Ο Paolo Basso καλύτερος Sommelier του κόσμου!
Η παγκόσμια κοινότητα των απανταχού Sommelier έχει από χτες τρία πολύ χαρούμενα μέλη, εννέα πολύ απογοητευμένα και ένα που πλέει σε πελάγη ευτυχίας.
Είναι ο ιταλοελβετός Paolo Basso, από την Ελβετία, στον οποίο οι κριτές στο Τόκιο απένειμαν το πρώτο βραβείο σε μια τελετή μπροστά σε 4.000 περίπου θεατές που μεταδόθηκε ζωντανά στην ιαπωνική κρατική τηλεόραση.

Ο διαγωνισμός για τον καλύτερο Sommelier του κόσμου διοργανώνεται από το 1969 από την ASI, (Association de la Sommellerie Internationale) την Διεθνή Ένωση των Sommelier. Η φετεινή διοργάνωση έγινε στο Τόκιο, όπου υποψήφιοι από 54 χώρες συμμετείχαν στους προημιτελικούς στις 27 Μαρτίου. Από αυτούς 12 προκρίθηκαν στους ημιτελικούς που έγινεαν στις 28 Μαρτίου, και 3 επελέγησαν για τους τελικούς στις 29 Μαρτίου.

Οι άλλοι δύο ευτυχείς που μαζί με τον πρώτο πια Sommelier του κόσμου Paolo Basso συνθέτουν την κορυφαία τριάδα, είναι η Καναδή Véronique Rivest -η πρώτη γυναίκα sommelier που φθάνει στην τριάδα των τελικών- και ο Aristide Spies από το Βέλγιο.

Ο Basso εργάζεται στο Conca Balla στο Vacallo, στο σύνορα Ιταλίας-Ελβετίας, και υπήρξε υποψήφιος στον τελικό για τις χρονιές 2000, 2007 και 2010, όπου ήρθε δεύτερος και τις τρεις χρονιές.

"Ένας καλός sommelier όχι μόνο πρέπει να έχει καλή γνώση του κρασιού, αλλά επίσης χρειάζεται να γνωρίζει πως θα κάνει τους πελάτες να νοιώσουν άνετα, και πως θα τους κάνει να απολαύσουν το φαγητό τους», εξήγησε ο Serge Dubs, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και πρώην πρωταθλητής, λίγο πριν από την τελική κρίση.

"Ο sommelier πρέπει να είναι πολύ καλός στην επικοινωνία, πρέπει να ξέρει τι θέλουν οι πελάτες του και πώς να τους κάνει την εμπειρία τους στο εστιατόριο αξέχαστη" δήλωσε ο πρώην πρωταθλητής Basset.

Ο "δικός μας" Νικόλας Γιαννόπουλος κατέλαβε την 29η θέση.