Όλα τα σχόλια σχετικά με την αμφισβήτηση των βραβείων του Διαγωνισμού Decanter

Κάτω από το άρθρο μας σχετικά με τα βραβεία του διαγωνισμού Decanter World Wine Awards (Τα βραβεία του Διαγωνισμού Οίνου Decanter 2013: Έξω πάμε καλά!), ο γνωστός οινοποιός της Σαντορίνης Πάρις Σιγάλας έγραψε ένα σχόλιο.

Ένα σχόλιο οινοποιού της εμβέλειας του Πάρι Σιγάλα ασφαλώς είναι πάντα σημαντικό. Εν τούτοις το συγκεκριμένο σχόλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, με αφορμή τη σημασία που δίνει το House of Wine στο Διαγωνισμό του Decanter, ο Πάρις Σιγάλας αμφισβητεί τις διαδικασίες του διαγωνισμού αλλά και την επιτροπή κρίσης. Και το κάνει με τροπο που δεν αφήνει χώρο σε παρερμηνείες ή αμφισβητήσεις.

Η δημοσίευση του σχολίου αυτού προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια -θετικά και αρνητικά- κα από άλλους οινοποιούς, που μέσω του House of Wine τα έκαναν γνωστά στο κοινό. Τα σχόλια αυτά έχουν ήδη δημοσιευτεί, αλλά τα συγκεντρώσαμε εδώ, σε ένα σημείο, ώστε να είναι όλα εύκολα προσιτά και να μπορούν να συνεκτιμηθούν.

Επιλέγοντας (κλικ) κάθε ένα από τους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε το κάθε σχόλιο.

Τα σχόλια

Το αρχικό σχόλιο του Πάρι Σιγάλα

Το σχόλιο του Γιάννη Παρασκευόπουλου (Γαία Οινοποιητική)

Το σχόλιο του Γιάννη Τσέλεπου

Το σχόλιο του Γιώργου Παλυβού

Το σχόλιο της Γαίας Οινοποιητικής

Το σχόλιο του Στέλλιου Μπουτάρη

Το σχόλιο του Μανώλη Γιαμνιαδάκη

Το σχόλιο του Αργύρη Τσακίρη

Η απάντηση του Πάρι Σιγάλα στο σχόλιο του Γιάννη Παρασκευόπυλου
Το αρχικό σχόλιο του Πάρι Σιγάλα

Παραθέτουμε λοιπόν εδώ αυτούσιο το σχόλιο του Πάρι Σιγάλα στο άρθρο μας, και ακολουθεί η απάντησή μας.

To κτήμα Σιγάλα απέσπασε 2 αργυρά και όχι ένα.

Η θέση σας ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι ο σπουδαιότερος θεωρώ ότι είναι πολύ πολύ υποκειμενική. Παράδειγμα: το Νόημα του Παλυβού πήρε το μεγάλο Χρυσό στη Θεσσαλονίκη και στο Decanter πήρε Χάλκινο. Θεωρώ ότι ο διαγωνισμός Θεσσαλονίκης είναι πολύ ποιο αντικειμενικός από τουλάχιστον από του Decanter.

Για του λόγου μου το αληθές σας θέτω τα εξής ερωτήματα:

1. Στο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης θα δείτε κάθε χρόνο έχουμε διαφοροποιήσεις των γνωστών καλών οινοποιείων αλλά και εκπλήξεις πράγμα πολύ φυσιολογικό για έναν διαγωνισμό με ΤΥΦΛΟ σύστημα βαθμολογίας.

2. Δείτε τις τελευταίες χρονιές στο Decanter. Θα παρατηρήσετε ότι βραβεύονται οινοποιεία. Τα ίδια κάθε χρόνο. Αξίζει να δοκιμάσετε τυφλά όλες τις Σαντορίνες που στάλθηκαν στον Decanter. Μήπως τα ελληνικά κρασιά δοκιμάζονται κάθε χρόνο από την ίδια ομάδα η οποία δεν πέφτει ποτέ έξω δείχνοντας συνέπεια στην εκτίμηση γιατί όχι και συμπάθεια προς τα οινοποιεία που παίρνουν τα μετάλλια αλλά και τα τρόφυ; Συνέχεια τα ίδια οινοποιεία παίρνουν τρόφυ. Ακόμη και με βαθμολογία αργυρού.

Η ένσταση μου είναι ότι μια επιχείρηση σαν τη δική σας είναι πολύ λάθος να προβαλει κάποιους διαγωνισμούς και μάλιστα έναν διαγωνισμό με πολλές ενστάσεις ως προς την αντικειμενικότητα του.

Προσωπικά πιστεύω ότι αξιολογεί κάθε χρόνο η ίδια ομάδα γνωστή για τις συμπάθειες που τρέφει για κάποια οινοποιεία αλλά κυρίως για την αντιπάθεια που έχει για κάποια άλλα.

Ο Πάρκερ βαθμολογεί ανοιχτά. Όλα τα κρασιά στα ράφια στις ΗΠΑ έχουν καρτελάκι με τις βαθμολογίες κυρίως του Πάρκερ. Ποιο είναι το όπλο του ; Έχει πείσει τους καταναλωτές ότι είναι αυστηρός και αντικειμενικός. Δεν υπάρχει συμπάθεια.

Ας βγουν κάποιοι να βαθμολογήσουν ανοιχτά και να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και τον επόμενο χρόνο. Αυτό χρειαζόμαστε για να μη παίζονται μικρόνοα παιχνίδια

Πάρις Σιγάλας.


