Το savoir faire του κοκτέιλ
Όλοι οι φίλοι του κρασιού γνωρίζουν τη Μερόπη Παπαδοπούλου. Είναι η Διευθύντρια ενός από τα πιο σημαντικά περιοδικά οίνου, του "Οινοχόου", και μέσα από αυτόν επί πολλά χρόνια διαβάζουμε τα άρθρα της σχετικά με το κρασί, και τις θαυμάσιες προτάσεις της και συνδυασμούς με φαγητά.

Δεν ασχολείται όμως μόνο με το κρασί η Μερόπη Παπαδοπούλου. Τόσο η γνώση της όσο και η αγάπη της επεκτείνεται και στα ποτά -εύκολα θα λέγαμε σε ότι πίνεται και ότι τρώγεται!- και όσοι την γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν τη μεγάλη αγάπη της αλλά και το ταλέντο της στα κοκτέιλ.

Έτσι λοιπόν σήμερα, με την άδεια της Καθημερινής αλλά και της ίδιας, αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο-αφιέρωμα στα κοκτέιλ που είχε δημοσιευθεί σαν αφιέρωμα στον "Οινοχόο", και που όχι μόνο αποτελεί μια εισαγωγή στα μυστικά της "ανάμειξης", αλλά μας δίνει και 40 συνταγές από τα καλύτερα κοκτέιλ για να απολαύσουμε!


Αν αναρωτιέστε ποιο ήταν το πρώτο κοκτέιλ που παρασκευάστηκε ποτέ, ίσως πρέπει να ανατρέξουμε στη μυθολογία και να σκαρφαλώσουμε στις κορφές του Ολύμπου, διερευνώντας τι ακριβώς περιείχε το νέκταρ των δώδεκα θεών! Σίγουρα όμως θα βρούμε επίσης στοιχεία για αναμείξεις στην αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ρώμη, όπου τα διάφορα ελιξίρια έδιναν κι έπαιρναν. Θα ταξιδέψουμε και μέχρι το μακρινό Μεξικό, όπου η αναμεμειγμένη με βότανα και μαντζούνια αλκοόλη ήταν απαραίτητη στις θρησκευτικές τελετές, και θα καταλήξουμε στο Μεσαίωνα, στους μοναχούς - mixologists, που στο όνομα της θεραπείας διάφορων ασθενειών του σώματος και του πνεύματος αναμείγνυαν ποικίλα υλικά.

Η έννοια, όμως, του κοκτέιλ, όπως την ξέρουμε σήμερα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η Μπέτι Φλάναγκαν σερβίρισε στους πελάτες της ταβέρνας της ένα μείγμα ποτών μέσα σε μια κανάτα σε σχήμα ουράς κόκορα (!). Τότε, φυσικά, η ίδια δεν ήξερε πως άνοιγε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία των ποτών. Οταν κάποιοι πελάτες της θέλησαν να ξαναπιούν το απολαυστικό ποτό που είχαν δοκιμάσει, φυσικά δεν μπορούσαν να θυμηθούν τα συστατικά του. Το σχήμα της κανάτας όμως ήταν χαρακτηριστικό και είχε εντυπωθεί στη μνήμη τους: «Φέρε μου μια ουρά κόκορα (cock tail), Μπέτι», φώναξε ο πρώτος. Αυτό ήταν! Μια νέα κατηγορία ποτών είχε μόλις γεννηθεί.

Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες ιστορίες για την προέλευση των κοκτέιλ. Αλλοι μιλούν για ποτά σε ποτήρια στολισμένα με πολύχρωμα κοκορόφτερα, άλλοι για αυγοθήκες coquetier που χρησίμευαν ως μεζούρες. Ισως δεν έχει σημασία πώς έγινε η αρχή, αλλά το ότι στις αρχές του 20ού αιώνα η τέχνη των κοκτέιλ έφτασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στα φημισμένα μπαρ της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης. Αμερική και Ευρώπη ζουν την άνοιξη των κοκτέιλ. Οι μεγάλες προσωπικότητες συνδέουν το όνομά τους με αυτά. Ποιος δεν ξέρει για τον Ερνεστ Χεμινγουέι και το ονομαστό μπαρ Floridita στην Αβάνα; Ποιος δεν μνημονεύει τον Λουίς Μπουνιουέλ και το ξακουστό dry martini του; Οι μυημένοι γνωρίζουν τα ονόματα θρυλικών μπάρμαν που δημιούργησαν δεκάδες κλασικές συνταγές.

Πέρασαν καιροί, όμως, πέρασαν χρόνια και κάπου στα μέσα του 20ού αιώνα τα κοκτέιλ βαδίζουν προς τη δύση τους. Ο κόσμος τα ξεχνάει και σκέτα σκληρά ποτά παίρνουν τη θέση τους στα διεθνή μπαρ. Ομως, οι μπάρμαν ανακαλύπτουν ξανά μέσα τους τον... mixologist και, εδώ και περίπου μία δεκαετία, τα κοκτέιλ κάνουν ένα δυναμικό come back. Πολύπλοκα, αρωματικά, δύσκολα, απαιτητικά, μας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο!

Η γοητεία ενός χειροποίητου κοκτέιλ

Είναι αλήθεια πως την παρασκευή τους την εμπιστευόμαστε συνήθως σε επαγγελματίες μπάρμαν. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και εύκολη ιστορία... Ομως, είναι πολύ κομψό, κατά τη γνώμη μου, να ξέρει μια οικοδέσποινα -κι ακόμα καλύτερα ένας οικοδεσπότης- να παρασκευάζει έστω ένα κοκτέιλ και να το προσφέρει στους φίλους του. Μια καλή ιδέα ειδικά για αρχάριους είναι τα «μαζικά» κοκτέιλ, που ετοιμάζονται πριν έρθουν οι καλεσμένοι και μετά συμπληρώνονται και σερβίρονται στα ποτήρια.

Η μισή χάρη ενός κοκτέιλ βρίσκεται, βέβαια, στον τρόπο που αυτό σερβίρεται. Δεν είναι πορτοκαλάδα, δεν είναι νερό, δεν είναι κρασί. Θέλει το στόλισμά του και τη φροντίδα του. Φυσικά, όχι υπερβολές! Οχι ομπρελίτσες, σημαιούλες, μαϊμούδες… Μια φετούλα φρούτου, ένα κλαράκι δυόσμου, δύο κερασάκια-σουβλάκι, μια φινετσάτη τσαχπινιά τέλος πάντων αρκεί. Για να απλοποιήσετε τη δουλειά σας, πρέπει να έχετε σκεφτεί και ετοιμάσει τις διακοσμήσεις νωρίτερα, πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας. Σημειώστε όμως και μερικά τρικ.

Εν αρχή ην ο πά