Mark Squires: Κορυφαία βαθμολόγηση των ελληνικών κρασιών για τo eRobertParker.com
Παρά τα "χτυπήματα" (πάνω αλλά και κάτω από τη μέση!) και την κριτική που έχει δεχθεί τελευταία τόσο ο ίδιος ο Robert Parker όσο και το site του eropertparker.com, μετά την πώλησή τους σε ασιάτες, εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για τις εκτιμήσεις και τις βαθμολογίες των κρασιών.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα Ελληνικά κρασιά, στα οποία εξακολουθεί να αφιερώνει την προσοχή του ο πολύ γνωστός κριτικός οίνου και στενός συνεργάτης εδώ και χρόνια του Robert Parker, ο Mark Squires.

Ανοιχτές ΠόρτεςΈτσι λοιπόν με χαρά δημοσιεύουμε την τελευταία και ...πολυαναμενόμενη εκτίμηση -ανοιξιάτικη!- του Mark Squires Για τα ελληνικά κρασιά, που αναρτήθηκε στις 25 Απριλίου στο erobertparker.com.

Έχουμε λοιπόν 34 κρασιά που δοκιμάστηκαν και βαθμολο-γήθηκαν, 17 ερυθρά, 5 ροζέ και 12 λευκά. Τη μεγαλύτερη βαθμολογία πήραν τα λευκά, με 7 κρασιά στα 12 να βαθμολογούνται με 90 έως 93! (58%). Αντίστοιχα στα ερυθρά βαθμολογήθηκαν 5 κρασιά στα 17 από 90 έως και 91 (29,5%)

Με μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί, βλέπουμε ότι ο Αργυρός και η Γαία Οινοποιητική πήραν τις μεγαλύτερες βαθμολογίες: Ο Αργυρός είχε βαθμολογίες πάνω από 90 στα 5 από τα 6 κρασιά του που δοκιμάστηκαν, η δε Γαία 4 στα 8 αντίστοιχα. Το κρασί με τη μεγαλύτερη βαθμολογία ήταν ο "αθάνατος" Θαλασσίτης βαρέλι με 93/100 ακολουθούμενος από τη Σαντορίνη Βαρέλι του Αργυρού με 92/100

Είναι ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις του Mark Squires για τα λευκά και τα ροζέ κρασιά μας: "Η Ελλάδα συστηματικά μας χαρίζει εξαιρετικές στιγμές για την απόλαυση κρασιών σε ζεστό καιρό. Δεν θέλω να ακούγομαι σαν κολλημένος δίσκος, αλλά η άφιξη των ελληνικών κρασιών είναι άλλος ένας λόγος για να θέλω να έρθει ο ζεστός καιρός.... Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές εδώ για λευκά και ροζέ."

Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα σχόλιά του για το Θαλασσίτη Βαρέλι: "Όποιες και αν είναι οι προκαταλήψεις μου ενάντια στο συνδυασμό βαρελιού και Ασύρτικου, αυτό (το κρασί) είναι υπέροχο, ένα θαυμάσια δομημένο κρασί που ενσωματώνει το βαρέλι (δρυ) εξαιρετικά καλά. Προσθέστε την πολύ καλή του οξύτητα και έχει τη φρεσκάδα για να εξισορροπήσει το βαρέλι και να ζωντανέψει το κρασί. Είναι γεμάτο στο στόμα, τελειώνοντας με ένταση τόσο από την οξύτητα όσο και από το βαρέλι (δρυ). Αν θέλετε να κάνετε μια μελέτη για το συνδυασμό βαρελιού και Ασύρτικου, αυτό (το κρασί) είναι μια πολύ καλή αρχή."

Πολλά μπράβο σε όλους και στα κρασιά τους, ακόμα περισσότερα στο Κτήμα Αργυρού και στη Γαία Οινοποιητική... Το ελληνικό κρασί εδραιώνει τη θέση του στην παγκόσμια οινική οικογένεια, και -όπως παρατηρεί και ο Mark, "όχι μόνο με το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο"!

Year (*1)Wine NameRating
1 2011Gai'A Thalassitis Oak Fermented93
22011Argyros Estate Santorini Barrel Fermented92
32010Argyros Estate Mavrotragano91
42006Gai'A Agiorgitiko Gai'A Estate91
52007Gai'A Agiorgitiko Gai'A Estate91
62012Argyros Estate Assyrtiko90
72012Argyros Estate Aidani Estate90