Υπέροχοι συνδυασμοί θαλασσινών με κρασιά από τη Μαρία Δήμου
Έχουμε πολλές φορές εκφράσει το θαυμασμό μας για τους συνδυασμούς πιάτων και κρασιών της Μαρίας Δήμου. Φυσικός, οινοχόος, αρθρογράφος του "Οινοχόου" και δεινή γευσιγνώστης, η Μαρία μας δίνει σε αυτό το άρθρο εξαιρετικούς συνδυασμούς των θαυμάσιων θαλασσινών μας με τις ποικιλίες των Ελληνικών κρασιών. Αφού ευχαριστήσουμε τη Μαρία, ας απολαύσουμε τις προτάσεις της!.


Γυαλιστερές: Βηλάνα


Γυαλιστερό κέλυφος και εσωτερικό με χαρακτηριστική κόκκινη «γλωσσίτσα». Δυο σταγόνες λεμόνι και... η γεύση της θάλασσας πλημμυρίζει το στόμα σας. Τις γυαλιστερές τις απολαμβάνουμε συνήθως ωμές, με το λεμόνι τους. Και τι καλύτερο από το να τις συνοδεύσουμε με ένα κρασί που προσφέρει αντίστοιχα δροσερή γεύση και έναν ήπιο χαρακτήρα με αρώματα καλοκαιριού, όπως μια Βηλάνα. Μη διστάσετε ωστόσο να τις χαρείτε και με ένα λευκό αφρώδες κρασί, όπως ένα Prosecco ή ένα ελληνικό αφρώδες από Μοσχοφίλερο. Αν κάποιος Αμερικανός φίλος σας προτείνει να κάνει μια σούπα με τις γυαλιστερές, μην αρνηθείτε. Η σούπα αυτή (clam chowder) περιέχει εκτός των άλλων πατάτες, κρεμμύδια και κρέμα γάλακτος και όταν κρυώσει λίγο ταιριάζει θαυμάσια με ένα παχύ βαρελάτο Viognier.

Καραβίδες: Sauvignon Blanc

Οταν οι φρέσκες καραβίδες ψήνονται στα κάρβουνα μοσχομυρίζουν θάλασσα κι αν δοκιμάσετε το κεφάλι και τις δαγκάνες τους νιώθετε στη γεύση τη μεταλλικότητα της θαλασσινής αρμύρας. Συνοδεύστε τις με ένα λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι, ώστε να είναι αρκετά πλούσια και γεμάτη η γεύση του και σίγουρα θα τις ευχαριστηθείτε. Για ένα ριζότο με καραβίδες, επιλέξτε και πάλι ένα λευκό κρασί που έχει ωριμάσει σε βαρέλι. Ανάλογα με τα υλικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται στο ριζότο, κάντε την επιλογή του. Eτσι αν περιέχει πολλά μυρωδικά διαλέξτε ένα αρωματικό κρασί, όπως ένα Sauvignon Blanc, ενώ αν αφήνει τη γεύση της καραβίδας να κυριαρχήσει διαλέξτε κάτι λιγότερο έντονο όπως ένα Chardonnay.

Αστακός: Λευκό κρασί

Οι αστακομακαρονάδες βρίσκονται προ των πυλών. Διαλέξτε ένα λευκό κρασί με πλούσια γεύση, περασμένο για λίγο από βαρέλι, και απολαύστε με την παρέα σας ένα φαγητό που σίγουρα θα αναπολείτε τα κρύα βράδια του επόμενου χειμώνα.
Κυδώνια: Mοσχοφίλερο


Τα κυδώνια τα απολαμβάνουμε συνήθως ωμά με λίγο λεμόνι, σπανιότερα σαγανάκι και αρκετά συχνά σε μια μακαρονάδα με θαλασσινά. Αν αποφασίσετε να ανοίξτε την όρεξή σας με λίγα κυδώνια, πιείτε ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο. Ελαφρύ και αρωματικό, θα συνοδεύσει διακριτικά τα φρέσκα όστρακα. Για κυδώνια σαγανάκι με μυρωδικά επιλέξτε ένα πολυποικιλιακό λευκό κρασί που εκφράζει τα βοτανικά αρώματα του πιάτου. Οσο για μια μακαρονάδα με όστρακα, τι θα λέγατε για ένα αρωματικό Ασύρτικο με Sauvignon Blanc από τη Bόρεια Ελλάδα;

Αχινοί: Aσύρτικο

Κατάμαυροι, γυαλιστεροί, επιβλητικοί και αρχοντικοί, οι αχινοί κρύβουν στο εσωτερικό τους τον βελούδινο πορτοκαλή θησαυρό τους, με τη γεύση της θάλασσας και την έντονη μεταλλικότητά του. Τους απολαμβάνουμε ως έχουν ή με την προσθήκη λεμονιού. Και στις δύο περιπτώσεις όμως καλό είναι να τους συνοδεύουμε με ένα κρασί εξίσου επιβλητικό, με έντονα αρώματα ορυκτών και καλή οξύτητα. Οι αχινοί βρίσκουν το ταίρι τους σε ένα Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, αναδεικνύουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους μ' ένα αρχοντικό Riesling και κλέβουν την παράσταση με μια φίνα ροζέ σαμπάνια.

Στρείδια: Σαμπάνια