Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

ACHAIA CLAUSS: Τα ιστορικά κελάρια ξαναγίνονται επισκέψιμα

ACHAIA CLAUSS: Τα ιστορικά κελάρια ξαναγίνονται επισκέψιμα
Ξέρετε για την  ACHAIA CLAUSS; Την πατρινή οινοποιία που αριθμεί πάνω από 150 χρόνια ζωής;
Με ευκαιρία του ανοίγματος και πάλι των ιστορικών εγκαταστάσεών της στο κοινό, κάνουμε εδώ μια μικρή αναδρομή της ιστορίας της πατρινής οινοποιίας, που ουσιαστικά αποτελεί και ιστορία της οινοπιίας στην Ελλάδα.

Το 1859 ο Βαυαρός Γουσταύος Kλάους, αντιπρόσωπος της εταιρείας "Φελς και Σια", προβαίνει στην αγορά μια έκτασης 60 στρεμμάτων στα 500 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή του Ριγανόκαμπου από τον κτηματία Γεώργιο Κωστάκη. Εκεί έχτισε την θερινή κατοικία του, στην οποία φρόντισε να φυτέψει αμπέλια.

Το 1854, ο Kλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαικής πρωτεύουσας και την γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδος. Κτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται, γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της οινοποιίας. Το Château Κλάους.

Στην πορεία του χρόνου, το πάθος και η σοφία του Γουσταύου μεταμόρφωσαν την μικρή οινοποιία σε ένα ολόκληρο οινικό συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών-θρύλων.

Το 1873 δημιουργείται το βαθυπόρφυρο, επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί, η Μαυροδάφνη, το οποίο έμελλε να καθαγιαστεί στη συνείδηση κυρίως των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, σαν το νάμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επίσης σαν ''φαρμακευτικός οίνος'', ελιξίριο και δυναμωτικό για τους ασθενικούς οργανισμούς από τότε μέχρι και τις μέρες μας. Είναι στην κυριολεξία το λατρεμένο κρασί της ACHAIA CLAUSS.

Λίγο αργότερα, το άρωμα και δυναμική του Μοσχάτου Πατρών θα δημιουργήσει το ομώνυμο κρασί με την εύθραυστη γοητεία. Το Μοσχάτο Πατρών έχει βραβευθεί στο παρελθόν πολλές φορές, με την πιο σπάνια και σημαντικότερη διάκριση, αυτή της “Κρυστάλλινης Κούπας” στον διεθνή διαγωνισμό κρασιών, ποτών και λικέρ «Monde Selection» στις Βρυξέλλες το 1980. Διάκριση, που έχουν λάβει ελάχιστα κρασιά στον κόσμο, για την βράβευσή τους με χρυσό μετάλλιο επί τρεις συνεχόμενες χρονιές. Όλος ο ήλιος της Ελλάδας σε μια γουλιά κρασί.

Η χρονιά του 1901, σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Δεμέστιχα.

Η Δεμέστιχα γίνεται η Πρέσβειρα των ελληνικών μεθόδων οινοποίησης και καταργεί τα σύνορα καθώς εξαπλώνει ραγδαία τη φήμη της οινοποιίας του Γουσταύου στα πέρατα της γης.

Βάζοντας τα θεμέλια της λόγιας οινοποίησης, παρέδωσε στους μεταγενέστερους συνεχιστές του έργου του την αγάπη και την αυταξία της γης και του τόπου που τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε.

To 1919, η ACHAIA CLAUSS περνάει σε ελληνικά χέρια, του Βλάσση Αντωνόπουλου. Αρχίζει ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης.

Διατηρείται το παραδοσιακό κομμάτι της οινοποιίας σαν το αδιάσειστο τεκμήριο της συμβολής της ACHAIA CLAUSS στο ρίζωμα του εκλεπτυσμένου οίνου στην ελληνική πραγματικότητα. Η φήμη της ACHAIA CLAUSS έχει εξαπλωθεί σε 43 χώρες του κόσμου.

156 διεθνείς διακρίσεις, 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά, 38 αργυρά μετάλλια και αμέτρητα διπλώματα φιλοξενούνται στην Κάβα Δανιηλίδος και μαρτυρούν το κύρος της ACHAIA CLAUSS στην παγκόσμια αγορά του κρασιού. Η αγάπη της για το καλό κρασί, η εμμονή της στην βελτίωση της ποιότητας και η αναμφισβήτητη τεχνογνωσία της, την κατατάσσουν ανάμεσα στις ανταγωνιστικότερες οινοποιίες του κόσμου, που προσβλέπει στην ανάδειξη των κρυμμένων μυστικών του Ελληνικού Αμπελώνα και στην αξιοποίησή τους στο μέγιστο δυνατό.

Σήμερα

Ανοίγει λοιπόν και πάλι το Οινόκαστρο της Achaia Clauss και τα ιστορικά κελάρια ξαναγίνονται επισκέψιμα, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Μετά από ανακατατάξεις και ποικίλες αναπροσαρμογές η 152χρονη Πατρινή οινοποιία είναι έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι τους επισκέπτες από την Πάτρα και τους εκδρομείς απ’ όλο τον κόσμο και να τους ξεναγήσει στο Αυτοκρατορικό Κελάρι με τα ξυλόγλυπτα βαρέλια, τα αφιερωμένα στις επισκέψεις ηγετών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων –Ελλήνων και μη. Οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε μία ώρα, από τις 10.00΄π.μ. ως τις 6.00΄μ.μ., ενώ οργανώνονται –κατόπιν συνεννοήσεως– και οινογευστικές δοκιμές. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της αξιοποίησης του ιστορικού αρχείου της Οινοποιίας με την ανάδειξη του παλαιού αποσταγματοποιείου, όπου γινόταν η παραγωγή αποστάγματος με χρήση φωτιάς, με τον παραδοσιακό τρόπο και τις συνταγές των παλαιών ποτοποιών της Achaia Clauss.

Και ενώ το 152χρονο οινοποιείο μπαίνει σε μια νέα ιστορική φάση, το εκ νέου άνοιγμα της κάβας της και των κελαριών έρχεται να σημανθεί από την κατάκτηση δύο νέων οινολογικών βραβείων, από τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Ένα χρυσό μετάλλιο για την Μαυροδάφνη Reserve εσοδείας 1999 και ένα χρυσό μετάλλιο για τη Μαυροδάφνη Grand Reserve του 1979 παρέλαβε η αποστολή της Achaia Clauss που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και τη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών.

Έτσι ανανεώνεται η ισχύς της αποφθεγματικής διαπίστωσης που έκανε ο γνωστός ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Μπακουνάκης, στο βιβλίο του «Το κρασί του Γουσταύου», γράφοντας ότι η Achaia Clauss «λειτούργησε ως η μοναδική στον κόσμο αγροτική πρεσβεία ενός κρασιού επιδορπίου αλλά και ορεκτικού, της Μαυροδάφνης, και ταυτόχρονα ως εστία, πάλι μοναδική, ενός πολιτισμού πολυτέλειας, γαλήνης και τρυφής».

Επισκέψεις: καθημερινά από 09.00 έως 17.00

Τηλ.: 2610325051 έως 2610325059



Μοιραστείτε το άρθρο: