Δοκιμή και αξιολόγηση 57 Ασύρτικων από το περιοδικό Decanter
Στο τελευταίο του τεύχος (Σεπτέμβριος 2013) το γνωστό βρετανικό περιοδικό οίνου Decanter αφιερώνει 7 σελίδες του στη δοκιμή και αξιολόγηση 57 Ασύρτικων από όλη την Ελλάδα.

Το panel των τριών κριτών περιλάμβανε τη Sara Jane Evans MW, αντιπρόεδρο στο Ινστιτούτο των Masters of Wine, το γνωστό Έλληνα διεθνή κριτή και συγγραφέα οίνου Νίκο Μάνεση, υπεύθυνο του Ελληνικού τμήματος των Διαγωνισμών Οίνου του περιοδικού, και τον Igor Sotric, σύμβουλο οίνου σε πολλά εστιατόρια και νυν παραγωγό Chardonnay στην Σλοβενία.

Τα κρασιά που ζητήθηκαν από τους παραγωγούς ή τους εισαγωγείς θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον 25% Ασύρτικο.

Από το σύνολο των 57 κρασιών, 1 κρίθηκε σαν εξαιρετικό (outstanding), 16 κρίθηκαν σαν συνιστώμενα ανεπιφύλακτα (highly recommended), 36 σαν συνιστώμενα (recommended) και 1 σαν καλό (fair).

Το κρασί που κρίθηκε σαν εξαιρετικό ήταν η Σαντορίνη 2012 του Χατζηδάκη, με βαθμολογία 18,5/20, που αντιστοιχεί σε 95/100 στην εκατονταβάθμια κλίμακα. Όλοι οι κριτές του έδωσαν την ίδια βαθμολογία,  18,5/20.

Από τα 16 κρασιά που κρίθηκαν σαν ανεπιφύλακτα συνιστώμενα, τα 13 προέρχονται από τη Σαντορίνη, γεγονός που αποδυκύει την υπεροχή των Ασύρτικων του νησιού απέναντι στα υπόλοιπα.

Το σύνολο των κρασιών ενθουσίασε τους κριτές: "Μυρίζουν ...ευτυχία, καλοκαιρινή, αρμυρή θάλασσα και πεύκο - Το Ασύρτικο είναι ξεκάθαρα Μεσογειακό, σαν διακοπές!" είπε με ενθουσιασμό ο Igor Sotric μετά το τέλος της δοκιμής.

Η Sara Jane Evans MW δήλωσε επίσης: "Οι προσδοκίες μου εκπληρώθηκαν με το παραπάνω. Το Ασύρτικο είναι κάτι που οι φίλοι του κρασιού δεν θα βρουν παρόμοι πουθενά αλλού. Μερικές φορές αναζητάς κάτι αναζωογονητικό μετ'α μια κουραστική ημέρα, και το Saubignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας μπορέι να είναι πολύ υπερβολικό, πολύ φρουτώδες. Το Ασύρτικο είναι πραγματικά αυθεντικό, με φανταστική οξύτητα και μεταλλικότητα, και σπουδαία σχ'εση ποιότητας/τιμής. Πραγματικά μένω κατάπληκτη πως δεν έχει φυτευτεί ευρύτατα εκτός Ελλάδας!" Η ίδια σημείωσε ότι "Είμαι ευτυχής που είδα να καλλιεργούνται Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης". "Υπήρξαν εξαιρετικά παραδείγματα από τη Δράμα και το Παγγαιο, και τα δύο κομψά και λαμπερά" συμπλήρωσε ο Νίκος Μάνεσης.

Όλοι οι κριτές συμφώνησαν ότι είναι μια ποικιλία ευέλικτη, που συνδυάζεται εξαιρετικά με άλλες ποικιλίες, και ορισμένες τις βελτιώνει σημαντικά. Επίσης, γενική σύσταση: Να χρησιμοποιούνται περισσότερο βιδωτά πώματα, ιδιαίτερα στα κρασιά χωρίς πέρασμα από βαρέλι.

Στα ανεπιφύλακτα συνιστώμενα κρασιά περιλαμβάνονται κατά σειρά βαθμολογίας τα Ελληνικά Κελάρια-Ασυρτικο Σαντορίνη 2012 (`18,25/20 - 94/100), Βιβλία Χώρα Αρετή (17,75-92), Κανναβα Ρούσος Νυχτέρι 2008 (17,75-92), Σαντορίνη Αργυρού 2012 (17,75-92), Θαλασσίτης Γαίας 2012 (17,75-92), Ασύρτικο-Αθήρι Σιγάλα 2012 (17,75-92), Καβαλιέρος Σιγάλα 2011 (17,75-92), Θαλασσίτης Βαρέλι 2011 (17,5-91), Μελισσάνθη, Cotes de Μeliton 2012 (17,25-90+), Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment 2012 (17,25-90+), ΧατζηδάκηςΣαντορίνη Cuvee 15 2011 (17,25-90+), Καμάρα-Κιουτσούκη Ασύρτικο 2012 (17,25-90+), Santo Wines Ασύρτικο 2012 (17,25-90+), Santo Wines Νυχτέρι 2012 (17,25-90+), Σαντορίνη Γαβαλά 2012 (17-90)

Τέλος, ο Νίκος Μάνεσης συνόψισε τα αποτελέσματα της γευστικής δοκιμής των Ασύρτικων λέγοντας ότι η Σαντορίνη ήταν αναπόφευκτα το κέντρο της προσοχής, αλλά τα εντυπωσιακά κρασιά από όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι το Ασύρτικο θα μας δώσει ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον.

Ασφαλώς η δοκιμή, αξιολόγηση και παρουσίαση κρασιών από το περιοδικό Decanter είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός. Αυτή τη φορά έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται λίγους μήνες μετά τον διαγωνισμό Decanter Wine Awards 2013, που στην Ελλάδα τα αποτελέσματά του αμφισβητήθηκαν αλλά και σχολιάστηκαν μέσα από τις σελίδες του House of Wine από ένα σημαντικό αριθμό παραγωγών αλλά και ανθρώπων του κρασιού γενικότερα.

Σε αυτή τη δοκιμή τα αποτελέσματα ήσαν διαφορετικά. Επισημαίνουμε ότι ήταν μια δοκιμή "ανοικτή", όπου οι κριτές ήξεραν ποιά κρασιά δοκίμαζαν. Διορθώθηκαν λάθη του διαγωνισμού; Επανεκτιμήθηκαν κρασιά με βάση τον παραγωγό; Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι σχετικά, ιδιαίτερα δε το περιοδικό Decanter, που είχε αντιμετωπίσει την ελληνική αντίδραση στα αποτελέσματα του διαγωνισμού "αφ' υψηλού", χωρίς να τη σχολιάσει ή να την αναφέρει, η και να απαντήσει σε επιστολές που του έστειλαν έγκριτοι παραγωγοί.

Εμείς απλά θα επισημάνουμε ότι η κρίση των 57 Ασύρτικων ήταν αυτή τη φορά "σοφά" ισορροπημένη, και δύσκολα κανείς θα είχε αυτή τη φορά αντίρρηση στα αποτελέσματα...

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε…