην Κίνα. Αναφέρουν λεπτομερώς πώς ξίδι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκαυμάτων, κήλης, γάγγραινας, δαγκώματα σκυλιών, κλπ. Το ξίδι αποδεδειγμένα πια με στοιχεία του 21ου αιώνα μπορεί να ανακουφίσει την κούραση, να καθυστερήσει την άνοια, να προλάβει την παχυσαρκία, να βελτιώσει και να ομορφύνει το δέρμα, να μειώσει τα λιπαρά του αίματος και τη χοληστερόλη, αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης των ηπατικών νόσων. Μπορεί επίσης, λόγω της οξύτητάς του, να... καθαρίσει αντικείμενα από λίπη, να απολυμάνει επιφάνειες κλπ.

Το ξίδι δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από σταφύλια ... οι άνθρωποι έχουν κάνει ξίδι από μελάσα, σόργο, φρούτα, μούρα, πεπόνια, καρύδα, μέλι, μπύρα, σιρόπι σφενδάμου, πατάτες, τεύτλα, βύνη, σπόρους, από οτιδήποτε μπορεί να παράξει αλκοόλη ... Το γνωστό μας Μπαλσάμικο, ένα από τα αγαπημένα για σάλτσες και σαλάτες, γίνεται από σταφύλια, το μηλόξιδο από μήλα, τα malt ξίδια από δημητριακά, και πολλά ξίδια από ρύζι.

Εμείς εδώ, λόγω ...αντικειμένου, θα ασχοληθούμε κυρίως με το ξίδια από σταφύλια. Κάποιοι έλληνες οινοποιοί έχουν κατανοήσει τη συγγένεια του ξιδιού με το κρασί, και παραμερίζοντας το φόβο να ειπωθεί ότι φτιάχνουν ...ξίδια, προχώρησαν στη δημιουργία φανταστικών ξιδιών.

Όπως σημειώνει ο οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος σε συνέντευξή του στην Αλεξάνδρα Μανδράκου (Καθημερινή) , η Γαία Οινοποιητική οδηγήθηκε στο ξίδι για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: «Υπήρχε μούστος που δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές που έχουμε θέσει ως οινοποιείο. Και μας έμεναν τρεις επιλογές. Είτε τελικά θα τον χρησιμοποιούσαμε σε βάρος της ποιότητας του κρασιού μας είτε θα τον πουλούσαμε φτηνά σε κάποιον που κάνει κρασί χύμα είτε θα βρίσκαμε ένα τρόπο να τον αξιοποιήσουμε. Αποφασίσαμε να παράξουμε ξίδι, παίρνοντας και τα αναγκαία ρίσκα βεβαίως. Θυμάμαι σχόλια, του τύπου «Μα δεν φοβάσαι μήπως συνδεθεί το όνομα της εταιρείας με το ξίδι»; Από τη στιγμή που βγάζουμε 300.000 φιάλες κρασί το χρόνο και μόλις 6.000 μπουκαλάκια ξίδι, δεν μπορούμε καν να υποστηρίξουμε πως «μπήκαμε» στην οξοποιία. Ο όγκος της παραγωγής είναι πολύ μικρός. Όμως αυτό που πράγματι μπορούμε να πούμε είναι πως με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να διαφυλάξουμε το κρασί μας».

Το ξίδι της Γαίας "Ξίδι Σαντορίνης Ασύρτικο" παρασκευάζεται στη Σαντορίνη από σταφύλια Ασύρτικου, και παλαιώνει 5 χρόνια.

Η "Οινότρια Γη" του Κώστα Λαζαρίδη, είναι ένα οινοποιείο που φτιάχνει εξαιρετικό παλαιωμένο ξίδι. Όταν το είχαμε για πρώτη φορά δοκιμάσει στο οινοποιείο της "Οινότριας γης" είχαμε κυριολεκτικά μείνει κατάπληκτοι, και η δοκιμή με το μικρό κουταλάκι δεν μας ...έφτανε! Με το Aceto Botanico Brown Seal να παλαιώνει 4 χρόνια, το Aceto Botanico Red Seal 6 χρόνια και το κορυφαίο της σειράς Aceto Botanico Gold Seal 10 χρόνια, η Οινότρια Γη έχει μια πλήρη γκάμα εξαιρετικών ξιδιών...

Δείτε λοιπόν τη νέα μας κατηγορία με παλαιωμένα ξίδια. Όσο περνάει ο καιρός θα εμπλουτίζεται και με περισσότερα παλαιωμένα ξίδια άλλων οινοπαραγωγών ή οξοπαραγωγών.

Μοιραστείτε το άρθρο: