Οι Ισπανοί επανέρχονται στην κορυφή των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου
Αν θέλετε να απολαύσετε ένα μοναδικό γεύμα στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, θα πρέπει και πάλι (!) να ταξιδέψετε στην Ισπανία, και μάλιστα στην Καταλονία. Μόλις 50 περίπου χιλιόμετρα από το μυθικό ElBulli του Ferran Adria, που κράτησε την πρώτη θέση για 4 συνεχή χρόνια. Και αυτό γιατί το περίφημο Noma στην Δανία, ο διάδοχος του ElBulli, αποκαθηλώθηκε εφέτος από την πρώτη θέση του καταλόγου των 50 καλυτέρων εστιατορίων του κόσμου μετά από 3 ολόκληρα χρόνια παραμονής εκεί, από το El Celler de Can Roca των 3 αδελφών Roca, στην Girona της Ισπανίας.
Η Καταλονία λοιπόν ξαναγίνεται το κέντρο του διεθνούς Gourmet Jet Set, μετά από 4 χρόνια!

Πως όμως δημιουργείται αυτή η περίφημη λίστα και πως διοργανώνεται η διαδικασία της κρίσης για την ανάδειξη των εξαιρετικών 50;

Διοργανώνεται από το περιοδικό Restaurant εδώ και χρόνια, και είναι ο εγκυρότερος κατάλογος κατάταξης των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Είναι ένα ετήσιο "στιγμιότυπο" των απόψεων και εμπειριών των πάνω από 900 διεθνών εμπειρογνωμόνων και γευσιγνωστών της διεθνούς βιομηχανίας της εστίασης. Τι συνιστά "καλύτερο" επαφίεται απόλυτα στην κρίση των αξιόπιστων και πολυταξιδεμένων αυτών καλοφαγάδων που συνιστούν την επιτροπή επιλογής και κρίσης.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένος κατάλογος κριτηρίων ή check-list. Για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα εμπειρία σε ένα απλό εστιατόριο όπου ανακαλύφθηκε μια εξαιρετική καινοτομία, μπορεί να αξιολογηθεί υψηλότερα από ένα πιο πλούσιο γεύμα από μια διάσημη και αναγνωρισμένη ομάδα chef κάποιου γνωστού και βραβευμένου εστιατορίου. Τα αποτελέσματα είναι μια απλή άθροιση των ψήφων.

Δεδομένου ότι αυτός ο καλά δομημένος κατάλογος βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες των κριτών δεν μπορεί ποτέ να είναι οριστικός, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας έντιμης έρευνας για τις τρέχουσες προτιμήσεις και ένας αξιόπιστος δείκτης για τα καλύτερα μέρη για φαγητό σε όλο τον κόσμο.

Ποιό είναι όμως το El Celler de Can Roca, ο νέος αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της διεθνούς γαστρονομίας;
Το πάθος των αδελφών Roca για το μαγείρεμα αρχικά ξεκίνησε στην Can Roca, το μπαρ-εστιατόριο των γονιών τους Josep Roca και Montse Fontane στην Taialà, μια γειτονιά που βρίσκεται στα περίχωρα της Girona, στην Καταλονία.

Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσαν, μέσα στην βαβούρα των πιάτων, δίπλα στις κατσαρόλες και τηγάνια και ανάμεσα στους πελάτες. Το μπαρ ήταν το σαλόνι τους, η παιδική χαρά, ο χώρος της δουλειάς αλλά και ο χώρος από όπου έβλεπαν τηλεόραση ... από εκεί και το άρωμα των μαγειρευτών φαγητών "γενναιόδωρα, απλά και ειλικρινά φτιαγμένα" από τη μητέρα τους -όπως δηλώνουν οι ίδιοι-, που αποτέλεσε το έναυσμα της ενασχόλησής τους με τη μαγειρική.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2009, στο Bar Tomate στη Μαδρίτη, αυτά τα τρία απλά παιδιά, ο Josep, ο Jordi και Joan Roca γιόρτασαν το τρίτο τους αστέρι Michelin για το El Celler de Can Roca.... ένας πολύ μακρύς ανηφορικός δρόμος που διανύθηκε από τα αδέρφια Roca επενδύοντας πολύ δουλειά, ταλέντο αλλά και μελέτη της σύγχρονης μαγειρικής. Εντούτοις, παρέμειναν απλοί, και είναι χαρακτηριστική η δήλωση μετά τη γιορτή, για το τρίτο αστέρι: "Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι ότι ο πελάτης είναι ικανοποιημένος και θέλει να επιστρέψει, ανεξάρτητα από το αν έχουμε τρία αστέρια ή δύο", λέει ο Joan.