Πριν από όλα, θα θέλαμε να απαντήσουμε στο μέρος του σχολίου που αφορά απ' ευθείας στο House of Wine.

Το ότι τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα τιμήθηκαν με δύο αργυρά και όχι ένα μάλλον οφείλεται σε κάποια παρανόηση, δεδομένου ότι πουθενά στο άρθρο μας δεν αναφέρεται ο αριθμός των βραβείων που έλαβε το κτήμα, η δε παράθεση μέσα στο άρθρο των αποτελεσμάτων είναι ακριβώς όπως δημοσιεύτηκαν από το Decanter.

To House of Wine πράγματι δίνει μεγάλη σημασία στο διαγωνισμό και τα αποτελέσματά του, όχι επειδή εμείς έτσι αποφασίσαμε, αλλά επειδή ο διαγωνισμός Decanter θεωρείται διεθνώς ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς οίνου, αν όχι ο σημαντικότερος, και είναι αποδεδειγμένα ο μεγαλύτερος διαγωνισμός οίνου του κόσμου. Ο αριθμός των δειγμάτων που υποβάλλονται είναι ο μεγαλύτερος - 14,362- οι γνώσεις, τα εχέγγυα -τυπικά και ουσιαστικά- των κριτών σημαντικά - 219 ειδικοί στο κρασί από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 Masters of Wine και 13 Master Sommeliers έκριναν το φετινό διαγωνισμό. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την "αντικειμενικότητα" του διαγωνισμού, και δεν έχουμε ποτέ δει να δημοσιεύονται αμφισβητήσεις διεθνώς ή στην Ελλάδα- μέχρι σήμερα. Εξ' άλλου, η αντικειμενικότητα ενός διαγωνισμού εξαρτάται από την αντικειμενικότητα των κριτών του, και ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις -De gustibus non est disputadum. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει γενικά την αξία των Διαγωνισμών -και το κάνουν πολλοί- αλλά όχι την "αντικειμενικότητά" τους. Εκτός εάν αμφισβητεί την "ακεραιότητα" των κριτών -πράγμα εντελώς διαφορετικό.

Το House of Wine προβάλλει συστηματικά όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς που θεωρούνται από την διεθνή οινική κοινότητα σαν σημαντικοί, και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τα άρθρα μας.

Δεν θα επιμείνω στην δικαιολόγηση της στάσης του House of Wine σχετικά με τη σημασία του Διαγωνισμού, γιατί πιστεύω ότι ο Πάρις Σιγάλας "τα είπε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά". Και σε ότι είπε δεν υπάρχει πιστεύουμε παρερμηνεία: Αμφισβητεί τη διαδικασία που ακολουθεί το Decanter αλλά και την ακεραιότητα των κριτών.

Όσον αφορά στη διαδικασία, το House of Wine διερεύνησε τις συνθήκες κρίσης των δειγμάτων.

Πρώτα απ' όλα η κρίση είναι αυστηρά "τυφλή". Οι κριτές τυπικά δεν γνωρίζουν ποια κρασιά κρίνουν. Και λέω «τυπικά» γιατί αν οι κριτές είναι εξοικειωμένοι με το ελληνικό κρασί, πιθανόν να έχουν την ικανότητα να "αναγνωρίσουν" ένα κρασί. Το γεγονός όμως ότι "έχουν την ικανότητα" δεν σημαίνει ότι αυτή η αναγνώριση επηρεάζει απαραίτητα την κρίση τους, όπως εξ' άλλου δεν συμβαίνει και με το Robert Parker, τον οποίο ο Πάρις Σιγάλας αναγνωρίζει σαν "αντικειμενικό", και ο οποίος κρίνει τα κρασιά "ανοιχτά", χωρίς καλύμματα.

Οι κριτές που κρίνουν τα κρασιά στο Διαγωνισμό Decanter χωρίζονται σε ομάδες κατά χώρα. To Decanter φροντίζει ώστε το panel κάθε χώρας να αποαρτίζεται από κριτές που έχουν γνώση ή σχέση με τα κρασιά της περιοχής. Στο ελληνικό panel μόνιμα ηγείται ο Νίκος Μάνεσης, και πάντα συμμετέχει ο Steve Daliel, ιδιοκτήτης της Novum Wines και εισαγωγέας ελληνικών κρασιών, μεταξύ των οποίων το κτήμα ΑΛΦΑ, η Γαία και το κτήμα Γεροβασιλείου. Οι υπόλοιποι κριτές εναλλάσσονται κάθε χρόνο, και είναι 3-5.

Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τη διαδικασία κρίσης εδώ:

Ας έλθουμε τώρα στα κορυφαία βραβεία κάθε χρονιάς για τα ελληνικά κρασιά. Τα παραθέτουμε:

20132012
Regional Trophy Regional Trophy
Argyros Assyrtiko 2012Gaia Wines Assyrtiko Wild Ferment 2011
Argyros Vinsanto 1991Gaia Wines Estate 2007
E.O.S.S. Grand Cru 2012Lyrarakis Malvasia of Crete NV
Gaia Wild Ferment Assyrtiko 2012
Idaia Winery Ocean Mandilaria-
Syrah 2008
Gold
Domaine Gerovassiliou Avaton 2008
GoldEstate Argyros Vinsanto 1991
Alpha Estate Sauvignon Blanc 2012Gaia Wines Thalassitis 2011
Domaine Gerovassiliou Viognier 2012
Gaia Thalassitis 2012
Ktima Biblia Chora Ovilos 2012
Stelios Kechris Domaine The Tear Of The Pine 2012