Το El Celler είναι ένα free-style εστιατόριο, που δεσμεύεται για την συνεχή του αφοσίωση στην avant-garde κουζίνα του, αλλά παραμένει ακόμα πιστό στη μνήμη των διαφόρων γενεών των προγόνων της οικογένειας Roca, αφιερωμένη «στην διατροφή των ανθρώπων» όπως απλά περιγράφουν την αποστολή τους τα τρία αδέρφια. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Joan και Josep Roca στο τέλος του Αυγούστου του 1986, στη Girona. Ο Joan, στην κουζίνα, και ο Josep, στην τραπεζαρία. Αμέσως μετά από αυτό, το 1987, η Encarna Tirado, τώρα παντρεμένη με τον Josep Roca, εντάχθηκε στο εστιατόριο, στην τραπεζαρία. Και ο νεότερος αδελφός τους, ο Jordi, ξεκίνησε στην κουζίνα του El Celler το 1998. Σήμερα είναι υπεύθυνος της ζαχαροπλαστικής.

Το El Celler ξεκίνησε σε ένα μικρό χώρο, ακριβώς δίπλα στο σπίτι των γονιών τους. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2007 μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.

Όλοι οι κορυφαίοι οδηγοί εστιατορίων και κριτικοί γαστρονομίας έχουν αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του El Celler κατά τα πρώτα είκοσι πέντε χρόνια της πορείας του. Το πρώτο αστέρι Michelin απονεμήθηκε το 1995 Το δεύτερο το 2002. Και το τρίτο στις 25 Νοεμβρίου του 2009. Τρεις ήλιοι από τον οδηγό Repsol, πολλές πρωτιές και διακεκριμένες θέσεις από άλλα διεθνή περιοδικά και οδηγούς. Το 2009, το αγγλικό περιοδικό Restaurant τοποθετεί το El Celler de Can Roca στην 5η ανάμεσα στα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Έφθασε στην τέταρτη θέση το 2010, στη δεύτερη το 2011 και το 2012 για να κατακτήσει επάξια στην 1η θέση το 2013.

Συνολικά, η Ισπανία έχει πέντε εστιατόρια στο top 50, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να έχουν από έξι. Στη λίστα των 50 βρίσκονται και τρία Βρετανικά εστιατόρια, και την υψηλότερη βαθμολογία έλαβε το Dinner by Heston Blumenthal, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο κεντρικό Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε δύο θέσεις, και βρίσκεται στην 7η. Το Ledbury στο Notting Hill, που διευθύνεται από τον Αυστραλό chef Brett Graham, επίσης, ανέβηκε μία θέση από πέρυσι, στην 13η.

Αλλά το πιό γνωστό εστιατόριο του Heston Blumethal, το Fat Duck στο Bray, γνώρισε μια πραγματική ήττα: Από το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο το 2005 και στη δεύτερη θέση μετά το El Bulli για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έχει πέσει 20 θέσεις κατά το παρελθόν έτος και βρίσκεται σήμερα στην 33η θέση.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς απούσα από τον κατάλογο των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Μόνο η Σπονδή βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα εστιατόρια, στην 97η θέση, ασφαλώς ένα σημαντικό επίτευγμα για το πιο γνωστό διεθνώς ελληνικό εστιατόριο.

Δείτε το  Video της βράβευσης των τριών πρώτων.


Ο Κατάλογος των 50 καλύτερων
εστιατορίων του κόσμου:


50_el_celler_de_can_roca.jpg1. El Celler de Can Roca
Τοποθεσία: Girona, Catalonia, Spain.
Chef: Joan Roca
Θέση το 2012: 2
Αστέρια Michelin: Τρία
Έτος ίδρυσης: 1986 

50noma.jpg2. Noma (website)
Τοποθεσία: Κοπενχάγη
Chef: René Redzepi
Θέση το 2012: 1
Αστέρια Michelin: Δύο
Έτος ίδρυσης: 2004



50francescana_Esterno.jpg3. Osteria Francescana (website)
Τοποθεσία: Modena, Ιταλία
Chef: Massimo Bottura
Θέση το 2012: 5
Michelin Stars: Τρία
Έτος ίδρυσης: 1995
·


50murgartiz.jpg4. Mugaritz (website)
Τοποθεσία: San Sebastián,  Ισπανία
Chef: Andoni Aduriz
Θέση το 2012: 3
Αστέρια Michelin: Δύο
Έτος ίδρυσης: 1998